Annons
Lön

LÖN KOMPETENS: Att veta tillräckligt

Att kalla sig expert, vem kan göra det? En specialist, vad kan den? Hur mäter man kunskap? Och vad gör man för att upprätthålla sin kompetens?

Text: Zennie Sjölund

Att kalla sig expert, vem kan göra det? En specialist, vad kan den? Hur mäter man kunskap? Och vad gör man för att upprätthålla sin kompetens?

Lön är ett omfattande och komplext område. Ända sedan 2011 när arbetet påbörjades med att identifiera kraven på kompetens inför auktorisation av lönekonsulter har lönekompetens värderats, granskats och validerats. Det har gjorts i ansökningskrav, validering, kontakt med referenspersoner och digital examen. När väl auktorisationen är i hamn, välförtjänt efter en gedigen kunskapsmätning, så ställs lönekonsulten inför nästa utmaning, att få tillgång till och möjlighet att gå rätt fortbildning. På lönesidan kan man även lägga till att det är svårt att hitta vägar för fortbildning. Hur kan man se till att få en professionell utveckling?

Kompetensnivå

Inom ett kompetensområde som varit otydligt för de som inte är initierade så kan det vara förståeligt att det är svårt att inse hur viktigt det är med rätten till fortbildning. Som lönekonsult är det den personliga utvecklingen och anställningsbarheten som kan få stå tillbaka. Arbetsförmedlingen kom i januari med en arbetsmarknadsprognos för löne- och personalassistenter. Bilden av att utbud och efterfrågan är i balans på kort sikt är förståelig. Arbetsförmedlingen bedömer däremot att det blir hård konkurrens om jobben för löne- och personalassistenter både på fem och tio års sikt. Och visst är det så, prognosen avser assistenter. För vad är en assistent? Medhjälpare är synonymen enligt Svenska Akademins Ordlista. De typiska arbetsuppgifterna för en löneassistent kan utläsas i en nyligen publicerad platsannons:

Arbetsuppgifter lön

  • Posthantering.
  • Kontrollerande och godkännande av reseräkningar.
  • Registrering av bankkontonummer.
  • Betalning av införsel, fackföreningsavgifter och övriga löneavdrag.
  • Registrering och bearbetning av avslutsblankett för slutlön.
  • Arbetsgivarintyg och kontakter med försäkringskassan.
  • Arkivering av anställningsbevis samt övriga underlag.
  • Medverkande i utvecklingsprojekt inom löneavdelningen.

I digitaliseringen och automatiseringens framfart kommer de flesta arbetsuppgifter av ovanstående typ att försvinna. Det blir en tydlig skillnad i kompetensbehov om arbetsuppgifterna och den kompetens som krävs för ovanstående lönejobb jämförs med till exempel kraven för auktorisation.

Behov av lönekompetens

Dagens yrkesroll ställer krav på breddad och fördjupad kompetens. Över 80 procent av de ansökningar som kommer in för auktorisation är baserade på yrkeserfarenhet. Om detta skulle överföras till de som gör lön för privat sektor i Sverige så innebär det att drygt 7 000 yrkesverksamma inte har en formell utbildning inom lön. En yrkeskompetens som nu kan valideras. Men för många finns det en utmaning i att därefter hitta fortbildning, något som blir en förutsättning för att inte falla in i fållan som de som inte har den kompetens som krävs för framtiden. Både den enskilde anställde och arbetsgivaren ansvarar för adekvat fortbildning. Detta är inte bara ett behov utan ett måste för att vara anställningsbar eller attraktiv som arbetsgivare i framtiden. Den bild som Arbetsförmedlingen förmedlar kring löneassistenter är långt ifrån den bild som finns för erfarna och kunniga lönekonsulter, där det i flera regioner är huggsexa om duktig lönekompetens.

Marknaden för lönekonsulter som håller sin kompetens uppdaterad och i utveckling ser ljus ut. Det är fortsatta pensionsavgångar även om det har stabiliserats. Tillströmningen av YH-studenter från lön är uppskattningsvis 1 086 personer utifrån antalet beviljade utbildningsplatser på fem års sikt. Men arbetsmarknaden kommer även att vidgas, lön är inte längre en svensk angelägenhet när det sker outsourcing till andra länder och ges möjlighet att arbeta globalt med löner. Under 2016 inleds det svenska arbetet med klassificering av yrkesroller på EU-nivå för att underlätta rörlighet på arbetsmarknaden. Det finns alltså gott om områden att fortbilda sig inom, men ges det möjlighet? Vi måste inom lönebranschen hjälpas åt att lyfta den viktiga frågan om rätten till fortbildning. Då kan vi fortsätta att vara specialister, experter och kompetensutvecklas för att möta den framtida marknaden. För den riktiga lönenörden kommer att veta sitt värde även när det gäller fortbildning.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons