Annons
Företagande Lön

Ny undersökning: Auktoriserade Lönekonsulter kan mer, känner mindre stress

Vismas stora undersökning av lönebranschen visar att Auktoriserade Lönekonsulter, auktoriserade via Srf konsulterna, har större kunskap än andra vad gäller exempelvis GDPR, nya betalningsinfrastrukturen P27 och lönesystemet de jobbar i. – Det är väldigt glädjande och ett kvitto på att vi gör det medlemmarna vill att vi ska göra. Att de även är mer nöjda med sitt yrkesval än andra vittnar om att de också bygger sin karriär inom lön på ett hållbart sätt, säger Zennie Sjölund, branschansvarig lön vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Enligt rapporten ”Koll på lön 2022” är 96 procent av de tillfrågade nöjda med sitt yrkesval. Men 30 procent uppger att de ofta känner stress på grund av sitt arbete. Bland de tillfrågade som är Auktoriserade Lönekonsulter är det 13,3 procent som ofta känner stress på jobbet.

Undersökningen visar att inte bara stressnivåerna påverkas positivt av utbildning och certifiering; även kunskaperna, den personliga nöjdheten och ställningen på arbetsmarknaden förbättras.

Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise, konstaterar:

­­– Vinsterna med kompetenshöjande utbildning är många, både utifrån ett employer branding-perspektiv och ett arbetsgivarperspektiv. Duktiga lönekonsulter är hårdvaluta och det är svårt att hitta lönekompetens idag, säger Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise.

Hållbart yrkesliv

För ett långsiktigt hållbart yrkesliv är det centralt att arbetsbelastningen är rimlig, samtidigt som den Auktoriserade Lönekonsulten regelbundet stärker och förnyar sin kompetens. Att lönekonsulterna vänder förändring till fördel har Srf konsulterna länge verkat för. Det finns ett flertal utbildningar på det temat.

– Jag skulle vilja säga att våra medlemmar, och olika branschaktörer, inser att det inom lön finns fler och fler möjligheter till en riktigt attraktiv karriär. Lönekompetensen och rådgivningen kring lönefrågor blir allt viktigare. Det visar också undersökningen från Visma som dessutom bekräftar att våra auktoriserade konsulter har störst kompetens inom viktiga och aktuella sakfrågor, säger Zennie Sjölund och fortsätter:

– Börjar vi prata hållbarhetsredovisning finns många siffor som behövs för de underlagen hos lönekonsulterna och i löneprogrammen. Ur det miljömässiga perspektivet har vi till exempel resepolicyer, personalförmåner och tjänsteresor. Ur ett socialt perspektiv har vi bland annat sjukskrivningar, jämställdhet och lönekartläggning. Och har ett företag inte kontroll på sina lönekostnader, exempelvis semesterlöneskulden, kan de inte uppnå hållbara ekonomiska resultat.

Kvalitetsstämpel

I dag finns 701 Auktoriserade Lönekonsulter, för ett år sedan var de 542. Samtidigt finns 1 084 studerande medlemmar inom lön.

I Vismas rapport konstateras bland annat följande, angående Srf konsulternas arbete:

” Auktorisering innebär att man fortbildar sig och utvecklar sin kunskap, även i systemet man jobbar i. Som auktoriserad lönekonsult krävs regelbunden, årlig utbildning för att upprätthålla auktorisationen. Det är också en kvalitetsstämpel som stärker yrkesrollen och branschen i stort. ”

– Den regelbundna kompetensutveckling som krävs för att få behålla sin auktorisation verkar bidra till att det är lättare att hålla sig uppdaterad kring förändringar inom yrket, säger Sofia Gerstenfeld.

Sofia Gerstenfeld, vd Visma Enterprise som framställt rapporten ”Koll på lön 2022”. En tanke som presenteras i den är att digitala kollegor och automatiserade processer kan minska risken för fel och därmed sänka stressnivåerna lönekonsulter upplever.
– Lönekonsulterna, inte minst de auktoriserade, är helt centrala för att företagen ska kunna börja med hållbarhetsredovisning. De kan redan processerna och programmen som leder fram till rätt information, säger Zennie Sjölund, branschansvarig lön och enhetschef för sakkunskapsenheten.

Sex fynd ur rapporten

Högst andel lönekonsulter finns inom den privata sektorn.

30,1 procent deltog i kompetenshöjande utbildning mer än två gånger per år.

42,2 procent har en plan för kompetensutveckling kommande fem år.

42,7 procent tycker att förändring är mycket bra.

95,6 procent är inte oroliga för att digitalisering ska ta över jobbet.

88 procent anser att förändring är bra eller mycket bra.

Rapporten ”Koll på lön 2022”

  • Tredje rapporten i serien
  • Årets fokus: kompetens, utveckling, digitalisering och stress.
  • Besvarad av 529 personer.
  • Baseras på webbenkät och offentliga uppgifter.
  • De svarande jobbar i olika lönesystem.
  • De är lönekonsulter, systemförvaltare, chefer.
  • Gjordes av Visma våren 2022.

Undersökningen hittar du här>>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons