Annons
Fokus Arbetsplats

Klara Papper: Löneadministration – en växande marknad

På företaget Klara Papper satsar man stort på lönekonsulter, något man ser som en framgångsfaktor. – Vi ser fram mot auktoriseringen av våra lönekonsulter, säger Camilla Engström. Det ger inte bara ett kvalitetslyft för våra medarbetare utan höjer också statusen på yrkesrollen.
Text: Tina Sjöström

Redan för 10 år sedan såg ledningen för Klara Papper en stor utvecklingspotential inom området lön och startade sedan ett nytt affärsområde, med Camilla Engström som ansvarig chef. Från början var de ett fåtal personer men har de senaste åren växt med cirka två personer om året. Det gör att affärsområde lön numera utgör en fjärdedel av företagets totalt 45 anställda.

Såg potentialen

Camilla Engström hade från början inga tankar att jobba med lön. Hon hade läst ekonomistyrning och hade siktet inställt på att bli en duktig ekonom. När hon sedan fick erbjudandet att utveckla löneavdelningen var hon inte sen att tacka ja.

– Som redovisningskonsult fick jag några löneuppdrag i början av min karriär, berättar hon. Jag tyckte de uppdragen var intressanta så när jag fick förtroende att bygga upp vår egen löneavdelning kändes det helt rätt för mig. Våra lönekonsulter är specialister på just lön men eftersom jag har erfarenhet från redovisningsdelen kan jag utveckla personalen på ekonomibiten. För att lyckas måste man vara mångsidig, flexibel och kunna se samband mellan lön och redovisning.

Camilla Engström var också den som en gång initierade Löneföreningen som numera är en del av SRF, SRF Lön.

– Jag och några till personer såg ett behov och en stor potential i att organisera löneadministratörer, berättar hon. Nu kan vi äntligen se en ökning av statusen för yrkesrollen och snart kan vi också auktorisera vår personal.

Auktorisation viktigt

– Jag tycker det är otroligt viktigt med en auktorisation av lönekonsulter, säger Camilla. Att ha en gedigen utbildning och bra kunskaper som bekräftas av en auktorisation inger inte bara förtroende mot kunderna, det ger även oss själva ett bättre självförtroende. Det blir en status för yrkesrollen som inte tidigare funnits. En auktorisation blir ett kvitto på att vi är duktiga på det vi gör.

Camilla Engström har som mål att alla lönekonsulter på avdelningen ska bli auktoriserade.

– Vi satsar otroligt mycket på kvalitet och personligt engagemang, berättar hon. Det är vår framgångsfaktor, tack vare våra nöjda kunder har vi fått fler uppdrag och kunnat växa. Vi ger oss tid att engagera oss i kunden, tar reda på deras behov och blir en del av kundens löneavdelning, HR och ekonomiavdelning. Kvalitet för oss är inte bara att göra ett bra jobb, det handlar mycket om att vara intresserad av kunden, vilket bland annat innebär att vara snabba på att anpassa våra resurser till hur deras verksamhet ökar eller minskar.

– Sen handlar det så klart också om nöjda medarbetare och att ha kul på jobbet, säger Anders Lundberg, som är VD på Klara Papper. Med auktorisationen blir yrket mer attraktivt, ett framtidsyrke, vilket gör det lättare att attrahera rätt medarbetare från början.

– Marknaden växer och för få utbildas, fortsätter Camilla. Snart går dessutom många i pension. Jobbet som löneadministratör är bredare nu än tidigare, det finns fler roller att välja på. Det tror jag kan attrahera fler unga att välja den här yrkesbanan.

– Ja absolut, säger Anders. Dessutom är rollen som lönekonsult en rådgivande roll, mycket mer än många tror.

Internationellt

Ungefär hälften av Klara Pappers kunder är internationella, många är utländska bolag med verksamhet i Sverige. Samtidigt som det är intressanta uppdrag för personalen ställer de kunderna ofta höga krav och har dessutom egna system som ska integreras med Klara Pappers egna lönesystem.

– Vi har nyss inlett ett samarbete med en stor internationell modekedja som ska etablera sig i Sverige, berättar Camilla. De har 7 000 medarbetare i hela världen och vi ska sköta de svenska lönerna. Vi satt en hel dag för att klargöra deras krav och hur vi ska få tillgång till rätt information. Många utländska företag tycker att vi svenskar är lätta att arbete med. Kanske för att vi är lite mer på tårna.

– Vi har inte bara många internationella kunder, vi har också många medarbetare med bakgrund från olika delar i världen, fortsätter Camilla. Det ger en extra dynamik hos oss.

– För inte så länge sedan hade vi ett kundmöte där våra medarbetare hade ursprung i Estland, Ungern och Grekland och kundens representanter var från Finland och Holland.

Spindeln i nätet

Vad är då det svåraste med att vara en duktig lönekonsult?

– Man måste vara logisk och kunna se helheten, svarar Camilla. Som lönekonsult kan du inte bara se till den enskilda månaden, du måste förstå vad som händer under ett helt år och även året efter. Nu har folk nyligen fått sina slutskattebesked, för en del blir det champagne och andra blir förtvivlade. Anställda som ringer hit när de fått restskatt behöver få förklarat för sig hur lön, skatt, förmåner och andra ersättningar påverkar slutskattebeskedet, kanske har personen haft flera arbetsgivare eller haft en för hög jämkning.

– Det är mycket viktigt att vara trevlig och förstå att den anställde som ringer kan vara mycket nervös och orolig när det gäller sin privatekonomi. Att ha en hög servicenivå innebär att kunna hantera anställdas frågor och på ett bra sätt förklara hur lön, skatt och olika avdrag beräknas. En anställd ska kunna förstå sin lönespecifikation och kontrolluppgift.

– Att vara lönekonsult är ett komplext yrke, fortsätter Camilla. Man har kontakter med Skatteverket och Försäkringskassan, med revisorer och ekonomiavdelningar. Dessutom måste man hålla koll på kollektivavtal. Man kan väl säga att vi är som spindeln i nätet mellan olika frågeställare och löntagaren. Förstår du inte frågorna från Skatteverket eller från revisorn så förstår du heller inte yrket. Kort sagt, du måste kunna mycket som lönekonsult.

– Det handlar i slutändan om att en person ska få pengar i sin plånbok och det är ytterst viktigt att det blir rätt, avslutar Camilla.

Camilla Engström och Anders Lundberg, VD på Klara Papper Foto: Fredrik Persson
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons