När Bolagsverket under mars 2018 driftsatte tjänsten för digital inlämning av årsredovisning var det många som jublade. När det sedan visade sig att den inte fungerade optimalt var det till slut inte så många som faktiskt använde tjänsten. I den första versionen var användaren tvungen att skicka in både årsredovisning och revisionsberättelse från samma program, vilket inte alla leverantörer hade stöd för. I december 2019 hade knappt 44 000 årsredovisningar lämnats digitalt, vilket utgör cirka sju procent av den totala volymen. Bolagsverket har dock lyssnat på kunderna och gjort flera anpassningar av tjänsten, den senaste är möjligheten att lämna årsredovisning och revisionsberättelse i två separata filer.

Peter Flemsjö

– Redan när tjänsten lanserades under 2018 förordade vi att det borde vara möjligt att lämna dessa två filer separat, säger Peter Flemsjö, kommersiell produktägare vid Hogia Redovisning & Revision AB. Då var det, enligt Bolagsverket, inte möjligt av juridiska skäl. Nu när de ändrat uppfattning var det självklart för oss att haka på direkt.

För Hogia var det viktigt att få sin lösning färdig under januari så att redovisningsbyråerna skulle ha tillgång till nyheten inför kommande högsäsong.

– Vi började utveckla direkt, berättar Peter Flemsjö. Vi ville uppdatera vårt program Hogia Audit med Bokslut så fort som möjligt och har en bra lösning redan idag. Och enligt Bolagsverket är vi först med att kunna erbjuda detta, vilket så klart känns bra.

Det finns ett stort värde för Hogia att vara först ut med en sådan här lösning.

– Vi tror det här kan locka fler att använda vårt bokslutsprogram, säger Peter Flemsjö. Programvaror idag är väldigt likvärdiga men vi märker ett större intresse för digitala flöden. Många pratar om att hanteringen av årsredovisning är den sista analoga processen. När byråer blir allt mer digitala är det viktigt att även den sista delen i kedjan är det.