Annons
Branschaktuellt

Roland lämnar vd-posten och slår ett slag för lobbying

Hans tennisrackets strängar spänns till 18,5 kilos tryck. När Roland Sigbladh den 1 september lämnar vd-posten för Srf konsulterna får han mer tid att svinga den. Kanske till en ny medalj på veteran-SM?
– Vi får se, vi får se. Men eftersom jag stannar som förbundsdirektör till kongressen 2023 och även driver Kännedomsprojektet fram tills dess jobbar jag ett år till. Men 2024 blir det mycket mer tid till annat i livet: barnbarn, golf och tennis - till exempel.
Text: Håkan Edvardsson

Smålandsbördige Roland Sigbladh kliver av vd-posten på egen begäran efter sju år. Han har gjort det han ville göra. Och lite till. Alltid målinriktad följer han nu sitt tidigare beslut om att växla ner yrkeslivet när målen är nådda. Därtill fyller han 64 nästa år och har jobbat som chef sedan 25-årsåldern.

– Det har varit sju fantastiskt roliga år. Tack vare uppdraget i sig och tack vare alla de människor jag mött och lärt känna. Enkelt uttryckt känner jag mig nu klar vad gäller att arbeta med det högsta, dagliga ansvaret för en verksamhet. Jag ser nu fram emot att sätta en bra punkt för mitt yrkesliv genom de fortsatta uppdragen för Srf konsulterna, en organisation jag verkligen har i mitt hjärta. Och vars frågor påverkar i princip hela näringslivet.

Det viktigaste

En tydlig prioriteringsordning och fyra centrala uppgifter har dominerat Roland Sigbladhs arbete för Srf konsulterna. Han utvecklar:

– Nummer 1 är att ha nöjda medlemmar. Nummer 2 är att ha riktigt nöjda medlemmar. Nummer 3 är att ha nöjda medarbetare. När det är på plats ger det resultat.

– När jag började hade vi en jobbig ekonomisk situation. De första åren fick vi gasa och bromsa, styra upp och reglera för att få en stabil ekonomi och samtidigt lägga basen för vår tillväxt på medlemssidan.

– Ju fler vi blir, desto starkare blir vår röst. Nu kan vi göra saker för medlemmarna som inte varit möjliga tidigare, exempelvis ge Auktoriserade Redovisningskonsulter och Auktoriserade Lönekonsulter 25 procents rabatt på våra utbildningar. Det är ett sätt att ge tillbaka som gynnar alla parter.

Fyra huvuduppgifter

I diskussion med förbundsstyrelsen har Roland Sigbladh prioriterat arbetet med strategisk samverkan och påverkan, medlemstillväxt, utveckling av utbildningsverksamheten och ekonomisk stabilitet under sin tid vid rodret.

I dag finns Srf konsulterna med på högsta strategiska nivå hos bland annat Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket. Man har också ett mycket tungt inflytande i forum för teknisk utveckling som XBRL och SIE-gruppen. Även i BAS-föreningen (utvecklar kontoplanen) och NSRS (hållbarhetsredovisning för små och medelstora företag) driver Srf konsulterna medlemmarnas talan. Man driver även arbetet i grupper som Redsam och Lönsam där man samverkar med programleverantörer inom redovisning och lön. För att bara nämna något.

– Vi har också experter på plats i ett antal utredningar vars slutsatser kommer att påverka branschen och näringslivet i stor utsträckning. Exempelvis den om återinförande av revisionsplikten: Bolaget som brottsverktyg.

Visslingar och utmaningar

Dagen när justitieminister Morgan Johansson berättade om den utredningen beskriver Roland Sigbladh som en ”tuff dag” på jobbet. I backspegeln syns inte många sådana, men när det stod klart att det ska till intyg från en revisor (inte en Auktoriserad Redovisningskonsult) för att reglera pandemistöd kom en till. Och de dagar politiker och andra beslutsfattare, i stället för att förenkla för företagen, komplicerade deras vardag var heller inga dagar då Sigbladh visslade på väg hem till Lidingö.

– Men det gjorde jag med besked när rekordresultatet från vår senaste medlemsundersökning kom. Den visade att vi gör det medlemmarna vill att vi ska göra. När Svenskt kvalitetsindex mätte hur nöjda våra medlemmars kunder är med deras tjänster fanns det också all anledning att vissla på väg hem. De fick branschens högsta betyg! Sedan är förstås alla dagar när man ser att en medarbetare mår bra och lyfter sig en bra dag, och sådana har det varit många av.

Kvar till 2023

Srf konsulternas nya vd, Lena Lind, tillträder 1 september 2022. Roland Sigbladh jobbar parallellt med henne i höst. Sedan blir hans uppgifter för organisationen rollen som förbundsdirektör och att leda Kännedomsprojektet fram till hösten 2023. Det senare har redan bidragit till att Srf konsulterna synts i tv-reklam, hörts i radioreklam och har börjat nå nya grupper.

– Att allt fler, inte minst utanför branschen, förstår vilken kompetens och vilka möjligheter till utveckling och god kontroll våra medlemmar bidrar med är väldigt viktigt för vår framtida tillväxt. Jag ser fram emot att få fokusera på det. Det känns, som sagt, som ett väldigt bra sätt att sätta punkt för yrkeslivet. Inte minst eftersom det är så framåtriktat. Det passar mig bra, har jag slängt upp en boll i luften vill jag plocka ner den också. På och utanför tennisbanan.

Roland Sigbladh tog över efter Fredrik Dahlberg 2015. Han lämnar vd-posten 1 september 2022 men stannar kvar som förbundsdirektör och som ansvarig för Kännedomsprojektet under ett år.
Rollen som förbundsdirektör och vd för Srf konsulterna innebär nätverksarbete på många nivåer, med många olika människor. Även med tidigare finansministrar
– Våra utbildningar ska ge medlemmarna kunskap för att klara och utveckla yrkesrollen. Utbildningarna ska också ha moderna format som gör dem attraktiva och effektiva, oavsett om man följer dem på plats eller på distans, säger Roland Sigbladh. Foto: Malin Sydne

Roland Sigbladh i korthet

Ålder: 63.

Bor: Villa på Lidingö.

Karriär, urval: VD och förbundsdirektör för Srf konsulterna sedan 2015. Dessförinnan chefsposter på UC, Stena Line och Volvofinans.

På fritiden: Gärna tennis, ibland golf.

Familj: Fru, som är Srf Auktoriserad Redovisningskonsult. Två söner med partners och två barnbarn.

Övrigt: Har skrivit böckerna Kredithandboken, Ekonomisk Brottslighet och Kreditbedömning.

Om du fick ändra något?

– Jag skulle tillsatt mer resurser till lobbying, för att föra in våra synpunkter tidigare i de politiska beslutsprocesserna. För att vara med och formulera problemen, riktlinjerna för utredningar och frågorna, i stället för att ställas inför dem.

– Det hade varit bra med en telefontjänst som ett komplement till de skriftliga svaren i vår frågeservice. Det skulle ge snabbare service, men kräva mycket resurser, då frågorna våra medlemmar ställer ofta är relativt komplicerade.

– Vi kunde varit tuffare mot programleverantörerna för medlemsföretagens skull, så att de inte tvingas acceptera standardavtal utformade helt enligt leverantörernas krav.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons