Annons
Branschaktuellt Företagande

Nya LAS gynnar småföretag

Den 1 juni presenterades utredningen om en moderniserad arbetsrätt, LAS-utredningen, som enligt utredaren syftar till att ge fler tillträde till arbetsmarknaden men samtidigt tona ner betydelsen av anställningstid.
Text: Tina Sjöström

Förslaget om en ny och modern arbetsrätt som ska passa bättre till dagens förutsättningar på arbetsmarknaden har fått både fackförbund och vänsterpolitiker att skrika högt eftersom de tycker att förslaget är för arbetsgivarvänlig. Betydelsen av anställningstid kommer att tonas ner vid uppsägning av personal, istället kommer de anställdas kompetens att väga högre än idag.

Utredaren Gudmund Toijer menar att både kraven på kvalifikationer och rörligheten på arbetsmarknaden har ökat, vilket ställer högre krav på ekonomisk anpassningsförmåga.

– Ett anställningsskydd av det här slaget bygger i något större utsträckning – än dagens system – på inträde och en förankring på arbetsmarknaden i stort, och i mindre utsträckning på möjligheten att kanske under mycket lång tid stanna kvar hos en och samma arbetsgivare, säger han i ett uttalande.

Arbetsmarknaden är som bekant mycket annorlunda idag mot när nuvarande lagen om anställningsskydd infördes 1982. Arbetsgivarna är till större del små och medelstora företag och det är där som jobben skapas. Enligt organisationen Företagarna är det så många som fyra av fem jobb som skapas i små och medelstora företag. Det nya LAS-förslaget gynnar arbetsgivare på vissa punkter men även för arbetstagare blir det på flera punkter bättre. Bland annat föreslås ökad rätt till kompetensutveckling och möjlighet för visstidsanställda att snabbare få en fast anställning.

I korthet ser förslaget ut så här:

  • Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen.”
  • Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.
  • Undantagen i turordningsreglerna utökas från två till fem. Gäller alla företag, även de med fler än tio anställda.
  • Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.
  • Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets.
  • Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.

Ändringarna i LAS föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons