Annons
Företagande Företagande

Korttidsarbete

Idag (19/3) kommer beslut om ändringsbudgeten som bland annat innehåller nya förutsättningar för korttidspermittering, så kallat korttidsarbete. Som företagare kommer det, enligt förslaget som träder i kraft 7 april, finnas möjlighet att söka stödet från och med den 16 mars.
Text: Zennie Sjölund

När kundunderlaget minskar finns det även behov av att minska de fasta kostnaderna. En av de största kostnaderna för många företag är de anställdas löner. För att mildra risken för att behöva säga upp personal har regeringen som en del av de åtgärder som genomförs nu, med anledning av coronaviruset, stärkt upp förutsättningarna för korttidsarbete. Korttidsarbete är en statlig reglering av arbetstid för att möta tillfällig arbetsbrist hos ett företag, som ett alternativ till uppsägning. Arbetstiden är kortare än den ordinarie arbetstiden, eller så införs en partiell arbetsbefrielse, och lönen är lägre än den ordinarie lönen. För verksamhet under perioden 16 mars och, som det ser ut nu, för resten av 2020 kommer företagen kunna ansöka om korttidspermittering med ett utökat stöd från staten. Det finns även efter denna period en karenstid på 24 månader. Utökat stöd innebär att staten under denna period kommer att ta tre fjärdedelar av kostnaden, med ett lönetak på 44 000 kronor, för att personal går ned i arbetstid.

Villkor för stöd

För att kunna ansöka om stöd finns det villkor. Företagen ska ha svårigheter som anses vara orsakade av förhållanden utom arbetsgivarens kontroll och specifikt drabba företagets verksamhet. De företag som ansöker får inte ha andra ekonomiska svårigheter, såsom att genomgå företagsrekonstruktion eller vara på obestånd. Att ansöka om korttidspermittering kan dock inte vara det första man gör, utan andra tillgängliga åtgärder ska ha använts. Det kan till exempel vara uppsägning av de anställda som inte är verksamhetskritiska eller som har korttidsanställningar. Stödet är tillgängligt för alla arbetsgivare inom den privata sektorn förutsatt att det antingen finns stöd för korttidsarbete i kollektivavtalen, eller om kollektivavtal saknas ska det finnas ett skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna om att detta ska införas. Alla arbetsgivare, med undantag för vissa offentliga aktörer, kan få stöd vid korttidspermittering om kraven för stödet är uppfyllda. Det finns tre fasta nivåer för arbetstidsminskning: 20, 40 eller 60 procent som innebär minskade kostnader med 19, 36 respektive 53 procent för arbetsgivaren i de tre olika fallen.

Vilka omfattas

De företag som har anställda kan nyttja möjligheten till korttidspermittering. Det är dock inte alla anställda som omfattas. Exempelvis måste en anställd varit avlönad under tre månader innan stödet söks. Anställda som tillhör arbetsgivarens familj (barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll) eller ägare är inte heller stödberättigade. Stödet för korttidspermittering baseras på lagen om korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte egenföretagare. Tillväxtverket undersöker möjligheter för att underlätta för egenföretagare som drabbas, men det kommer då inte vara aktuellt med korttidspermittering utan förmodligen en annan lösning

Ansökan

De företag som ansöker ska göra det via Tillväxtverkets hemsida. Ansökan om och beviljande av stöd vid korttidsarbete sker i två faser bestående av dels preliminärt stöd, dels slutligt stöd som fastställs efter avstämning. Det är Skatteverket som sedan hanterar de beviljade stöden. Hur detta ska gå till är ännu inte på plats men Tillväxtverket håller på att ta fram en lösning.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons