Annons
Juridik Juristen har ordet

Makars egendom

Rätt fördelning av makars egendom mellan giftorättsgods och enskild egendom kan skapa förutsättningar för att verksamheten i ett företag kan drivas vidare när äktenskapet tar slut. Det gäller oavsett om det sker genom skilsmässa eller dödsfall. Därför bör du som är redovisningskonsult vara insatt i de regler som gäller för makars egendom.
Text: Srf konsulterna

Makar kan ha två slag av egendom. Giftorättsgods eller enskild egendom. Om inget annat bestämts är all egendom giftorättsgods. Giftorätten påverkar inte förfoganderätten under äktenskapet utan innebär ett latent anspråk på halva värdet i respektive makes egendom vid en framtida bodelning.

En bodelning görs när äktenskapet upphör genom skilsmässa eller dödsfall. Men kan även göras under pågående äktenskap.

Är egendomen enskild ska normalt ingen delning göras utan den som äger tillgången behåller den i sin helhet vid en bodelning.

Äktenskapsförord

Två makar med egendom som är giftorättsgods kan själva genom äktenskapsförord fritt bestämma vilken egendom som ska vara deras enskilda.

Ett sådant äktenskapsförord ska vara skriftligt och undertecknat av båda makarna, men det behöver inte bevittnas. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det lämnas in till Skatteverket för registrering i äktenskapsregistret. Då registret är gemensamt för hela landet har det ingen betydelse var i landet äktenskapsförordet lämnas in för registrering.

Genom äktenskapsförordet behöver makarna inte efterstäva någon balans dem mellan. Utan de kan bestämma att enbart hustruns men inte mannens egendom ska vara enskild, eller att enbart viss bestämd egendom ska vara enskild. De kan även bestämma att all egendom som de redan äger eller i framtiden förvärvar, eller förvärvar på visst sätt till exempel genom arv eller gåva, ska vara enskild. Det går också göra viss egendom enskild avseende en kvotdel eller intill ett angivet värdebelopp.

Däremot är det inte möjligt att tidsbegränsa giltigheten av ett äktenskapsförord eller bestämma att egendom successivt ska övergå från enskild egendom till giftorättsgods under ett antal år.

Makarna kan dock hela tiden ändra vad de tidigare bestämt i ett äktenskapsförord. De kan till exempel göra om enskild egendom till giftorättsgods eller göra ytterligare giftorättsgods till enskild egendom. I sådant fall upprättas ett nytt äktenskapsförord.

Även ett nytt äktenskapsförord som ändrar villkoren i det gamla äktenskapsförordet måste skrivas under av båda makarna och registreras. Det innebär att en av makarna inte ensidigt kan gå in och ändra ett äktenskapsförord.

Ett äktenskapsförord kan också upprättas före ett giftermål. Äktenskapsförordet måste då lämnas in till Skatteverket för registrering senast en månad efter giftermålet för att gälla från datumet för äktenskapets ingående. I annat fall gäller äktenskapsförordet från och med den dag det kommit in till Skatteverket.

Testamente

Egendom som make erhållit genom testamente är enskild egendom om testator föreskrivit det i testamentet. Det bör i detta sammanhang påpekas att det inte gäller några speciella bestämmelser för egendom som make ärvt av sin släkt. Sådan egendom är giftorättsgods om det inte finns något testamente med villkor om enskild egendom.

Gåva

Egendom som en make fått i gåva är enskild om det föreskrivits i samband med gåvan. Men det gäller inte när den ene maken ger en gåva till den andre. I ett sådant fall krävs äktenskapsförord.

Villkoret om enskild egendom ska finnas med redan när gåvan överlämnas. Ett sådant villkor gäller även om mottagaren inte är gift vid gåvotillfället utan gifter sig senare.

Förmånstagarförordnande

Enskild egendom kan även uppstå genom villkor i förmånstagarförordnande vid livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring eller pensionssparande enligt lagen om individuellt pensionssparande, som tecknats av någon annan än den andre maken.

Den som vill att försäkringsbelopp eller pensionssparande ska vara förmånstagarens enskilda egendom ska skriva till försäkringsbolaget respektive pensionsinstitutet och meddela detta. Om sådant villkor redan gäller framgår det av försäkringsbrevet eller pensionssparavtalet. En återkallelse kan ske på samma sätt.

Tillåtelse att ändra

Enskild egendom som en make fått genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande kan normalt inte göras om till giftorättsgods. Men har givaren eller testator i gåvobrevet eller testamentet uttryckligen gett mottagaren rätt att införa giftorätt. Då gäller det.

Har enskild egendom bytts ut mot annan egendom är också den egendomen enskild om det inte i äktenskapsförordet, gåvobrevet eller testamentet föreskrivits något annat. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra vilken egendom som trätt i stället för annan. Speciellt gäller det egendom som används för att delvis förvärva egendom som är dyrare. Det är därför viktigt att enskild egendom i så stor utsträckning som möjligt hålls isär från egendom som är giftorättsgods.

Avkastning

Avkastningen av enskild egendom blir normalt giftorättsgods. Med avkastning avses till exempel bankränta, aktieutdelning, obligationsvinst, hyresintäkter från fastighet eller föl undan ett travsto. Men genom föreskrift i äktenskapsförordet, gåvobrevet eller testamentet kan även avkastningen vara enskild egendom.

Avslutningsvis bör dock påpekas att om respektive makes innehav av enskild egendom vid en bodelning ger ett alltför egendomligt resultat, finns det jämkningsregler som syftar till att korrigera detta.

Reglerna om makars egendom hittar du i 7 kapitlet äktenskapsbalken. Jämkningsreglerna finns i 12 kapitlet.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons