Annons
Branschaktuellt

Reglers effekter på företag utvärderas sällan

Näringslivets Regelnämnd, NNR, uppmärksammar i ett pressmeddelande att systematiska utvärderingar av reglers effekter på företag nästan aldrig görs, trots att det finns krav på detta i grundlagen. Därför är risken stor att vi bibehåller kostsamma och ineffektiva regelverk.

Näringslivets Regelnämnd, NNR, uppmärksammar i ett pressmeddelande att systematiska utvärderingar av reglers effekter på företag nästan aldrig görs, trots att det finns krav på detta i grundlagen. Därför är risken stor att vi bibehåller kostsamma och ineffektiva regelverk.

I Näringslivets Regelnämnds nya rapport ”SYSTEMATISK UTVÄRDERING – Politiskt ansvarstagande för effektivare regler” presenteras tre fallstudier över regelverk som funnits länge och där företagen upplever att det finns stora problem. Dessa fallstudier visar att det finns starka skäl att utvärdera och ompröva flera regelverk som omfattar företag. Dessutom är det viktigt att ifrågasätta om syftet med dem har uppnåtts och om de är kostnadseffektiva. Rapporten lyfter också frågan om regelverket är anpassat till dagens verklighet och förutsättningar.

– Att frågan om utvärderingar har stor betydelse för att uppnå effektiva regelverk är inte bara NNRs uppfattning, utan har lyfts fram av OECD i flera sammanhang. Sverige bör ta lärdom av det framgångsrika arbete som sker i andra OECD-länder såsom Australien, Storbritannien och Tyskland för att inte riskera föråldrade och därmed skadliga regelverk, anser Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd, NNR.

Fallstudierna i rapporten handlar om personalliggare, vattenskyddsområden och förprövning av djurstallar och uppvisar alla exempel på att företagare kan hamna i kläm trots att de vill göra rätt. Gemensamt för just dessa fall är också att den översyn av reglerna som skett har utförts av myndigheterna själva. NNR anser att utvärderingar måste göras av en oberoende part på grund av risken för intressekonflikter.

– Samhället lägger cirka 300 miljarder kronor per år på granskningsverksamhet i bred bemärkelse för tillsyn, utvärdering och revision. Det är således inte pengar som saknas, utan vad som krävs är att riksdagen tar sitt uppdrag på allvar. Tydliga kriterier för vad som ska utvärderas och hur måste införas. Likaså måste transparensen och dialogen med berörda stärkas, menar Tomas Lööv, sakkunnig på NNR och rapportförfattare.

Argumentet om att krav på utvärderingar medför en stor arbetsbörda för staten måste vägas mot de samhällsekonomiska kostnader som dåligt fungerande regelverk medför.

Rapporten ”SYSTEMATISK UTVÄRDERING – Politiskt ansvarstagande för effektivare regler” kan du ladda ner här >>

Näringslivets Regelnämnd, NNR, är en oberoende, politiskt obunden ideell förening som verkar för effektivare och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande i Sverige och EU. Föreningen har 18 näringslivsorganisationer som medlemmar varav Srf konsulterna är en. Srf konsulternas sakkunnige inom redovisningsfrågor, Claes Eriksson, är ordinarie ledamot i styrelsen och vice VD Fredrik Dahlberg är suppleant.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons