Annons
Företagande Företagande

Nya lagar första halvåret 2013

Under första halvåret 2013 har en rad nya lagar och förordningar trätt ikraft. Vi sammanfattar några av de viktigaste som rör företagande och beskattning. Om inget annat anges trädde lagen ikraft den 1 juli 2013.
Text: Srf konsulterna
Annons

Anmälningsskyldighet vid utstationering av arbetstagare

En utländsk arbetsgivare som utstationerar arbetstagare i Sverige är skyldiga att anmäla utstationeringen samt utse och anmäla en kontaktperson här. Anmälan ska göras till Arbetsmiljöverket.

En kontaktperson ska vara behörig att ta emot delgivningar för arbetsgivarens räkning. Han ska även kunna tillhandahålla sådana handlingar som visar att kraven i utstationeringslagen är uppfyllda. Någon anmälan behöver inte göras om verksamheten i Sverige ska pågå under högst fem dagar.

Arbetsmiljöverket ska se till att reglerna följs. Om en arbetsgivare inte anmäler utstationeringen eller inte utser och anmäler en kontaktperson tas det ut en sanktionsavgift. Arbetsmiljöverket har också möjlighet att med vite förelägga en arbetsgivare att rätta en oriktig eller bristfällig anmälan.

SFS: 2013:352

Ändrade begrepp i mervärdesskattelagen

Med syfte att förenkla tillämpningen av mervärdesskattelagen har vissa begrepp i lagen ändrats. Begreppen näringsidkare och yrkesmässig verksamhet har slopats och ersätts med begreppen beskattningsbar person och ekonomisk verksamhet som används i EUs momsdirektiv. Denna anpassning till momsdirektivet har i de allra flesta fall inte någon materiell betydelse.

SFS: 2013:368

Utvidgad möjlighet att medge undantag från kassaregister

Skatteverkets möjlighet att besluta om undantag från skyldighet som gäller kassaregister har utvidgats. Nu kan även andra orsaker än rent tekniska anses vara oskäliga.

SFS: 2013:384

Kortare tid för styrelseledamöters personliga betalningsansvar

En styrelseledamot kan bli personligen ansvarig för bolagets skulder om han inte vidtar de åtgärder som föreskrivs i aktiebolagslagen vid kapitalbrist i aktiebolaget. Bland annat ska det upprättas en kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet.

Lagändringen innebär att en talan om personligt betalningsansvar måste väckas inom tre år från det att bolagets skuld uppkom. Den får dock alltid väckas inom ett år från det att skulden senast skulle ha betalts. Väcks inte talan inom dessa tidsfrister, upphör det personliga betalningsansvaret för skulden. Tidigare kvarstod ansvaret normalt i minst tio år.

Ikraftträdande: 1 maj 2013
SFS: 2013:143

Åtal för ringa bokföringsbrott endast om det finns särskilda skäl

Den straffrättsliga regleringen av försenade årsredovisningar och årsbokslut har gjorts mindre sträng. Bokföringsbrott som är ringa får nu åtalas av åklagare endast om det av särskilda skäl är påkallat från allmän synpunkt.

Ikraftträdande: 1 juni 2013
SFS: 2013:216

Ett mer tillförlitligt fastighetsregister

Inskrivningar av bland annat nyttjanderätter och servitut som är mer än 50 år gamla ska tas bort från fastighetsregistret om det inte görs en anmälan om förnyelse. Vidare har en skyldighet införts för rättighetshavaren att ansöka om dödning av inskrivningen när rättigheten upphör.

Inskrivningsmyndigheten ska fortsättningsvis i ökad utsträckning ta bort inaktuella inskrivningar med stöd av information från lantmäteriförrättningar. Registret ska därmed bli mer tillförlitligt.

SFS: 2013:488–492

En ny kameraövervakningslag

Enligt en ny lag om kameraövervakning ska det, liksom tidigare, som huvudregel krävas tillstånd vid övervakning av gator och torg. Men den nya lagen ger dock större utrymme för kameraövervakning utan krav på tillstånd, bland annat i butiker, tunnelbanan och parkeringshus. Samtidigt förstärks integritetsskyddet genom en utökad rätt till skadestånd och strängare regler om säkerhet och sekretess för inspelat material.

SFS: 2013:460

Moderniserade straffbestämmelser om förfalskning

Begreppet urkund har utvidgats. Fler handlingar som upprättas, översänds och lagras i elektronisk form anses efter ändringen som urkunder och omfattas därför av reglerna om förfalskningsbrotten i 14 kapitlet brottsbalken. De nya reglerna innebär också att till exempel brotten osann försäkran och osant intygande blir tillämpliga på uppgifter som lämnas elektroniskt.

SFS: 2013:425

En mer ändamålsenlig förvaltningsprocess

En rad förändringar har gjorts av de processregler som styr handläggningen i de allmänna förvaltningsdomstolarna. Tyngdpunkten i rättskipningen ska fortsättningsvis ligga i första instans. Därför har ytterligare måltyper flyttats ned från kammarrätterna till förvaltningsrätterna. Vidare har det införts tydligare grunder för att meddela prövningstillstånd i kammarrätten.

Kravet på att en ansöknings- eller överklagandehandling ska vara undertecknad har tagits bort. Vidare ska ett ombud behöva styrka sin behörighet endast i de fall rätten anser att det behövs. Dessutom har forumreglerna för mål om arbetslöshetsförsäkring ändrats så att sådana mål, i så stor utsträckning som möjligt, ska kunna handläggas av en förvaltningsrätt i närheten av den enskilde.

SFS: 2013:85, 2013:86, 2013:96 och 2013:107

Sänkta byggsanktionsavgifter

Byggnadsnämnden har genom lagändringen getts möjlighet att i ett enskilt fall sätta ned en byggsanktionsavgift som inte står i rimlig proportion till den aktuella överträdelsen. Avgiftsnivåerna har även generellt sett blivit lägre.

SFS: 2013:307

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons