Allt du behöver för att hitta ett taxeringsvärde är att gå till den aktuella sidan på skatteverket.se och fylla i årtal, kommun och fastighetsbeteckning. Varken BankID eller annan identifiering behövs.

– Ärligt talat har jag svårt att tänka mig att detta kan göras enklare. Dessutom ser man delvärden, vilket är av intresse när man tittar på en jordbruksfastighet. Man ser bland annat tomtmarknadsvärdet, jordbruksvärdet och skogsbruksvärdet, säger Leif Hagström och fortsätter:

– Som jag ser det finns bara vinnare med den nya tjänsten: redovisningskonsulter och andra som söker informationen i yrket, Skatteverket som inte behöver ta dessa samtal och privatpersoner som vill orientera sig i fastigheters värden. Sedan vill ju många kolla taxeringsvärdet på grannens fastighet också…

På grund av sekretess hos Skatteverket kan du inte söka taxeringsvärden baserat på adress, personnummer eller organisationsnummer. Men med de uppgifterna kan du hitta en fastighet och kommunen den finns i hos Lantmäteriet. Sedan är det bara att knappa vidare till Skatteverket.

Den nya tjänsten sträcker sig från 2007 och framåt. Den är öppen dygnet runt. För äldre noteringar ringer man fortfarande Skatteverket. Då behöver man, som tidigare, passa deras telefontider.