Annons
Branschaktuellt Redovisning

Här är de sju största riskerna med sänkt aktiekapital

Visste du att du kan bli personligen betalningsansvarig trots att du har startat ett aktiebolag? Tidningenkonsulten.se har tagit fram de sju största riskerna med det kritiserade beslutet om sänkt aktiekapital som gäller från 1 januari 2020.
Text: Anna Gullberg

Åtgärden ska möjliggöra fler småföretag, är tanken. Genom att sänka kravet på aktiekapitalet hoppas man få fler att satsa på eget företag.

Men baksidan av myntet är att aktiekapitalet fungerar som en säkerhet om bolaget skulle gå i konkurs. Då finns pengar att betala skulder med. Lägre kapitalkrav innebär alltså mindre pengar till eventuella skulder, vilket kan drabba den som har fordringar.

När aktiekapitalet halverades förra gången dubblerades antalet nya aktiebolag i Sverige. Förhoppningen med den nya sänkningen är att den ska få liknande effekter. Men riskerna är denna gång större än tidigare.

Tidningenkonsulten.se har tittat på den nya regeln och listar här de sju största riskerna med sänkt aktiekapital:

  1. Risk att kriminella och oseriösa företagare startar aktiebolag. Fler företag är förhoppningen från regeringen, men flera kritiker, däribland branschorganisationerna Srf Konsulterna, Företagarna och företrädare för Ekobrottsmyndigheten, pekar på risken att det sänkta beloppet lockar till sig oseriösa aktörer som nu endast behöver ett lågt belopp för att kunna starta en förmånlig bolagsform. Antalet målvakter riskerar att öka.
  2. Risk att bli personligen ansvarig för aktiebolagets skulder. De flesta tror att den stora fördelen med aktiebolag är att du som privatperson inte får ansvar för ditt företags eventuella skulder vid en konkurs. Men med det sänkta kravet på aktiekapital kan du hamna i en knepig sits. Om det egna kapitalet går under 50 procent av aktiekapitalet, 12 500 kronor, måste styrelsen enligt aktiebolagslagen upprätta kontrollbalansräkning och i förekommande fall ansöka om likvidation. Om företaget har revision måste kontrollbalansräkningen granskas av revisorn. Om bolaget inte upprättar kontrollbalansräkning inom föreskriven tid blir du och resten av styrelsen personligen ansvarig istället för aktiebolaget.
  3. Risk att borgenärer stället högre krav på säkerhet. Med ett mindre belopp som 25 000 kronor i kassan finns en betydligt högre risk för borgenärer. Du som företagare kan tvingas skriva avtal som försäkrar att skulden betalas även om aktiekapitalet är slut. Krav kan också komma att ställas på pantsättning.
  4. Risk att hamna på obestånd innan företaget knappt hunnit komma förbi startfasen. Ett företag med kapitalbrist kan tvångslikvideras. För ett nystartat företag med litet kapital är det inte svårt att hamna i det läget. Företagsresan kan snopet vara över innan den knappt hunnit börja.
  5. Risk att aktiebolag utan genomtänkta affärsidéer startar. Kvaliteten på de nystartade företagen riskerar att bli lägre, då insteget blir mindre för att starta aktiebolag och förarbetet därmed också kan bli mindre omfattande. Kritiker pekar på att det finns redan idag bolagsformer, till exempel enskild firma, som inte kräver något kapital alls.
  6. Risk att du som fordringsägare inte får betalt. Ett nystartat företag behöver, även om det rör enklare tjänster, göra stora investeringar i början. Inte sällan är startfasen förknippad med lägre intäkter. Att knapra på det mindre aktiekapitalet, kanske tömma det helt, är en stor risk. Och då blir det du som har pengar att kräva som kan råka illa ut.
  7. Risk att företagsformen uppfattas som mindre seriös än tidigare. Aktiebolag som varumärke för en seriös affärsverksamhet riskerar att få en knäck om de listade riskerna ovan uppfylls. Det drabbar i så fall också de aktiebolag som har verksamhet sen tidigare.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons