Annons
Branschaktuellt

NYÅRSMENY: Konsten att skapa smaksensation

Hos Kokkonsten Matstudio i Falun får du inte bara fantastiskt god mat – du får själv laga den från grunden.
Text: Tina Sjöström
Annons

Under handledning av två experter förvandlas förstklassiga råvaror till en lyxig trerättersmiddag. För en kväll blir du och dina kollegor stjärnor i köket.

Kokkonstens gröna nyårsmeny >>

För två år sedan startade Micke Otterström och Petter Kosjanov Kokkonsten Matstudio. De hade aldrig en tanke på att starta upp en traditionell restaurang, de ville utveckla sin idé om ett kök i mysig miljö där förbokade grupper fick laga sin egen lyxmåltid och sedan äta tillsammans.

– När vi först presenterade vår idé var det många som inte alls trodde på den, berättar Petter. Allt från långivare till folk i allmänhet tyckte det lät konstigt. Att driva restaurangverksamhet men ändå inte restaurang. För oss var det självklart att det skulle funka, vi har lång erfarenhet av kockyrket och vi kan mat. När vi fick tillgång till det här fantastiska huset, en gammal skyttepaviljong från tidigt 1900-tal som passade perfekt till vår företagsidé, så hamnade alla bitar på plats.


Micke Otterström och Petter Kosjanov

Idén till Matstudion föddes när både Micke och Petter var lite less på sina dåvarande jobb som kockar.

– Vi ville laga mat på ett nytt sätt, träffa gästerna och inte bara stå i ett restaurangkök, berättar Petter. Att jobba på det här viset är mycket mer givande, vi får feedback direkt.

Micke och Petter kan ta emot ett sällskap åt gången, upp till 20 personer. Matlagning i matstudion har blivit en populär företagsaktivitet, allt oftare är det bokat sex kvällar i veckan.

– Söndagar är heliga, då jobbar vi inte, säger Micke.

Förutom de förbokade gruppaktiviteterna håller Kokkonsten Matstudio öppet två lördagar i månaden för något man kallar Middagen. Då är det fritt fram för vem som helst att sätta sig till bords och njuta av kvällens meny. Bör förbokas förstås, annars är risken stor att det är fullsatt.

– Vid middagen är det en meny som gäller, vi har inte flera olika rätter att välja mellan, fortsätter Micke. Och det är jag och Petter som gör allt. Vi lagar maten, serverar och bär ut disken. Det blir lite som i Sällskapsresan, vi byter keps bara. Något folk uppskattar är att kunna prata med kockarna efter maten, få lite tips till den egna matlagningen.

– En av våra grundidéer när vi startade var att fokusera på mycket grönt, närodlat och ekologiskt i den mån det är möjligt, berättar Petter vidare. Vi är inte en vegetarisk restaurang men det ska kännas lätt och fräscht att äta här. Det är en utmaning i sig, vi befinner oss mitt i det så kallade ”Bearnaise-bältet” där köttbiten är i fokus. Hos oss är det istället tillbehören som är det viktigaste.

Eftersom det är svårt att få plats vid någon av Kokkonstens aktiviteter har Micke och Petter utökat sina tjänster till en fredagsmyskasse. Det är en meny med förrätt, varmrätt och efterrätt, färdiglagad och bara att värma.

– Folk uppskattar att komma hit och köpa en lite lyxigare fredagsmiddag, ett bra alternativ till att gå på krogen. För oss är det så klart värdefullt att ha ytterligare ett ben att stå på, avslutar Micke.

Kokkonstens gröna nyårsmeny >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons