Alla som studerar vid Yrkeshögskolan har LIA-perioder (LIA – Lärande i arbete/praktik) under utbildningen som ska förläggas på en arbetsplats. Ett normalt år kan de allra flesta fixa sin praktikplats på egen hand, den här hösten ser verkligheten lite annorlunda ut. Monika Kageryd har jobbat med YH-utbildningar sedan 2009, företrädesvis med utbildningar inom redovisning och lön. De senaste två åren har hon varit anställd vid Stockholm School of Business.

– I vanliga fall säger vi åt våra studenter, redan vid terminsstart, att vi förväntar oss att de själva söker sina praktikplatser, berättar hon. De får coachning i hur de ska leta och vi hjälper till med deras CV. I en klass med 35 studenter brukar 25 klara sig utmärkt på egen hand, resterande 10 får vi stötta lite extra. Den här hösten har vi fått tänka i helt nya banor.

I år, bara någon vecka innan studenterna vid utbildningen till Redovisningskonsult skulle ut på sin praktikperiod, hade Monika Kageryd fortfarande 15 personer som inte hitta någon plats. Ett vanligt år brukar det handla om 2–3 personer som inte funnit sin placering strax innan LIA-kursens start och som det kan vara lite svårare att placera.

– De allra flesta av våra studenter vill helst vara på en redovisningsbyrå, berättar Monika. I år har väldigt många sagt nej eftersom de själva har personal som jobbar hemma. Därför kommer vi i år att genomföra en in-house LIA för de som inte hittar en plats och på så sätt säkerställa att alla studerande uppnår kursmålen. Det är inte jättebra, men ändå good enough. Vi har i det projektet även lagt in undervisning i lön så det blir i alla fall en liten vinstlott jämfört med de andra.


Monika Kageryd

– Det skulle vara önskvärt om fler företagare förstod vinsten med att ha en person på praktik hos sig, fortsätter Monika. Vi får ofta höra att de inte har tid att handleda. Då säger vi ofta ”ta två, så handleder de varandra till viss del”. Jag förstår att det tar både tid och energi att lära känna en ny person och introducera denna på arbetsplatsen men våra studenter är ändå hyfsat självgående. Jag ser en stor skillnad jämfört med de studenter som går en säljutbildning och ska ut på praktik, där är det en helt annan inställning hos företagen. ”Det finns alltid något att göra” säger de där.

Vad skulle du vilja säga till byrå­ledare/chefer för att öka antalet praktikplatser?
– Ta emot en praktikant, annars kommer ni att få svårt att hitta personal. Både redovisnings- och lönebranschen har fortfarande fullt upp, trots pandemin, men jag skulle vilja uppmana att tänka ett varv till, inte bara tänka att man inte har tid. Många i dessa branscher skriker dessutom efter personal, till dem skulle jag vilja säga: Här finns din nya medarbetare! Om man hör av sig till oss med sitt behov kan vi hitta en person som bäst skulle passa på den platsen.

Hur går man till väga om man nu skulle vilja ha en praktikant?
– Då hör man av sig till mig eller till någon av de andra utbildarna runt om i landet. Vi har bra koll på de som söker och kan välja ut några som företaget kan välja bland. Jag tycker att man ska se praktikperioden som en rekryteringsväg och en gratis inskolning. En provanställning som blir en vinst för alla – för företaget, studenten och samhället.