Annons
Lön

Rapportering till Fora ett årligt måste för företagen

Att ”Fora-rapportera” innebär att företagen under januari varje år rapporterar hur mycket lön som man har betalat till sina anställda föregående år. Det som i dagligt tal kallas Fora-rapportering är alltså en rapportering av lönesummor. Men vad händer när man har tryckt på ”Fora-knappen” och finns det några tips som kan vara bra att känna till?

Fora-rapportering = lönerapportering

Under januari rapporterar företagen in slutliga lönesummor för föregående år samt preliminära lönesummor för innevarande år till Fora. Utifrån dessa summor beräknar Fora sedan de premier och avgifter som företagen ska betala för sina anställda. Uppgifterna om lönesummor rapporteras via Foras webbtjänst på Mina Sidor. Här kan man rapportera via fil eller manuellt. Vissa företag väljer fortfarande att rapportera på blankett, men dessa blir färre och färre för varje år.

Lönerapporteringen är nödvändig för att Fora ska kunna beräkna rätt premie för såväl Avtalspension SAF-LO som de trygghetsförsäkringar som de anställda omfattas av via jobbet. Det kan handla om arbetsskadeförsäkringar och omställningsförsäkringar som är reglerade via kollektivavtal eller andra avtal. Fora administrerar alltså både trygghetsförsäkringar och pensionsval för SAF-LO-kollektivet samt ansvarar för att förmedla premierna till rätt försäkringsbolag och pensionsförvaltare. Detsamma gäller olika kollektivavtalade avgifter. Det kan exempelvis handla om särskilda fonder som vissa branscher har. Ett exempel på detta är Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, som jobbar med att utveckla byggprocessen i enlighet med forskning. Många branscher har liknande fonder och initiativ, som finansieras av medlemsföretagen.

Hur ser jag beräknad slutpremie?

Fora har inte någon information kring semesterlöneskuld och andra reserverade löneskulder. Däremot kan man, direkt när rapporteringen är klar, få uppgifter om vilka premier som kommer att faktureras under året, berättar Pia Sandeborg, processägare på Fora. I februari får man den slutliga fakturan för föregående år.

Många företag vill så tidigt som möjligt se kostnaden för tidigare år så snart de slutliga lönerna har rapporteras. Har man lönerapporterat i Foras webbtjänst så kan man gå in på Mina sidor, under fliken Ekonomi. Där väljer man ”Beräkningsunderlag”. Här ser man hur stora de slutliga premierna och avgifterna blir för innevarande år. Beräkningen här tar dock inte hänsyn till de särskilda premier som kan gälla för vissa avtal, utan grundar sig på ordinarie premier. På www.fora.se kan man dock hitta de premier som gäller för särskilda avtal, eftersom det här kan skilja sig något åt mellan olika kollektivavtal.

Företagen rapporterar också in preliminära siffror för innevarande års lönesumma på Mina Sidor. Denna beräkning ligger till grund för de preliminära fakturor som Fora skickar ut. Skulle beloppen visa sig vara för höga eller för låga när man året därpå gör den slutliga lönerapporteringen, regleras summan och slutfaktura skickas ut i februari.

Vad gäller för löneskatt?

Löneskatten för företagets pensionskostnader ska redovisas i deklarationen. Som arbetsgivare betalar man Särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP). Den särskilda löneskatten beräknas på företagets kostnader för pensionsförmåner till de anställda. Här ingår premierna till Avtalspension SAF-LO, Premiebefrielseförsäkringen och Avgiftsbefrielseförsäkringen för KAP-KL, berättar Pia Sandeborg.

Även du som är egenföretagare, eller handelsbolagsdelägare alternativt kommanditdelägare, och har tecknat Avtalspension SAF-LO i Företagares egen försäkring, betalar löneskatt på de premier som du har betalat in. Du redovisar löneskatten i inkomstdeklarationen.

Löneskatten finns uträknad på Mina sidor

– Fora hjälper ditt företag med uträkningen av löneskatten. När du har gjort den slutliga lönerapporteringen från ditt företag beräknar Fora företagets löneskatt, säger Pia Sandeborg. Du hittar uppgifterna på Foras webbplats under ”Mina sidor” och fliken ”Ekonomi”. Uppgifterna kan du få på en pdf som du kan spara eller skriva ut.

Kort om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden.

Fora administrerar kollektivavtalade försäkringar och andra trygghetslösningar som cirka fyra miljoner anställda omfattas av via sin anställning. Varje år förmedlar Fora drygt 15 miljarder kronor i premier och avgifter från 210 000 företag till ett 40-tal försäkringsbolag, stiftelser och fonder. Dessutom sköter de pensionsval och information för Avtalspension SAF-LO.

Ny kollektivavtalad föräldraförsäkring från den 1 januari 2014

Från och med den 1 januari 2014 finns det en ny avtalsförsäkring som stärker skyddet för anställda som är föräldralediga. Försäkringen som heter Föräldrapenningtillägg (FPT) innebär att den som är föräldraledig och får föräldrapenning från Försäkringskassan kan få en kompletterande ersättning.

Försäkringen gäller för arbetare

Försäkringen gäller för anställda arbetare och har kommit till genom en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och LO på samma sätt som avtalsförsäkringarna vid sjukdom (AGS), arbetsskada (TFA), dödsfall (TGL), arbetsbrist (AGB eller Omställningsförsäkring) samt Avtalspension SAF-LO. Försäkringsgivare är AFA Försäkring och det är också hos dem den anställde gör anmälan.

Har man frågor gällande försäkringsavtalet kan man kontakta Fora på 08-787 40 10. Har man frågor om villkoren och anmälan om Föräldrapenningtillägg (FPT) vänder man sig till AFA Försäkring på telefon 0771-88 00 99.

Text: Bodil Nelsson, Fora AB

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons