Annons
Branschaktuellt Redovisning

Inför deklarationen – Se upp med underskottsavdrag, kundförluster och extra lön

Skadeprövningsnämnden har uppmärksammat några fel som inträffar lite för ofta vid upprättande av inkomstdeklarationer, fel som kan leda till stora skattetillägg. – När det nu är högtid för upprättande av deklarationer vill vi flagga för detta, säger Anders Bernåker, sakkunnig i Skadeprövningsnämnden.
Text: Tina Sjöström

Skadeprövningsnämnden vid försäkringsbolaget AIG får in ärenden när kunder till redovisningskonsulter har begärt skadestånd, ofta på grund av felaktigheter i samband med upprättande av inkomstdeklarationer. I skadeprövningsnämnden finns ett antal jurister men även sakkunniga, Anders Bernåker är en av dem.

– I nämnden har vi märkt att vi får in lite för många fall av felaktigheter när det gäller inkomstdeklarationer som leder till stora skadeståndsanspråk, säger Anders. Därför vill vi flagga för några av de vanligaste felaktigheterna nu när det drar ihop sig till deklarationssäsong för de flesta redovisningskonsulter. I de allra flesta fall tror jag nämligen att felaktigheterna inte beror på brist på kunskap utan att man helt enkelt haft för bråttom när man upprättad inkomstdeklarationen. Det bästa rådet är därför – dubbelkolla innan du skickar in deklarationen.

De tre vanligaste felen som gjorts vid skadeståndsärenden vid upprättande av inkomstdeklarationer är:

  • underskottsavdrag, till exempel vid förluster på fastigheter eller aktier under året.
  • vid befarad kundförlust och redovisningskonsulten skriver bort denna i bokslutet. Det är helt rätt, men för att skatteverket ska godta detta avdrag ska det vara en definitiv kundförlust. Man måste alltså komma ihåg att lägga tillbaka denna reservering som gjordes i bokslutet i deklarationen, om det inte är en definitiv förlust, alternativt göra ett öppet yrkande.
  • vid upprättande av K10 när en kund uppmanas att ta ut högre lön för att kvalificera sig för utdelning. Då är det många som glömmer bort att lägga på de extra 5 procenten på den extra lönen.

När Skatteverket till exempel inte godtar ett förlustavdrag får företagaren betala in den skatt som Skatteverket anser fattas. Det som dock leder till själva skadeanmälan är skattetillägget på 40 procent som kunden inte vill betala, utan anser att redovisningskonsulten som upprättat deklarationen ska stå för.

– För att undvika onödiga och ofta höga kostnader i form av skattetillägg uppmanar jag alla som gjort förlustavdrag att dubbelkolla deklarationen. Gör det innan du visar den för kund och innan du skickar den till Skatteverket. Låt gärna en kollega titta på den också, en person som granskar någon annans jobb ser ofta felaktigheter enklare än den som gjort deklarationen, säger Anders Bernåker avslutningsvis.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons