Annons
Profilen

Katarina Hedström Klarin: Mångfald är en kompetens- och konkurrensfråga

Sedan den 1 mars är Katarina Hedström Klarin VD för LRF Konsult. Med erfarenheter från arbete utomlands, eget företagande och som finanschef är hon väl rustad för uppdraget. Dock kunde den nya karriären ha inletts med en oroväckande lång konvalescens…
Text: Tina Sjöström

Under sportlovet, veckan innan Katarina Hedström Klarin skulle tillträda som VD för LRF Konsult var hon med om en skidolycka med en krossad ryggkota som följd. Månader i gipsvagga kunde tack och lov undvikas tack vare Schweizisk läkarvetenskap.

– Vi var i alperna på skidsemester, jag och min familj. Vilket skulle visa sig var helt rätt plats att skada sig på. Jag skulle ta mig över ett fält, till synes helt platt, men av någon anledning hamnade jag på en timmerhög och föll olyckligt. När jag kom till sjukhuset kunde läkarna konstatera att en kota i ryggen var komprimerad. Ryggkotan byggdes upp med ”bencement” och dagen efter operationen kunde jag gå lite stapplande. Jag är fortfarande stel men i stor sett är jag återställd och kan jobba fullt ut.

Berätta om din bakgrund, hur har ditt yrkesliv sett ut fram till idag?
– Jag har en ganska bred bakgrund. Efter ekonomistudier i Lund har jag jobbat som kapitalförvaltare, varit utlandsstationerad som ekonom på SIDAs biståndskontor i Managua, arbetat som garantidirektör på Exportkreditnämnden och ekonomikonsult i mitt eget företag. De senaste 10 åren har jag haft olika positioner inom LRF-koncernen – investeringsansvarig, enhetschef för dotterbolag och förvaltning, VD för LRF Samköp och senast ekonomi- och finanschef på LRFs moderbolag. I slutet av november blev jag tillförordnad VD för LRF Konsult så jag har haft några månader på mig att övningsköra. Man kan väl säga att ekonomi, lönsamhetsfrågor och tillväxt varit en röd tråd i hela min karriär. 2004 engagerade jag mig i styrelsen för Styrelseakademin i Stockholm så jag har även jobbat mycket med styrelsefrågor och innehar även ett antal styrelseposter idag.

Vilket val i karriären tror du har varit avgörande för att du nu innehar posten som VD för Sveriges största småföretagarorganisation?
– Jag kom in i LRF-koncernen i rätt period, under en tid när man gjorde växlingar inom organisationen, vilket skapade stora möjligheter för mig att prova olika tjänster. Jag har alltid haft bra chefer som sett mig, satsat på mig och låtit mig prova nya saker. Till stor del handlar det om tajming. Jag tror det är oerhört viktigt att man har bra chefer och ledare runt omkring sig som lyfter fram en och som stöttar fullt ut.

Har du alltid haft egna karriärmål att sträva efter?
– Jag tycker själv att jag haft en röd tråd i mina olika yrkesval, trots att jag inte haft ett traditionellt tänk att hela tiden klättra på den så kallade karriärstegen. Jag har alltid velat jobba brett och har därför också erfarenhet från arbete både i Sverige och utomlands, från små och stora organisationer. Det har gett mig en bra plattform som gör att jag har ett bra perspektiv på det jag gör idag.

Borde fler kvinnor sikta på högre positioner än vad vi ser idag?
– I Sverige har vi otroligt många duktiga kvinnor men alldeles för få syns i ledningsgrupper och i styrelsesammanhang. Här har näringslivet en verklig utmaning. Man måste inse, både i offentlig och privat verksamhet, att mångfald både är en kompetens- och en konkurrensfråga. Den utveckling vi ser i näringslivet just nu imponerar verkligen inte på mig, speciellt inte ur ett lönsamhetsperspektiv.

Vad gör dig till en bra chef?
– Jag vill gärna vara ett föredöme. Jag är engagerad, vill motivera och inspirera mina medarbetare att göra ett bra jobb. En god ledare måste också vara en bra pedagog, man måste göra sig förstådd och kunna kommunicera och man måste på olika sätt vara närvarande. Mitt och LRF Konsults ledarskap strävar efter att vara långsiktigt, öppet och lyhört för medarbetarnas åsikter, samtidigt som målbilden att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag är kundfokuserad och utmanande. Jag kommer från en stor familj, vi är fyra syskon och mina föräldrar var företagare. Både min uppväxt och mina erfarenheter från arbetslivet har präglat min syn på grupputveckling och ansvar för helheten.

Hur ser du på framtiden för redovisningskonsulter? Vad händer de närmaste åren?
– Yrkeskåren kommer absolut att påverkas av den pågående samhällsutvecklingen. Ökningen av digitala tjänster gör att vissa arbetsuppgifter fasas ut. Redovisningskonsulterna kommer att få ett större inslag av kvalificerad rådgivning kopplat till sig med krav på ökad kompetensutveckling som följd. Digitaliseringen pågår för fullt och vi i branschen måste kunna hantera detta, navigera i utbudet. Jag ser väldigt positivt på utvecklingen, den ger möjlighet att ägna resurser och kompetens till sådant som faktiskt skapar mervärde för företagen. Jag ser det som en win-win-situation. När vissa arbetsuppgifter automatiseras ger det ökade resurser till värdeskapande insatser.

Inom vilket affärsområde kan du se en tillväxtpotential för branschen?
– Vi ser en ökad efterfrågan på kvalificerade rådgivningstjänster, att kunna ge kunden en riktigt bra analys av de ekonomiska nyckeltalen som kommer fram i bokslutet, ställa rätt frågor, ge underlag för beslut och ha en värdeskapande och framtidsfokuserad dialog. Jag tror att arbetsmarknaden kommer att förändras på så sätt att fler kommer att bli egna företagare från tid till annan. Fler företagare inser att de ska lägga sin tid på det de är bra på, för de flesta är inte bokföring och bokslut normalt sett deras paradgren. Som svar på din fråga tror jag att hela redovisningsbranschen kommer att förändras men har också en tillväxtpotential bland nya kundgrupper. Till exempel yngre som inte väljer eller får anställning och äldre som väljer att i slutet av sitt yrkesliv starta egen verksamhet.

Kan du se att det finns kompetensbrist inom något speciellt område? Vad ska man sikta på om man idag utbildar sig inom ekonomi? Med andra ord – var finns jobben?
– Framför allt kommer jobben att finnas inom kvalificerad rådgivning. De flesta tjänster inom redovisningsyrket blir framöver mer kvalificerade. Vi, liksom många i branschen, står inför ett stort generationsskifte och kommer ha ett fortsatt stort behov av att förstärka med nya drivna medarbetare. Främst ekonomer men även jurister och fastighetsmäklare, jägmästare, skogsmästare, agronomer och lantbruksekonomer. Lika viktigt som en formell examen är vem du är som person. Vill du vara med och driva LRF Konsult framåt finns det goda möjligheter att få jobb och trivas hos oss. Ständig kompetensutveckling blir därmed allt viktigare. Man måste också vara beredd på att ta till sig av den nya tekniken och vara ”på” i alla roller – som rådgivare, som konsult, ja även som arbetsgivare.

Finns det något bra sätt att öka lönsamheten på en liten redovisningsbyrå? Har du några tips?
– Ja, för en liten byrå handlar det bland annat om att se över just de digitala tjänsterna. Att samverka med andra minskar också sårbarheten, det tycker jag är oerhört viktigt. En kund kan inte vara beroende av en enda individ, vilket ofta är fallet om man är ensam i sitt företag.

 


Katarina Hedström Klarin  Foto: Johanna Norin

Katarina Hedström Klarin
Bor: I Stocksund, utanför Stockholm
Familj: Gift med Björn, har en dotter på 19 och en son på 16, en hund och en katt.
Stolt över: Köpte skog som 22-åring, stolt över att jag vågade ta det besluten som så pass ung.
Läser just nu: ”Att tänka snabb och långsamt” av Daniel Kaneman. Ibland måste jag lägga den åt sidan och kopplar då av med ”Nära hem” av Alice Munro.
Semestrar helst: Om jag inte åker skidor är jag gärna i vårt sommarhus i Småland. Gillar att resa, senast var vi i Afrika.
Oanad talang: Är duktig på att busvissla, vilket ibland kan vara mycket effektivt.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons