Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Nya lagar den 1 juli

Text: Tina Sjöström
Annons

Vid halvårsskiftet brukar som regel en hel del nya lagar träda i kraft. Här kan du läsa om ett urval av dem så nu klubbats av riksdagen, listan i sin helhet kan du hitta via länken längst ner i artikeln.

  • Den högsta dagpenningen en person kan få i arbetslöshetsersättning eller i aktivitetsstöd höjs från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna och därefter till 760 kr. Den högsta ersättningen en person kan få enligt grundförsäkringen höjs från 320 kronor till 365 kronor per dag.
  • Traineejobb införs som en form av subventionerad anställning för arbetslösa ungdomar i åldern 20-24 år. Lönesubvention lämnas för en anställning som motsvarar 50 procent av heltid i som längst 12 månader. Anställningen kombineras med en yrkesutbildning inom området för anställningen. Lönen ska vara kollektivavtalsenlig. Lönesubventionen till arbetsgivaren uppgår till 85 procent av lönekostnaden, dock högst 510 kronor för en anställning på halvtid. Arbetsgivaren får ersättning för kostnader för handledning med högst 100 kronor per dag.
  • Utbildningskontrakt införs för att öka möjligheten för arbetslösa ungdomar i åldern 20-24 år att fullfölja en gymnasieutbildning. Ett utbildningskontrakt är en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen, den enskilde och kommunen. Inom kontraktet är det möjligt att studera på heltid eller att kombinera deltidsstudier med arbete eller praktik.
  • Ersättningen till kommuner för utbildning i svenska för invandrare (sfi) höjs. Höjningen gäller för utbildning av personer med uppehållstillstånd som bor i Migrationsverkets anläggningsboenden under tiden de väntar på att bli placerade i en kommun. Ersättningen blir 3 500 kronor per månad och person i stället för ett engångsbelopp. De nya bestämmelserna gäller för personer som deltar i sfi från och med den 1 januari 2015.
  • Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen. Lagändringarna anpassar det svenska regelverket till internationella standarder och stärker och effektiviserar därigenom det svenska systemet för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism. Ändringarna innebär bland annat att verksamhetsutövare ska bedöma riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i verksamheten.
  • Regeringen slopar nedsättningen av socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för personer som vid årets ingång inte har fyllt 25 år. Under perioden den 1 augusti 2015 till och med den 30 juni 2016 ska nedsättningen vara reducerad, för att därefter helt upphöra.
  • Slopad RUT-avdrag för hjälp med läxor och annat skolarbete.
  • Svenska medborgare kan resa till EU-länder utanför Schengenområdet utan pass, om de i stället har med sig ett nationellt identitetskort. Det gäller till exempel resor till Storbritannien och Irland.
  • Svenskregistrerade företag som bedriver olje- eller gasverksamhet till havs utanför Europeiska unionen ska rapportera om allvarliga olyckor som de har varit inblandade i.
  • Nya regler om statligt stöd till företag. Stöd får lämnas till investeringar och andra insatser för att främja en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i hela landet. De nya reglerna ger ökade möjligheter att lämna stöd när det gäller bredbandsutbyggnad och energieffektivisering.
  • Ny lag för att säkra betalningen av sanktionsavgifter i situationer där transportföretag inte har följt bestämmelserna om cabotage. Om ett transportföretag bryter mot en bestämmelse och låter bli att betala förskott för en sanktionsavgift kan polis och tull klampa fordonet, det vill säga sätta en låsanordning på fordonet. Reglerna om cabotage innebär att ett transportföretag med hemvist i EU har rätt att köra tre transporter i ett annat land inom loppet av sju dagar.

Hela listan hittar du här

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons