Annons
Lön

Ojämn föräldraledighet skapar löneskillnader

Annons

I Sverige är det sedan länge männen som uppnår de högsta lönerna, detta gäller tjänstemän i såväl privat som offentlig sektor. Enligt en rapport som IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, beror detta till stor del på kvinnors större uttag av föräldraledigheten.

Män har generellt sett högre lön än kvinnor och det gäller på hela arbetsmarknaden. Löneskillnaderna mellan de 10 procent högst avlönade männen och kvinnorna är större än löneskillnaderna bland medel- och låginkomsttagare. Till exempel är kvinnors medianlön 10 procent lägre än männens, men bland de högst betalda kvinnorna är skillnaderna betydligt större. Där ligger lönen hela 30-40 procent lägre. Att kvinnor har svårt att nå de riktigt höga lönerna kallas ibland ”glastaket” och är särskilt vanligt i de skandinaviska länderna.

Glastaket finns bland tjänstemannayrken, men inte arbetaryrken. Särskilt stort är detta könslönegap i den fjärdedel som har högst lön i landstingssektorn, där den fjärdedel kvinnliga landstingsanställda som tjänar bäst har betydligt lägre lön än den fjärdedel manliga landstingsanställda som har högst lön.

Man kan se ett samband mellan föräldrapenning och löneutveckling. Könslönegapet ökar när första barnet kommer. Att ta ut föräldrapenning hänger alltså samman med en sämre löneutveckling, vilket är särskilt tydligt i det högsta inkomstskiktet. Eftersom kvinnor tar ut mer föräldrapenning har de också sämre löneutveckling, särskilt om de sprider ledigheten över längre tid.

Män tar i genomsnitt ut färre föräldrapenningdagar än kvinnor. Men sambandet mellan uttag av föräldrapenning och försämrad löneutveckling är starkare för män i de högre inkomstskikten. För de 10 procent högst betalda männen betydde en extra månad med föräldrapenning 1,5 procent lägre lön.

– Vi vet inte varför högavlönade pappor som tar ut föräldrapenning får en (ännu) sämre löneutveckling än mammorna, säger Peter Skogman Thoursie som är en av rapportförfattarna. Kanske beror det på att dessa män i större utsträckning än motsvarande kvinnor har gjort ett medvetet val av familjearbete framför lönearbete och att det avspeglar sig i kommande löneutveckling. Det kan också bero på att arbetsgivaren inte satsar lika mycket på de här männen då deras val i större utsträckning än kvinnors val av föräldrapenning går emot normen och signalerar mer engagemang för familj än för karriär.

Läs mer och ladda ner rapporten här >>

Källa: IFAU – Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons