När organisationen Svenskt Näringsliv tar fram sin årliga rapport om företagsamheten i Sverige utgår man från statistik från UC på de som har en F-skattsedel, de som är delägare i ett aktivt handelsbolag eller de som är VD/styrelseledamot i ett aktivt aktiebolag. Årets rapport visar att nyföretagsamheten backade i 17 av landets 21 län.

– Att nyföretagsamheten sjunker till en bottennivå är bekymmersamt. Vi behöver fler personer som tar steget att starta företag om vi ska kunna trygga tillväxten och därmed en fungerande välfärd framöver, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, till nyhetstjänsten Fplus.

Några andra saker som är alarmerande med årets siffror är att gruppen äldre än 64 år utgör så mycket som 20 procent av alla företagsamma medan gruppen unga (16-34 år) bara utgör 15 procent. Även nyföretagande bland kvinnor minskar och att det är i storstadsregioner som personer är allra mest nyföretagsamma. Ett exempel är att Danderyd, Lidingö, Nacka och Täby i Stockholms län ligger i topp medan landsortskommuner som Hofors och Degerfors ligger i botten.