Annons
Redovisning

Korruption finns även i små företag

I våras publicerade vi en artikel i webbtidningen om korruption i småföretag. Ett problem som kan vara svårt att upptäcka, även om man som redovisningskonsult har full insyn i bokföringen. Vi har gjort ännu en intervju med Staffan Nyström vid Nationella anti­korruptionsgruppen för att belysa problemet ytterligare.
Text: Tina Sjöström

Korruption behöver inte vara ett utstuderat och planerat agerande för att tillskansa sig fördelar i affärsuppgörelser. Det kan lika gärna handla om okunskap. Vad som än ligger bakom så har du som redovisningskonsult en möjlighet att sätta stopp för agerandet, även om du enligt lag inte har någon skyldighet att anmäla brottet.

Staffan Nyström är jurist och jobbar med brottsförebyggande frågor vid Nationella anti-korruptionsgruppen (NKG). Han har tidigare utrett givande och tagande av muta och kommer relativt ofta i kontakt med brottsliga företeelser som skett i mindre företag, både sådant som sker planerat och i vinstsyfte men också händelser som sker i oförstånd.

– Det breda begreppet för korruption är att någon utnyttjar sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning. Här på NKG jobbar ekonomer, civilutredare och poliser med ekonomisk brottslighet. Vi utreder bara anmälda brott, den som kan upptäcka brotten i tidigt skede är redovisningskonsulten.

Viktiga tecken att uppmärksamma

Tecken som du som redovisningskonsult kan reagera på är fakturor som innehåller sådant som inte relaterar till affärsverksamheten eller om du skulle få avvikande instruktioner från kunden om vad fakturan ska innehålla. Fakturatexter som ”affärskostnader” eller som är allmänt hållna bör man också reagera på om det förekommer allt för ofta och om fakturorna är på stora eller jämna belopp. Bristen på fakturaunderlag är också en varningssignal.

– Representation är något som kan dölja en muta, beroende på vem som bjuds och i vilket syfte, säger Staffan. I många fall finns ingen baktanke med bjudningen, men om den bjudna är en myndighetsperson med en ställning som företagaren skulle kunna ha nytta av så kan det klassas som muta. Just det förhållandet är uppe för prövning hos Högsta domstolen, HD, just nu. Två föreningar bjöd in några högre myndighetschefer till sitt årliga evenemang och de ansågs ha en sådan ställning för föreningarnas verksamhet att det inte var ok. Både anordnare och bjudna personer blev dömda för muta och otillbörligheten prövas nu i HD. När det gäller representation tycker jag att redovisningskonsulter ska vara extra vaksamma och se till att det finns anteckningar på vilka som varit med och vilket syfte representationen haft.


Staffan Nyström

Problembransch

Den bransch där korruption och mutor förekommer oftast är byggsektorn. Det kan vara byggare som mutar sig till affärer genom att bygga andra saker, kanske en altan åt någon som har en avgörande position på företaget eller myndigheten. Eller att man erbjuder billigare material mot en större beställning.

– Byggsektorn har varit den absolut största problembranschen sedan Nationella antikorruptionsgruppen bildades, säger Staffan. Det verkar nästan som om det är ett nedärvt beteende. Till exempel hittade jag en isskrapa i garaget när jag flyttade in i mitt hus för många år sedan. Texten lyder ”Liten muta för din ruta” vilket talar sitt tydliga språk om hur branschen själv, åtminstone en gång, såg på detta. Och det var inget litet företag som stod som avsändare.

Vad bör en redovisningskonsult göra vid misstanke om korruption hos ett kundföretag?
– En revisor har enligt lag en skyldighet att agera om hen hittar misstänkta mutbrott i en verksamhet. Den skyldigheten har inte en redovisningskonsult. Men mutbrott kan även ingå i ett penningtvättupplägg så jag tycker man bör vara vaksam. Misstänker man mutbrott eller annan korruption ser vi gärna att man kontaktar oss på NGK, något som det finns möjlighet att göra enligt 2§ och 4§ Lag (2018:558) om företagshemligheter.

Kan en redovisningskonsult råka illa ut om det finns tydliga tecken på korruption som man inte anmäler?
– Nej, det finns ingen lagstadgad skyldighet att anmäla men har man möjlighet att göra det så är det att rekommendera. Vi vill ju få bort ett korrupt beteende. Revisorer och redovisningskonsulter är i våra ögon nyckelpersoner som har bra koll på kundföretagens verksamhet och som ser vad som händer i ett tidigt skede.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons