Annons
Företagande Företagande

Nya lagar den 1 januari 2014

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagar och förordningar ikraft. Vi sammanfattar några av de viktigaste som rör företagande och beskattning.
Text: Srf konsulterna
Annons

Ändrad deklarationstidpunkt för moms

Fysiska personer, enskilda näringsidkare och dödsbon har, efter en lagändring i december 2013, möjligt att redovisa moms för helt beskattningsår i en särskild momsdeklaration i samband med att de lämnar sin inkomstdeklaration. Det innebär att när inkomstdeklarationen lämnas den 5 maj 2014 ska momsdeklarationen lämnas senast den 12 maj. De som anlitar en redovisningsbyrå kan omfattas av reglerna för byråanstånd. Momsdeklarationen får då lämnas i anslutning till att inkomstdeklarationen lämnas in under tiden 6 maj – 16 juni 2014.

För samtliga företag som handlar med andra EU-länder samt för aktiebolag, handelsbolag och enkla bolag gäller numera att de ska lämna momsdeklaration den 12e eller 26e i andra månaden efter beskattningsårets utgång.
SFS 2013:1068

Frivillig moms vid uthyrning av verksamhetslokal

Ansökan och anmälan till Skatteverket har nu slopats i de flesta fall vid frivillig skattskyldighet för moms vid uthyrning av verksamhetslokal. En fastighetsägare blir i stället frivilligt skattskyldig genom att ställa ut en faktura med moms för uthyrningen. En fastighetsägare behöver inte heller längre anmäla till Skatteverket om uthyrningen upphör eller om fastigheten säljs.

Förändringen omfattar inte frivillig skattskyldighet under ett uppförandeskede.

Dessutom har en obligatorisk skatteskyldighet till moms införts vid uthyrning till mobiloperatör av plats på mast.
SFS: 2013:954

Fåmansföretagsreglerna

För att den som äger kvalificerade aktier i ett fåmansföretag ska få utnyttja löneunderlagsregeln vid utdelning under 2014 eller senare krävs att han eller hon äger minst fyra procent av kapitalet i företaget.

Det lönebaserade utdelningsutrymmet har höjts till 50 procent av hela löneunderlaget. Utrymmet får dock inte överstiga 50 gånger den egna eller närståendes kontanta lön från företaget.

För att förhindra dubbel koncerntillhörighet måste mer än 50 procent av kapitalet ägas i ett dotterföretag för att del av det företagets löner ska få ingå i löneunderlaget.
SFS: 2013:960

Räntefördelning

Procentsatsen för positiv räntefördelning har höjts med 0,5 procentenheter till statslåneräntan plus sex procentenheter.
SFS: 2013:960

Certifierat kassaregister

Det generella undantaget från skyldigheten att använda kassaregister för torg- och marknadshandel har tagits bort. Med torg- och marknadshandel avses all handel utom sådan som en näringsidkare stadigvarande bedriver i permanenta lokaler eller i omedelbar anslutning till dessa.

Tänk på att företag som både har butiksförsäljning och torgförsäljning ska gränsbeloppet på fyra prisbasbelopp, för att slippa ha ett certifierat register, nu räknas för hela företagets verksamhet. Torgförsäljningen kan inte anses som en självständig verksamhet inom företaget.

Någon omräkning av säsongsverksamhet till helår ska inte göras när Skatteverket avgör om kassaregister ska krävas.
SFS: 2013:384

Lägre arbetsgivaravgifter för FoU-arbeten

För att stimulera till ökade investeringar inom forskning och utveckling (FoU) får arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med FoU sättas ned med 10 procentenheter. Det innebär att det vid beräkningen av arbetsgivaravgifterna för dessa personer ska göras avdrag med tio procent av avgiftsunderlaget, dock högst med

230 000 kr per koncern och månad. Avdraget får inte medföra att de avgifter som ska betalas understiger ålderspensionsavgiften på 10,21 procent.

En förutsättning för avdraget är att nämnda personer har arbetat med FoU i viss utsträckning och att de vid årets ingång har fyllt 26 men inte 65 år.
SFS: 2013:961, 2013:962 och 2013:964

Sänkta egenavgifter

Nedsättningen av egenavgifter har ökats med 2,5 procentenheter till 7,5 procentenheter. Samtidigt har den maximala nedsättningen höjts till 15 000 kr. Ungdomar och pensionärer omfattas inte av denna nedsättning.
SFS: 2013:1013

Specialbyggnader

Skattefriheten för löpande fastighetsinkomster från specialbyggnader och vissa lantbruksenheter har slopats. Ändringen motiveras av att det har skett en förändring av samhället som har inneburit att även sådan verksamhet som tidigare nära nog uteslutande bedrevs inom den offentliga sektorn nu är konkurrensutsatt och i allt högre grad bedrivs av privaträttsliga subjekt.
SFS: 2013:960

Skattefri utbildning

För att underlätta omställning på arbetsmarknaden utvidgas den inskränkta skattskyldigheten för vissa stiftelser samt utvidgas och förtydligas skattefriheten för förmån i form av utbildning eller annan åtgärd vid personalavveckling. Detta innebär att kollektivavtalsstiftelser ges ökade möjligheter att erbjuda omställningsåtgärder även för visstidsanställda och personer som riskerar uppsägning på grund av ohälsa. Det innebär också att medlen kan användas även för utbildning som inte är företagsspecifik, innan det finns risk för arbetslöshet.
SFS: 2013:960

Jobbskatteavdrag

För att ytterligare stimulera arbetsutbudet och öka den varaktiga sysselsättningen har skatten för den som förvärvsarbetar sänkts genom införandet av jobbskatteavdragets femte steg.
SFS: 2013: 960

Pensionärsskatt

För att förbättra de ekonomiska villkoren för pensionärer har skatten sänkts för de som har fyllt 65 år vid beskattningsårets ingång. Skattesänkningen sker genom att grundavdraget har höjts ytterligare för dessa personer.
SFS: 2013:960

Miljöbilar

Miljöanpassade tjänstebilar som drivs med el eller gas har rabatt på förmånsvärdet i ytterligare tre år. Rabatten har alltså förlängts till och med den 31 december 2016.
SFS: 2013:960

SINK-skatt

Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta har sänkts med fem procentenheter till 20 procent. Skatten är en källskatt som tas ut på skattepliktiga inkomster från Sverige.
SFS: 2013:952

Lägre a-kasseavgift

Den arbetslöshetsavgift som a-kassorna har betalat till staten varje månad har avskaffats. Det har medfört att medlemsavgiften sänkts för sysselsatta medlemmar i flertalet arbetslöshetskassor och att det inte längre är någon skillnad mellan sysselsattas och arbetslösas medlemsavgifter. Skillnaderna i medlemsavgift mellan olika arbetslöshetskassor har också minskat.
SFS: 2013:936

Bostadstillägg

Ålderspensionärer som har bostadstillägg får ha en arbetsinkomst på upp till 24 000 kr per år utan att bostadstillägget sänks.
SFS: 2013:1099

Föräldrapenning

Föräldrar får nu ta ut föräldrapenning tills barnet är tolv år. Högst 96 dagar får tas ut efter det att barnet fyllt fyra år. Varje förälder har rätt till föräldrapenning i 195 dagar plus 45 dagar med lägstanivån. När ett barn har avlidit får föräldrarna ta ut tio dagar med tillfällig föräldrapenning i upp till 90 dagar efter dödsfallet.
SFS: 2013:999

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons