Annons
Branschaktuellt

Investeringsbedrägerier allt vanligare

Investeringsbedrägerier är mycket vanligare är vad som är allmänt känt. Bara i Sverige har flera tusen personer och företag drabbats. Bedrägerierna omfattar miljardbelopp varje år och de som drabbas har ofta goda kunskaper om investeringar.
Text: Tina Sjöström

De som råkat ut för investeringsbedrägerier har ofta först blivit uppringda av en främmande person som utger sig för att vara placeringsrådgivare. Den som ringer säger sig arbeta för en firma i finansbranschen, som beskrivs som seriös och respektabel, gärna med adress i finanskvarteren i någon känd storstad.

Placeringar utan värde

Ofta handlar det om större summor som ska investeras, i företag som uppges ha lysande framtidsutsikter. I själva verket kan företagen redan vara nedlagda eller helt enkelt påhittade.

Det här handlar alltså om något helt annat än riskfyllda placeringar där det finns en möjlighet till bra avkastning på sikt. Här finns inga möjligheter till vinst. Det handlar enbart om att lura pengar av oskyldiga personer.

De som vanligtvis drabbas kan ha goda kunskaper om investeringar och placeringar. Även människor med yrkesmässig erfarenhet har blivit lurade. Just därför kan en del känna skam när de inser vad som hänt, och inte vilja berätta. Men sanningen är att alla kan falla offer för någon form av bedrägeri.

Skickliga försäljningsmetoder

De personer som tar kontakt arbetar som skickliga säljare. Först ser de till att skapa en slags personlig relation för att senare kunna utnyttja svaga punkter och övertala till snabba beslut. De har tillgång till all slags rekvisita för att kunna framstå som seriösa företag – webbsidor, visitkort, påkostade broschyrer – och ser till att ha trovärdiga svar på alla frågor. Ofta har de en bakgrund i den verkliga finansbranschen och kan terminologin och vet hur det normalt fungerar.

Men även om sådana här erbjudanden på ytan framstå som vanlig marknadsföring, finns det ett antal tydliga varningssignaler:

  • erbjudandet verkar för bra för att vara sant
  • du har varken hört talas om företaget som kontaktar dig eller om placeringen de erbjuder
  • det saknas årsredovisningar och delårsrapporter i den information du får
  • telefonsamtalet styrs in i en riktning där du hamnar i ett underläge, känner ett tryck att berätta saker om dig själv och din ekonomi som du i vanliga fall skulle tveka över att lämna ut.

Källa: Finansinspektionen

Läs mer om investeringsbedrägerier på Finansinspektionens webbplats >>

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons