Annons
Företagande Företagande

Nytt allmänt råd om bokföring

I ett nytt allmänt råd om bokföring har Bokföringsnämnden samlat och uppdaterat de regler som rör löpande bokföring. I rådet anges bland annat hur länge bokföringen kan senareläggas och hur en bokföringspost rättas.
Text: Srf konsulterna

Bokföringsnämnden (BFN) har beslutat om ett nytt allmänt råd om bokföring, BFNAR 2013:2 med tillhörande vägledning. Där har nämnden samlat de regler som bokföringsskyldiga ska följa för att uppfylla bokföringslagens krav avseende löpande bokföring, verifikationer, arkivering av räkenskapsinformation samt systemdokumentation och behandlingshistorik.

Kontanta betalningar

Enligt bokföringslagen ska bokföring av kontanta in- och utbetalningar för presentation i registreringsordning göras senast påföljande arbetsdag. Sådan bokföring kan till exempel ske i en kassajournal.

Ett undantag har dock gjorts för kontanta betalningar som registreras i ett certifierat kassaregister. Bokföringen av sådana betalningar får senareläggas till 50 dagar efter utgången av den månad affärshändelsen inträffade.

För presentation i systematisk ordning gäller samma möjligheter till senareläggning som för övriga affärshändelser.

Övriga affärshändelser

Övriga affärshändelser ska bokföras när företaget har tillräckliga uppgifter för att kunna bokföra händelserna på ett godtagbart sätt. Det innebär att betalningstransaktioner normalt ska bokföras när betalning görs eller mottas och fordringar och skulder ska bokföras när faktura har utfärdats eller mottagits. Hänsyn tas dock till bland annat normala attestrutiner.

Bokföringen får senareläggas

Under vissa förutsättningar får bokföringen av andra affärshändelser än kontanta in- och utbetalningar senareläggas även om det finns förutsättningar för att bokföra. Vid senareläggning gäller generellt att det är viktigt att verifikationerna hålls ordnade i avvaktan på bokföring.

1 Bokföringen får senareläggas till 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffande. En affärshändelse som inträffat i januari ska alltså vara bokförd senast 22 mars. Det innebär att bokföringen kan samordnas med momsredovisningen. Men senareläggningen får även tillämpas av den som bedriver momsfri verksamhet.

2 Uppgår den årliga nettoomsättningen normalt till högst tre miljoner kronor får bokföringen senareläggas till 50 dagar efter utgången av det kvartal då affärshändelsen inträffade. Det innebär att affärshändelser som inträffat under första kvartalet ska vara bokförda senast den 20 maj. Denna regel är tänkt för de företag som redovisar moms kvartalsvis.

3a Företag som normalt har en nettoomsättning som uppgår till högst en miljon kronor och dessutom har högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser per räkenskapsår får senarelägga bokföringen till 60 dagar efter räkenskapsårets slut. Det innebär, för ett företag som har kalenderår, att en affärshändelse som inträffar i januari år ett ska vara bokförd senast första mars år två.

3b Enskilda näringsidkare som inte handlar med andra EU-länder och uppfyller ovanstående omsättnings- och antalskrav får senarelägga bokföringen till den dag då inkomstdeklarationen ska lämnas.

Rättelse

En nyhet är att vid databaserad bokföring ska en bokföringspost rättas genom en särskild rättelsepost.

På rättelseverifikationen ska det framgå vilken verifikation som rättats, när rättelsen har gjorts och vem som har rättat posten.

Ikraftträdande

Det allmänna rådet ska tillämpas på räkenskapsår som börjar närmast efter den 31 december 2013, men får tillämpas för räkenskapsår som inleds tidigare. För rättelse av bokföringspost vid databaserad bokföring sker ikraftträdandet ett år senare.

Bokföringsnämnden, BFNAR 2013:2

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons