Det knäpper i veden som brinner sakta i öppna spisen. I den lilla timrade stugan där jag jobbar den här dagen har jag utsikt över skog och fält. Bredvid min bärbara dator på det gamla slagbordet står tända ljus, och en stor mugg med starkt svart kaffe.

Utanför fönstret blåser en iskall januarivind, men här inne i fäbodstugan i skogsbrynet är det lugn och ro istället för det ständiga sorlet i det öppna kontorslandskapet som jag också kan kalla mitt kontor.

Här ute känns det knappt som om jag jobbar, ändå är det precis det jag gör. Rena lyxen, en vanlig tisdag mitt i mörka vintern.

Så här kan arbetslivet också vara för en företagare.

Rofyllt, harmoniskt, avstressat.

Digitaliseringen har inte bara ställt affärsmodeller på ända, det har också komplett gjort om arbetslivet för många, småföretagare precis som jag. Till största delen har vi fått det enklare, flexiblare, bättre.

Fler än sju av tio svenskar använder idag digitala samhällstjänster, och fler än åtta av tio svenskar använder mobilt bank-ID.

Digitaliseringen öppnar för att småföretagande kan blomstra på de mest avlägsna platser i landet. Eller för all del, i ett helt annat land.

Fäbodstugan är bara ett av många ställen jag kallar min arbetsplats. Tåget mellan Stockholm och Dalarna ger mig alltid nödvändig skrivtid, överallt där jag kan sitta någorlunda bekvämt och mitt mobila bredband funkar blir mitt kontor. Ett par lurar på öronen bara, och tillgång till bra kaffe.

En sån som jag kallas för digital nomad, men vi som arbetar lite varsomhelst är många och blir fler för varje del av världen som får utbyggt mobilnät.

Jag har jobbat på en parkbänk i Central Park, från en solstol på en grekisk ö.

Men det mesta av det flexibla jobbet handlar ändå om att lösa livspusslet.

En studie från The Economist visar att möjligheten att jobba på annan plats än den traditionella kontorsarbetsplatsen är den viktigaste faktorn för göra medarbetaren nöjd.

Flextid är en viktig del av arbetsgivarens attraktivitet.

Allt som tar bort stressfaktorer hjälper.

Teknik som funkar, delade dokument. Saker finns i molnet, fakturan går att scanna och skicka från en app, bilder laddas till molnet och mötet är en skypekonferens. Praktiskt, även om uppkopplingar laggar och videosamtal ibland låter som från botten av en mycket djup brunn.

Det enda som får mig att känna mig fjättrad i mitt fria företagarliv är pappersarbetet.

Lika mycket som jag gillar att sitta i min stuga och skriva, lika lite vill jag befatta mig med det. Det är superkul att få betalt, men alldeles själsdödande att administrera.

Första gången jag träffade Lisa var jag ett nervöst vrak med mina pappershögar överallt och en försenad momsredovisning.

I några månader hade jag åkt runt i mitt nomadföretagande med en växande hög kvitton och dokument i ryggsäcken och en oro i magen att jag borde göra något åt det.

Men hur? Och när?

Livspusslet – det funkar. Redovisningspusslet – inte direkt.

Lisa fattade direkt. Jag var knappast den första som stått hjälplös med en plastkasse vid en hennes skrivbord och varit halvt hysterisk över något bistert momskrav från Skatteverket.

Men det viktigaste där och då var inte att hon befriade mig från bördan.

Det var hur hon gjorde det, så omtänksamt och vänligt. Som om okunnighet och slarv var det hon levde för att fixa, som om det var roligt att få hjälpa. Som om jag inte var ett dugg konstig som hade för dålig koll.

Mitt slarv, hennes business.

När jag gick därifrån med lätta steg påminde det mig om något, men vad kunde jag inte komma på. Först några dagar senare trillade polletten ner.

Det här var precis som när man hittat en riktigt bra frisör. Det är en tjänst man betalar för, men ingen tjänst man vill anlita vem som helst för bara för att någon kan klippa. Det måste klicka.

En bra frisör känner dina risiga toppar, vet vad som passar dig och vad hon kan föreslå som du kommer att gilla. En bra frisör vet alltid lite för mycket om dig. Praktiskt taget allt faktiskt, men du känner dig inte osäker ändå.  Lite som en terapeut, men också som en synsk person, ja kanske lite som en förälder också? Pålitlig i alla lägen.

Det är en person som du känner dig fullständigt trygg att överlämna dina risiga toppar till och gå därifrån några timmar senare med blankt, friskt hår med nya slingor och lite lockar bara för att hon fått göra det hon kan bäst.

Den känslan. Kaos i en överfull plastpåse som blir till begripliga rader i ett redovisningssystem av någon som vet vad du behöver. Minst lika bra för måendet som en ny frisyr.