Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Höstbudgeten: “Det saknas en insats för företagen här och nu”

Flera år av lågkonjunktur väntar Sverige, men med stödpaket på 190 miljarder kronor under de närmaste två åren vill regeringen lyfta landet ur krisen.

Tidningenkonsulten.se har pratat med Srf experten Zennie Sjölund, som saknar insatser för företagen här och nu i den lagda höstpropositionen.
Text: Anna Gullberg

I veckan presenterade regeringen sin budgetproposition för 2021. Det är en budget som speglar det allvarliga läget för Sverige, med en rad åtgärder som regeringen hoppas ska få snurr på ekonomin.

En återhämtning från vårens bottennivå förväntas under hösten.

Höstbudgeten utlovar stora förändringar. Välfärden ska stärkas och takten i klimatomställningen öka, samtidigt som företagen ska få det bättre, och människor ska få behålla mer i plånboken.

Det beräknas ta flera år för lågkonjunkturen att passera, men Sveriges låga skuldsättning ses som en fördel när det gäller att hantera effekterna.

Men med satsningar på så höga nivåer, i kombination med lågkonjunkturen, kommer de offentliga finanserna att pressas hårt.

Zennie Sjölund är branschansvarig lön och chef för  Sakenheten vid Srf konsulterna.

Hon tror att förslaget med sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar borde ge effekt, men varnar samtidigt för att om företagen inte ges möjligheter att ha en verksamhet så kommer inte heller denna grupp att kunna få några jobb.
Zennie Sjölund

Kommer stimulanspaketen att räcka?
– Vi får hoppas det, för Sveriges skull, säger Zennie Sjölund.

–  Det utökade växa-stödet ger förhoppningsvis de mindre företagen en extra push till att anställa. Att satsa kunskapsmässigt med ökade insatser för omställning och vidareutbildning via bland annat Yrkeshögskolor välkomnas, för även om det är på längre sikt så är det viktigt. En bra matchning av arbetsmarknaden kommer att bli kritiskt.

11 viktigaste nyheterna i höstbudgeten för konsulter >>

Ett Sverige i framkant av forskning och utveckling är nödvändigt att åstadkomma för att få skjuts på ekonomin.

– De mer generösa villkoren där bidrar förhoppningsvis, tror Zennie Sjölund.

Hon saknar ändå åtgärder.

– Det saknas en insats för företagen här och nu. Många av de stödåtgärder som har varit företagens räddning under våren kortsiktigt upphör inom kort. Positivt är ändå att de företag som har fått minst stöd under den här perioden kan få omsättningsbaserat stöd, även om det kommer sent säger Zennie Sjölund.

– Många företag har redan gått igenom ett stålbad, med olika utfall. Sedan ska vi inte glömma av att vi har ett behov av att ställa om, inte bara på grund av coronomin utan behovet fanns redan inom många branscher innan pandemin slog till.

Finns det något som glömts bort i höstpropositionen?
– En tydlig agenda för hur vi ska förenkla för företagen, den ansatsen saknas i budgeten, tycker jag. Den senaste perioden har visat på hur viktigt det är att arbeta tillsammans inom näringsliv och myndigheter, säger Zennie Sjölund.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons