Annons
Profilen

”Många fler kommer att upptäcka fördelarna med distansjobb”

En digital nomad med kunder i flera världsdelar som introducerade selfie­pinnen i Sverige. Under våren utsedd till vinnare i entreprenörstävlingen ”Hack the Crisis”. Möt Emelie Fågelstedt.
Text: Tina Sjöström

När social distansering gäller byts intervjuns vanligtvis trevliga samvaro över en fika till telefonens headset. När jag ringer upp Emeli­e Fågelstedt på vår avtalade tid är hon ute på promenad i det soliga vårvädret, genom parken med blommande japanska körsbärsträd intill hennes bostad.

– Här trivs jag verkligen, det är så vackert den här tiden. Efter att ha bott 1,5 år i Tokyo älskar jag mycket som har med Japan att göra – kulturen, maten. Och så klart blommande körsbärsträd.

Emelie Fågelstedt startade eget och började jobba som konsult inom kommunikationsbranschen direkt efter examen vid Stockholms universitet.

– Förra veckan firade jag 10 år som egen företagare. Jag trivs med den flexibilitet som entreprenörskapet ger, att själv kunna bestämma sina uppdrag. Jag har hittills aldrig övervägt anställning som ett alternativ.

Emelie har specialiserat sig på digital kommunikation och främst sociala medier, hon föreläser, skriver artiklar och har talaruppdrag. Dessutom startade hon den digitala plattformen Svenska Nomader tillsammans med Christoffer Persson och Yasmine Åkermark Morrison, ett nätverk för digitala nomader – alltså personer som jobbar platsoberoende med världen som kontor.

– Vi kände att det saknades ett svenskt nätverk om vad som gäller när man jobbar på distans, berättar Emelie. Här kan man få information kring skatter och försäkringar, tips på rutiner för att få arbetet att fungera och inspiration från andra likasinnade. Nätverket har idag samlat runt 10 000 svenska nomader.

Att jobba nätbaserat på distans blev plötsligt det vardagliga för många under våren 2020. Tekniken finns och de som tidigare varit skeptiska till digitala möten med flera personer har upptäckt att det faktiskt fungerar utmärkt.

– Jag tror att många fler kommer att upptäcka fördelarna med att jobba på distans, säger Emelie. Det blir mindre stress i vardagen när du slipper resor till och från en arbetsplats eller ett möte. Jag, som är en konsult inom min bransch, har alltid jobbat på det viset. När min man fick ett utlandsuppdrag i Tokyo 2014 så gick det utmärkt för mig att följa med, jag kunde fortsätta jobba med de kunder jag hade i Sverige och i USA. Det blev lite extra pusslande med tidsskillnaden bara.

Distansarbete och digitala mötesplatser gör det också möjligt att bo kvar på landsbygden för den som inte vill flytta till en ort där det finns jobb. Men vilka är de största hindren när man jobbar som en digital nomad?

– Det gäller att hitta bra rutiner när man inte har ett kontor att gå till och att ha disciplin att jobba på, fast ingen säger åt en vad som ska göras. Många talar också om ensamhet och att känna sig isolerad när man inte har kollegor att träffa. Men det går att lösa alla utmaningar om man är lite proaktiv. Det går att få starka sociala band med likasinnade över nätet. Sitter man i ett annat land är det också viktigt att ha koll på gällande lagstiftning, speciellt när det kommer till skatter och försäkringar. Man har ett stort ansvar själv att kolla upp vad som gäller, att man betalar rätt skatt, har rätt skydd och är skriven på rätt ställe.

Hack for Sweden är ett initiativ från regeringen och startade 2014 som ett hackathon, en årlig innovationstävling under en helg med syfte att främja användningen av öppna data. I år, på grund av coronaviruset, genomfördes tävlingen som ett virtuellt event istället för ett fysiskt och fick namnet ”Hack the Crisis”. Emelie anmälde sig och sitt team bestående av hennes man, hennes svåger och svägerska i Frankfurt samt en vän i Pajala. Kategorierna i år var ”Rädda liv”, ”Rädda företag” eller ”Rädda samhälle” med fokus på de utmaningar folkhälsan, ekonomin och samhället ställs inför till följd av coronaviruset. Emelie och hennes team valde kategorin Rädda företag.

– Grundidén för ett hackaton är att gå samman i team där var och en har olika kompetenser och därmed kunna hitta lösningar som man troligen inte hittat på egen hand, berättar Emelie. Vår idé var att hitta en lösning för Arbetsförmedlingen för att kunna matcha den kompetens som människor som nu blir av med sina jobb har, med de företag som behöver anställa. Ett kriterium var att lösningen måste vara realistisk och gå att implementera inom två månader.


Emelie Fågelstedt

Emelie och hennes team valde att utgå från den redan etablerade tjänsten Platsbanken. Idag är den som söker jobb via Platsbanken knuten till en specifik ort, vilket inte alls är nödvändigt med tanke på möjligheterna att jobba på distans. Jobben som utannonseras löper ofta över en längre tid.

– Vår lösning var att addera två funktioner till Platsbanken, fortsätter Emelie. Den ena var en knapp för distansarbete, alltså möjlighet att söka jobb på annan ort som inte krävde en flytt. Det finns många yrken idag som går alldeles utmärkt att sköta helt på distans. Den andra var en ”gig-knapp” alltså en knapp för kortare uppdrag. De jobben är vare sig på hel- eller deltid, utan liknar mer en form av frilansuppdrag. Detta för att möjliggöra matchning av spetskompetens som man kanske har behov av för en kortare tid. Det kan handla om att ett företag behöver ställa om sin verksamhet snabbt eller att en skola behöver en lärare i ett speciellt ämne under några veckor.

I vanliga fall lockar eventet ”Hack for Sweden” ungefär 500 deltagare. I år, när det gick viralt, var över 7 000 personer med för att försöka skapa konkreta lösningar. Team Emelie vann alltså klassen Rädda företag med sitt koncept ”Remote + gigs on Platsbanken”.

– Just nu har vi en dialog med Arbetsförmedlingen om hur vi kan realisera detta. Platsbanken är en stor och stabil plattform, våra idéer tror jag kan hjälpa väldigt många att hitta både arbete och medarbetare.

Att jobba på distans som frilansare kräver som sagt disciplin och egna säljinsatser. Men hur fungerar det när man flyttar till ett annat land?

– När vi flyttade till Tokyo fick jag kontakt med ett japanskt start-up bolag som utvecklade mobilappar. Jag hjälpte dem med deras marknadsföring för engelsktalande marknader. Har man väl fått en kund så ger det ofta ringar på vattnet, jag har också god hjälp av mitt nätverk. När man är på helt nya ställen får man så klart engagera sig mer. Eftersom jag alltid jobbat på distans så är mina kunder inte alls beroende av vart jag befinner mig, det är så klart en stor fördel. Efter Tokyo bodde vi några år i England och det var då jag insåg att jag var en digital nomad, ett begrepp jag kommit i kontakt med under vår tid i Japan. Sen har jag god hjälp av min man som är ekonom, han har skött det praktiska när det gäller redovisning och sådant. Utan honom hade jag haft svårt att fokusera på det jag är bra på.

– Jag tycker att synen på distansarbete har blivit bättre de senaste åren, allt fler arbetsgivare är mer tillåtande och inser att det finns fördelar. Under våren har vi ju också blivit mer eller mindre tvingade att jobba på det sättet. Till och med de talaruppdrag jag haft bokade den här våren har genomförts digitalt. Jag tror att situationen under coronakrisen fått många att förstå och se över hur man kan bli mer effektiv. Det är inte alltid mest produktivt att träffas på riktigt.

Emelie Fågelstedt

Bor: Hammarby sjöstad.

Familj: Gift och ett barn på 11 månader.

Fritidsintresse: Resor och matlagning är stora intressen. Favoritresmål är Japan.

Favoritmat: Jag lagar gärna asiatiska rätter. Lime, koriander och ingefära är härliga smaker. Och jag älskar sushi.

Extra stolt över: Att jag har överlevt 10 år som företagare.

Oanad talang: Jag är en karaokestjärna och det var jag långt innan vi flyttade till Japan.

Kuriosa: Introducerade selfiepinnen i Sverige, om inte allra först så var jag i alla fall en av de första.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons