Sandra Rönnfjord jobbar på redovisningsbyrån Vinstor i Vilhelmina. I januari 2018 påbörjade hon sina studier och i december, ett knappt år senare, kunde hon titulera sig Auktoriserad Redovisningskonsult. Sandra valde att läsa Srf konsulternas påbyggnadsutbildning för att nå målet, faktiskt den enda på marknaden som erbjuder den här möjligheten till teoretisk kompetens för auktorisation för den som samtidigt vill kunna arbeta vid sidan av studierna.

Hur har det fungerat att utbilda dig samtidigt som du jobbat?
– För mig har det fungerat bra att jobba heltid samtidigt som jag studerat. Utbildningen är uppbyggd för att det ska vara möjligt och vi läser ju sådant som vi redan jobbar med och kan använda oss av. Jag har en lång erfarenhet, har jobbat med ekonomi i 20 år, så det har säkert bidragit till att det fungerat så bra för mig. Utbildningen är indelad i fem block och det har varit bra med tid mellan kursblocken. Året innan den här utbildningen läste jag en kurs på högskolan, den var tuffare att kombinera med jobbet eftersom man där läser mer brett och inte sådant som man jobbar med i vardagen. Men jag tror att den kursen gav mig en bra studieteknik.

Var det ett eget önskemål att bli auktoriserad eller var det din arbetsgivare som ”tryckte på”?
– Det var jag själv som ville gå vidare i min karriär men min arbetsgivare har varit väldigt stöttande i mitt beslut. Vi är åtta anställda på byrån och min chef har fram till nu varit den enda auktoriserade redovisningskonsulten. Att vi nu är två är en styrka för hela företaget.

Vad tyckte du om de olika delkurserna och om lärarna?
– Upplägget har varit bra, vi har fått material i förväg och information om vilka böcker vi behöver i god tid. Till vissa kursblock har det varit online-kurser att gå igenom innan de fysiska träffarna på 2-3 dagar. Efter varje delkurs hade vi ungefär en månad på oss att studera innan tentan. Lärarna är duktiga och pedagogiska, det märks att de har erfarenhet av branschen. Nivån har överlag varit bra, någon delkurs kändes lite tajt och skulle kanske må bra av ytterligare en lärarledd dag.

Tycker du att det var lätt att ta till sig de nya kunskaperna och använda dem i praktiken i ditt dagliga arbete?
– Ja, det tycker jag, allt är ju anpassat till vår bransch. Jag bläddrar ofta i mina gamla anteckningar när det dyker upp frågor i jobbet.

Känner du dig stärkt av utbildningen?
– Ja, det gör jag absolut!

Kan du komma på något nu efteråt som du hade velat veta innan kursen?
– Inte direkt. Inför den första delkursen funderade jag så klart hur mycket plugg som skulle krävas och hur tentan skulle fungera. Jag ringde då till Srf konsulterna och fick väldigt bra information och förklaringar.

Skulle du rekommendera andra att gå den här påbyggnadsutbildningen?
– Ja, det skulle jag helt klart göra. Om man jobbat ett tag och inte har en högskoleutbildning, så är den perfekt. Ett bra upplägg och anpassad till oss som jobbar i branschen. Som jag ser det är upplägget en klar fördel för oss som inte bor i en storstad eftersom man kan göra mycket online och tentorna är digitala. Man behöver inte åka till Stockholm 2-3 gånger i månaden. Det är som en distanskurs men med några ovärderliga fysiska träffar där man kan bolla frågor med både föreläsare och andra deltagare.