Annons
Branschaktuellt Företagande Lön Redovisning

Hur mycket Bitcoin kan byrån ta för årsredovisningen?

1: Kan du tänka dig att få betalt för jobbet med årsredovisningen och lönestrategin i Bitcoin eller E-krona?

2: Skulle du vilja betala ut lön direkt till någons Visa-konto, utan att gå via banken?

3: ”Swish” för företag, hur förändrar det redovisning och kassaflöden?

Punkt 1 och 2 är redan här. Punkt 3 är det inom kort. Det konstaterar Riksbanken i sin ”Betalningsrapport 2021.”
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Zennie Sjölund, Chef för Sak-avdelningen och Branschansvarig Lön, har ett öga på utvecklingen av nya, digitala betalningslösningar. Det kallas fin-tech, amerikaniserad slang för finansiell teknologi. Exempel ur vardagen är Klarna och Paypal. Och det är ingen slump att Sjölund ägnar ämnet sitt intresse, å medlemmarnas vägnar:

– Som Riksbanken konstaterar ökar intresset för att använda olika kryptovalutor både bland privatpersoner och företag. När en gigantisk aktör som Facebook deltar i planeringen av en digital valuta, tidigare Libra nu Diem, är det bara att inse att den nya finansiella verkligheten är vardag för privatpersoner och snart också för företag, vilket årets Betalningsrapport också understryker.

Pengars värde

Sveriges centralbank Riksbanken har, som bekant, statens uppdrag att säkra så att pengar behåller sitt värde över tid och att betalningar sker säkert och effektivt. Riksbanken ger också ut Sveriges mynt och sedlar. Idag finns statligt utgivna pengar i form kontanter och digitala pengar utgivna av affärsbankerna.

– Det Riksbanken gör styr vardagen för företag och privatpersoner. Tillsammans med en rad andra länders centralbanker ser man nu över hela betalningsmarknaden, inklusive statusen för kryptovalutor. Man granskar även vilka clearingplattformar som behövs, och inte behövs, i en snar framtid.

– En E-krona, med värdet garanterat av Riksbanken, som företag kan använda i sin vardag utan att gå via en bank, kan inte vara långt borta, konstaterar Zennie Sjölund som, liksom Riksbankens rapport flaggar för två uppenbara risker i sammanhanget:

Penningtvätt: Bristande kontroll av betalningsströmmar kopplade till kriminalitet.

Skattebrott: Nya möjligheter att undandra medel från korrekt beskattning.

Inget bankkonto?

Oavsett hur den nya finansiella infrastrukturen kommer att se ut så kommer den att erbjuda fler och snabbare betalningsvarianter än idag. Pandemin och den ökande e-handeln i dess spår har skjutit på den utvecklingen, konstaterar Riksbanken. Utvecklingen förändrar också bankernas roll, utbud och service. Till privatpersoner och företag. Hur relevant är det att ha bankkonto om betalningar görs direkt mellan parterna, oavsett vilket EU-land parterna bor i?

Bankernas initiativ

Bankerna i Sverige har, genom Svenska Bankföreningen, samlat sig i det Svenska Transformationsprogrammet för att bidra till skapandet av den nya finansiella infrastrukturen.  De har också dialog med programleverantörerna. I P27-samarbetet samverkar de nordiska bankerna för att skapa en digital plattform för realtidsbetalningar för privatpersoner och företag.

– Resultatet av den utveckling som nu pågår kommer i grunden att förändra betalningsrutinerna för våra medlemmar. Och det snart. Riksbankens nya system för direktbetalning, RIX-INST, går upp i maj 2022. Transformationsprogrammet räknar med att vardagstjänster som clearing, lönebetalningar och leverantörsbetalningar ändras 2023, berättar Zennie Sjölund.

Zennie Sjölund, Chef för Sak-avdelningen och Branschansvarig Lön, Srf konsulterna.
Löner som betalas direkt till medarbetarna, från en smart telefon på byrån till medarbetarnas smarta telefoner. Det kan vara din nya vardag om ett år eller två.

Riksbankens Betalningsrapport 2021

Trender på betalningsmarknaden:

  • Pandemin har höjt hastigheten i digitaliseringen.
  • Intresset för kryptovalutor ökar hos privatpersoner, investerare och betaltjänstleverantörer.
  • Stora nordiska banker skapar gemensam infrastruktur för betalningar (P27).

Läs mer: 1. Trender på betalningsmarknaden (riksbank.se)

Vill du veta mer? Anmäl dig till Srf konsulternas kostnadsfria webinarserie Srf Fokus, som denna gång kommer att handla om den nya infrastrukturen för betalningar. Vi har bjudit in Gil Camara och Lars-Åke Edenfeldt från Svenska Transformationsprogrammet, att berätta om transformationen till den nya planerade betalningsinfrastrukturen, varför bankerna byter betalningsinfrastruktur, hur det kommer att gå till men framför allt hur detta påverkar oss alla och vad vi behöver göra för att förbereda oss.

Läs mer och anmäl dig >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons