”Jag har aldrig godkänt att ni drar skatt på min lön. Ni får betala tillbaka”. Om du jobbar med lön kanske du känner igen den typen av påstående. Och som lönekonsult kan det bli påfrestande att ideligen få kommentarer om felaktigheter i löneutbetalningen som oftast bottnar sig i okunskap. Så när Micaela Olsson startade sitt företag PayRule AB för ett år sedan öppnade hon även instagramkontot Lönebekännelser för att dela med sig av sina upplevelser och föra in lite humor i branschen.

– Jag har själv lidit av utmattningssyndrom och vet att man lätt tar åt sig när någon skickar meddelanden med en underton att man skulle ha gjort fel, berättar Micaela. Genom att visa typiska frågor som vi i branschen ofta får, på ett roligt sätt, kan jag peppa andra. Syftet är inte att skratta åt de anställdas frågor utan att ge en tankeställare hur svårt och komplex lönearbetet är. Hur svårt det exempelvis är att förstå semesterlagen och våra skatteregler.


Micaela Olsson

Lönebekännelser har nära 4 000 följare och nya inlägg publiceras varje dag. Idéerna får hon av kollegor i branschen som skickar in frågor och påstående de snappat upp. Och i november är det dags för jubileum.

– Jag hade först bokat en lokal för 50 personer men har förstått att den inte kommer att räcka. Nu har jag bokat om och ändrat upplägg, det blir show, tävlingar och en hel del överraskningar. Nu finns det plats för 150 gäster och biljetterna kommer att börja säljas den 25 oktober. Jag har kommit i kontakt med så många härliga människor tack vare instagramkontot, personer som jag inte träffat i verkligheten. Det ska bli så roligt att äntligen ses.

Förutom att vara drottning på Instagram är Micaela en riktigt duktig lönekonsult. I år var hon nominerad till Årets Auktoriserade Lönekonsult vid Srf dagarna och tidigare i år vann hon pris som Payroll Consultant of the Year vid Global Payroll Awards. Vad tycker hon då är det bästa med löneyrket?

– Det är att jag aldrig blir fullärd, lönekompetensen är en färskvara. Och kombinationen att få jobba med både siffror och människor.