Annons
Branschaktuellt Lön

I dag slutar semesteråret – så justerar du dagarna

1 april börjar det nya semesteråret. Enligt semesterlagen ska alla anställda innan dess ha tagit ut minst 20 av årets betalda semesterdagar under det innevarande semesteråret, som slutar idag, 31 mars. Överskjutande betalda dagar kan sparas. Semester får enligt semesterlagen inte utbetalas, de ska förläggas enligt regelverket i semesterlagen.
Text: Håkan Edvardsson

– Företaget har ansvar för att semestern förläggs korrekt. För att ha kontroll på det och företagets kostnader ska företagets semesterskuld löpande stämmas av, säger Catrine Dahl, Löneexpert vid Srf konsulterna som nu tagit fram en ny onlinekurs: ”Semesterskuld utifrån ett löneperspektiv.”

Den anställde och arbetsgivaren brukar komma överens om hur semestern ska tas ut. Men det är arbetsgivaren som ansvarar för att semestern tas ut, inom ramen för semesterlagstiftningen. Kan man inte komma överens har arbetsgivaren sista ordet kring förläggningen.

– Semester är aldrig en happening, utan något som företaget bör planera och genomföra i samråd med sina medarbetare, enligt en plan för hela semesteråret. Varje medarbetare måste ta ut minst 20 av sina betalda dagar och kan därefter välja om man vill ta ut resterande 5 eller spara dem.

– Om arbetsgivaren mot förmodan upptäcker att det finns outtagna semesterdagar hos de anställda inför semesterårsskiftet den 31/3, är mitt tips att man ser till att förlägga dessa så snart det bara går. Varför inte med några semesterdagar runt påsk?

Lönekonsultens roll

Outtagna semesterdagar kan i vissa fall ersättas med pengar men då endast om den anställde har mer semesterrätt än 25 dagar. Från och med den 26:e semesterdagen är man inne på uppgörelser mellan den anställde och företaget som ligger utanför semesterlagstiftningen.

– I vilket fall som helst handlar semesterskulden om väldigt mycket pengar för företaget, och det är nödvändigt att löpande ha koll på den posten i balansräkningen för att inte få några obehagliga överraskningar, säger Catrine och konstaterar:

– Som Auktoriserad Lönekonsult ska man även i detta fall bistå resten av organisationen med underlag och förslag till kloka beslut. Att föreslå semesterdagar runt jul för anställda som ännu inte tagit ut så mycket av årets semester när man kommer fram till november är ett bra kom-i-håg vi brukar skicka med på våra lönekurser.

Ny utbildning online

Catrine Dahl, som lett många löneutbildningar för Srf konsulternas räkning, går i pension i dag, sista mars 2022. Innan dess tog hon fram en ny online-utbildning för Lönekonsulter: ”Semesterskuld utifrån ett löneperspektiv”. Den är en vidareutveckling av kursen ”Semesterlön” som ingick i Mikro Selekt 2021.

Veronica Söderström är Teamledare vid Utbildningsenheten hos Srf konsulterna och ansvarig för den nya kursens utformning. Hon berättar om ambitionen bakom utbildningen:

– Vi breddar hela tiden kursutbudet för de Auktoriserade Lönekonsulterna. Det gäller både innehåll och format. I den nya kursen går vi mer på djupet när det gäller vad som påverkar de ständiga förändringarna av semesterlöneskulden och hur konteringar ska göras. I den nya kursen kompletterar vi även med fler exempel och egna övningar, så att man kan tillämpa sina nya kunskaper direkt i sin vardag på ett ännu bättre sätt.

Den nya kursen är bokningsbar på www.srfutbildning.se inom kort.

 

– När anställda tjänar in semesterlön som ska tas ut vid ett senare tillfälle uppstår en semesterlöneskuld för företaget. Den stora och föränderliga posten ska en Auktoriserad Lönekonsult ha koll på, konstaterar Catrine Dahl, Löneexpert vid Srf konsulterna. Foto: Lars Dahlström
– Den nya utbildningen gällande semesterlöneskuld ges online. Den blir en blandning av föreläsningar och interaktiva övningar. Och självfallet kan man repetera den så ofta man vill, konstaterar Veronica Söderström, Teamledare vid Utbildningsenheten. Foto: Malin Sydne
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons