Annons
Redovisning

RÅDgivarRÅD: Undvik inlåsningar!

Långa affärsrelationer har fördelen av att skapa långsiktig stabilitet, samt att man slipper fatta nya beslut om samma sak löpande – eller åtminstone är det avsikten. Men det finns en annan sida av långa affärsrelationer som inte är så positiv.
Text: Caroline Giannias Kaib

Långa affärsrelationer har fördelen av att skapa långsiktig stabilitet, samt att man slipper fatta nya beslut om samma sak löpande – eller åtminstone är det avsikten. Men det finns en annan sida av långa affärsrelationer som inte är så positiv. Det innebär nämligen en risk för slentrian och att företaget blir inlåst i affärsvillkor som inte längre är optimala.

Det finns många exempel:

  • hyresavtal som inte kan sägas upp,
  • exklusivavtal med återförsäljare som inte kan brytas,
  • garantiåtaganden som medför ekonomiskt ansvar under lång tid,
  • rabattavtal som löper över långa perioder,
  • fast pris på oklart definierade långsiktiga projekt.

Dessa relationer blir lätt affärsmässiga hummertinor, som det är lätt att komma in i, men mycket svårt att ta sig ur. Och så länge man är bunden av avtalet kan man inte utnyttja mera förmånliga alternativ som har dykt upp efter avtalets tecknande. Dessa hummertinor begränsar därmed företagets valfrihet och ofta även lönsamheten.

Exempel 1
Ett företag har tecknat ett hyresavtal som löper på fem år eftersom det gav tre hyresfria månader när man tecknade det. Nu efter två år har behovet ändrats och man skulle vilja ha en mindre lokal, men kontraktet binder företaget att vara kvar i de för stora lokalerna under ytterligare tre år. Hyreskostnaden blir därmed för stor och lönsamheten kommer att minska under flera år.

Exempel 2
Ett företag har tecknat ett exklusivt avtal med en återförsäljare, som därmed har ensamrätt att sälja företagets produkter i Danmark. Avtalet löper på tre år och nu har man fått kontakt med en annan säljkanal som skulle kunnat generera betydligt större volymer genom sina egna butiker. Problemet är att man inte kan sälja till dessa, eftersom man har ett avtal med ensamrätt för den första återförsäljaren.

Ibland kan man lösa långa relationer genom en förhandling, men även detta kan visa sig kostsamt genom att det kan krävas större engångsbelopp för att köpa sig fri från avtalet. Det är därför viktigt att fundera noga innan man tecknar långsiktiga avtal och även se till att det finns rimliga exit-klausuler som gör det möjligt att bryta avtalet utan allt för stora kostnader. Detta innebär inte att det alltid är olönsamt att teckna långsiktiga affärsförbindelser, men det finns en risk att de olika alternativen i företagets framtida verksamhet begränsas. Detta är speciellt viktigt om avtalet gäller teknikbaserade produkter, som över tiden oftast utmanas av nya mera effektiva och billigare alternativ. Om man omvänt är säljaren som lyckas binda en annan part vid ett långsiktigt alternativ kan detta också skapa problem, för om motparten inte motiveras av villkoren får man sällan en optimal motprestation. Och utan engagemang finns uppenbar risk att även lönsamheten sjunker.

 

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons