Annons
Lön

Minimilön – vad är det?

Lön ses ofta som en självklar ersättning som en anställd får för att hon eller han arbetar i verksamheten. Men lönen är ju inte bara en ersättning för ett visst arbete utan lönen kan också vara ett sätt att styra verksamheten på och att få medarbetare att arbete mot uppsatta mål.
Text: Lars Nordfors

Att sätta lön och ge löneökningar efter ansvar och utförd prestation är således något varje verksamhet långsiktigt bör arbeta med. Att arbeta fram en tydlig policy och process för lön och belöning är något jag rekommenderar alla verksamheter.

Vilken är då rätt lön för en viss roll eller för ett visst utfört arbete? I enkla ordalag kan det kanske uttryckas som den ersättning som en arbetsgivare är beredd att betala en arbetstagare för en viss prestation – och som arbetstagaren i sin tur är beredd att acceptera. Men får lönen vara hur låg som helst, eller för den delen, hur hög som helst?

Självklart finns det ett regelverk att ta hänsyn till i dessa sammanhang och jag tänkte redogöra för några huvudprinciper.

Minimilön stadgade i lag

Enligt ekonomifakta.se (år 2019) har 22 länder inom EU lagstadgade minimilöner. I kronor räknat ligger Luxemburg högst på nära 21 800 kronor i månaden och Bulgarien lägst på drygt 3 000 kronor i månaden. I relation till medianlönen är det istället den franska minimilönen som ligger högst bland EU-länderna. I USA varierar minimilönen baserat på delstat. I slutet av 2018 hade Wyoming och Georgia de lägsta minimilönerna på 5,15 dollar per timme. Högst hade District of Columbia med 12,5 dollar per timme.

Kollektivavtalsreglering

1938 tecknades Saltsjöbadsavtalet mellan SAF, Svenska Arbetsgivarföreningen och LO, Landsorganisationen i Sverige. Det historiska avtalet innebar en överenskommelse mellan parterna om hur lönerna skulle hanteras. Sedan dess har sättet att bestämma löner utvecklats och förändrats, både när det kommer till mini­milön i Sverige och även när det kommer till lönesättningen. Sverige har således ingen lagstadgad minimilön. Ingångslönerna, som ju i praktiken är en form av minimilön, bestäms istället i kollektivavtal som förhandlas fram av arbetsgivarorganisationer och fackförbund. I många kollektivavtal ligger ingångslönen för personer som är 20 år eller äldre på runt 22 000 kronor i månaden år 2019.

Som framhållits tidigare på denna plats är många mindre företag inte bundna av kollektivavtal och behöver i formell mening därmed inte följa kollektivavtalade nivåer för exempelvis ingångslöner. Ett gott råd till dessa arbetsgivare är ändå att försöka hålla sig uppdaterade kring vad kollektivavtalet i aktuell bransch föreskriver. Genom att i möjligaste mån följa avtalets nivåer uppfyller man kriterierna för att vara en ”schysst arbetsgivare” och man undviker därmed risken för att hamna i framtida konflikter.

Levnadslön

Ur ett globalt perspektiv ska minimilöner inte förväxlas med begreppet levnadslön. Enligt den Internationella arbetsorganisationen ILO (International Labour Organization) ska en levnadslön täcka en familjs basala behov som mat, bostad, kläder, utbildning, sjukvård samt vissa oförutsedda kostnader.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons