Annons
Företagande Företagande

Rationaliseringsförvärv

Skatteverket har i ett ställningstagande redovisat sin syn på var gränsen går för att ett tillköp av skogsmark ska räknas som ett rationaliseringsförvärv.
Text: Srf konsulterna

Om du äger en skogsfastighet och köper till ytterligare skogsmark kan köpet anses vara ett rationaliseringsförvärv. Skattemässigt innebär en sådan klassificering att du bland annat kan erhålla skogsavdrag i snabbare takt.

Genom reglerna för skogsavdrag kan erhållen skogslikvid bidra till att finansiera tillköpt skogsmark. Men avdraget är ett värdeminskningsavdrag och ingen definitiv skattelättnad. Det innebär bland annat att utnyttjat skogsavdrag ska återföras till beskattning när fastigheten säljs.

Skogsavdragsutrymmet är högst 50 procent av skogens anskaffningsvärde för dig som är fysisk person och för dödsbon. Vid upplåtelse av avverkningsrätt får 50 procent av erhållen likvid kvittas mot avdragsutrymmet. Avser ersättningen leveransvirke eller uttagna skogsprodukter får 30 procent av likviden kvittas.

Om tillköpt skogsmark görs i ett led i skogsbrukets yttre rationalisering ökar inte avdragsutrymmet. Men avdragsnivån är då den dubbla, det vill säga 100 respektive 60 procent. Denna förhöjda avdragsrätt gäller under fem år från förvärvsåret och endast för fysiska personer och för dödsbon där fastigheten ägs av den avlidne.

Skatteverket

Skatteverket anser att en brukningsenhet som har en areal på minst 400 hektar produktiv skogsmark är rationell. Ett tillköp som görs till en brukningsenhet av den storleken kan därför inte räknas som rationaliseringsförvärv. En redan rationell brukningsenhet kan inte brukas mer rationellt bara för att den blir större.

Tillköp

För att uppfylla kraven för rationaliseringsförvärv ska tillköpet medföra att brukningsenheten därefter uppgår till minst 400 hektar. Den tidigare ägda och den köpta fastighetens areal får inte vara för liten utan både måste överstiga 10 procent av den nya brukningsenhetens areal.

Vägavstånd

Det får inte vara för långt avstånd mellan tidigare ägd fastighet och förvärvad fastighet för att fastigheterna ska anses ingå i samma brukningsenhet. Ett vägavstånd på högst 3 mil mellan fastigheterna kan enligt Skatteverkets uppfattning accepteras. Är vägavståndet längre utgör fastigheterna olika brukningsenheter och då föreligger inte ett rationaliseringsförvärv, trots att arealkravet är uppfyllt.

Andra omständigheter

Andra omständigheter kan, trots att areal-kravet inte är uppfyllt, medföra sådana rationaliseringseffekter att det föreligger ett rationaliseringsförvärv. Enligt Skatteverket kan det vara fråga om att märkbara arronderingsförbättringar erhålles, till exempel att ta bort enklaver i tidigare ägd mark eller förvärv av angränsande fastighet i starkt ägosplittrade områden. Ett annat exempel är förvärv av fastighet med skogsväg som även kan användas för transporter från tidigare ägd fastighet.

SKV dnr: 131 80453-13/111

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons