Annons
Utbildning

NQF – ett kvalifikationsramverk

Text: Tina Sjöström
Annons

Inom EU har man tagit fram ett gemensamt ramverk som ska göra det enklare att jämföra EU-medborgarnas olika kvalifikationer – både från studier och från arbetslivet. Syftet är att synliggöra kunskaper oavsett var de inhämtats. Nu håller det svenska ramverket – NQF – på att fastställas.

Det europeiska ramverket, NQF, är ett samarbete som 36 länder ställt sig bakom. Alla länder som deltar i arbetet ska ta fram nationella ramverk som ska kopplas till det övergripande europeiska ramverket. Dessa ska göra det enklare att jämföra svenska och europeiska utbildningar och på sikt även andra kvalifikationer som arbetslivserfarenhet och specialintressen.

– Människor får nya kunskaper på många olika sätt. En viss del kommer från utbildningar som grundskola, gymnasieskola och akademiska studier. En annan del lär man sig via studiecirklar och arbetserfarenhet. Det här ramverket ska både synliggöra det officiella systemets lärande likväl som det icke formella utbildningsområdet, säger Stefan Skimutis, koordinator vid Myndigheten för yrkeshögskola.

Det nationella ramverket, NQF, ska nu fastställas av regeringen.

– Vi har skickat in vårt förslag, säger Stefan Skimutis. Nu väntar vi på en remisspromemoria.

Det finns ett stort behov av att validera kunskaper. Blir man godkänd enligt ramverket får man en nivåplacering på en skala från 1-8 och ett dokument som styrker detta. Nivåerna visar hur omfattande kunskaperna, färdigheterna och kompetensen är. Denna kvalitetsstandard är efterfrågad vid utbildningar som inte klassas som högskola eller yrkeshögskola. Med hjälp av NQF kan dessa utbildningar bli kvalitetssäkrade och granskade och får därmed ett eget värde.

– Vi på SRF följer så klart utvecklingen av NQF noga, säger utbildningsbolagets VD Fredrik Lantz. Det skulle vara av stort värde för oss att få delar av vårt kursutbud validerat enligt den här principen. Det skulle innebära en kvalitetsstämpel på utbildningen samtidigt som nivån verifieras av en oberoende part.

Du kan läsa mer om NQF på webbsidan Sveriges ramverk för kvalifikationer, www.seqf.se.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons