Annons
Lön

KU har blivit AGI

Det senaste året har varit högintensivt på lönefronten när arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI, har införts för samtliga arbetsgivare i Sverige. Processer har analyserats, policys uppdateras och nya sätt att rapportera har medfört att tidigare hantering har fått omprövats. Nu stundar det första årsskiftet utan det självklara kontrolluppgiftsmomenten.
Text: Zennie Sjölund

Årsskifte i lönehanteringen är en process som bör genomföras enligt förutbestämd planering samt enligt rutiner som säkerställer att alla arbetsmoment blir rätt utförda. Orsaken till detta är att processen påverkar både det år som avslutas och det nya år som inleds efter årsskiftet. Så även om kontrolluppgifter inte ska produceras är det en del att tänka på. Framförallt för att kunna stänga 2019 och påbörja 2020. Mycket viktiga uppdateringar är FOS (CSR) för rätt skatteuppgifter och att ha rätt version av lönesystemet. Sista datum för beslut i riksdagen är 18 december så uppdateringar kan komma med kort framförhållning. Det gäller för systemleverantörerna att få in eventuella förändringar och att användare ser till att rätt version används för lönebearbetning i januari. Alla årsbundna parametrar såsom skattetabeller, basbelopp, förmånsvärden måste vara på plats.

Det är också i samband med årsskiftet som den anställde tydligt medvetandegörs om att kontrolluppgifterna har ersatts av AGI. Den anställde kommer inte att från sin arbetsgivare få en årssammanställning av den avdragna skatt som har rapporterats till Skatteverket via AGI utöver den information som finns på lönespecifikationen. I skatteförfarandelagen beskrivs den skyldighet som arbetsgivaren har gentemot den anställde att tydligt informera om vad som är redovisat och inbetalt till Skatteverket. Kravet på informationen som ska finnas är uppgift om skatteavdragets storlek, lön och andra ersättningar vid utbetalningen.  Skatteverket fastslog en skyldighet för utbetalare att varje månad informera en betalningsmottagare om de uppgifter om denne som lämnas i en arbetsgivardeklaration och att den skyldigheten kan uppfyllas genom att uppgifterna lämnas i lönespecifikationen. De anställda kan vara vana vid att få en kontrolluppgift, så att inför årsskiftet uppmana att stämma av lönespecifikationerna mot Mina sidor på Skatteverket sajt är en rekommendation. Det finns även en Snacka lön som informerar om hur man ska kontrollera sina uppgifter.

Försäkringsbolag som betalar ut ersättningar från en pensionsförsäkring ska fortsätta att lämna årlig kontrolluppgift (KU18–19). För pension och liknande ersättningar där skatteavdrag görs med lika stort belopp vid varje utbetalningstillfälle kan, enligt Skatteverket, informationsskyldigheten fullgöras genom att den som utger ersättningen redan i samband med att första utbetalningen för året görs informerar mottagaren om varje utbetalning och skatteavdrag som kommer att göras under året. Dessutom finns det vissa kontrolluppgifter kvar som fortsättningsvis ska rapporteras för inkomstår 2019 och framåt. Det är bara KU10-19 som har ersatts av AGI, så exempelvis kontrolluppgift för ränteförmån finns kvar. Arbetsgivaren ska i de fallen redovisa ränteförmånen månad för månad i arbetsgivardeklarationerna. Detta gäller även om den anställda till exempel bara betalar ränta för lånet var tredje månad. Värdet av förmånen redovisas i AGI, förmånsvärdet och eventuellt betald ränta redovisas i KU25.

Ingen regel utan undantag. Även (KU10–17) ska rapporteras i vissa fall. Ett sådant fall är om arbetsgivare betalar ut ersättning till en anställd med ett socialavgiftsavtal. Ett socialavgiftsavtal är ett avtal mellan en anställd och en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige. Avtalet innebär att den anställda själv ska betala och redovisa arbetsgivaravgifter, i stället för arbetsgivaren.

Det finns även situationer när det går att välja mellan AGI och KU. Detta trots att det inte ska betalas arbetsgivaravgifter på utbetalningarna:

  • Den utbetalade ersättningen till en person understiger 1 000 kronor per inkomstår.
  • Den utbetalade ersättningen består endast av kostnadsersättningar, till exempel ersättning för tjänsteresor med egen bil som inte är högre än schablonbeloppet 18:50 kronor per mil.
  • Den utbetalade ersättningen är inte underlag för skatteavdrag och något skatteavdrag har inte gjorts.
  • Arbetsgivare som lämnar uppgift för informationsutbyte med mera genom kryss i ruta 92F på KU14 ”Särskild kontrolluppgift – Pensionsgrundande inkomst och utbyte av kontrolluppgifter”.
  • En idrottsförening som betalar ut ersättning som understiger 23 250 kronor (ett halvt prisbasbelopp) till en idrottsutövare per inkomstår ska fortsätta att lämna årlig kontrolluppgift, men kan att i stället redovisa utbetalningarna i en arbetsgivardeklaration.

Den tidigare gränsen för ersättning under 100 kronor till en person under ett inkomstår finns kvar, då behövs varken kontrolluppgift eller arbetsgivardeklaration rapporteras.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons