Annons
Branschaktuellt Redovisning Skatt

Samfällighetsföreningar och moms – Srf konsulterna har inhämtat klargörande

Är din kund medlem i en samfällighet som gjort en större investering de senaste sex åren? Exempelvis satsat på vatten och avlopp till medlemmarnas fastigheter. Då kan samfälligheten få tillbaka momsen från Skatteverket.

Det är en av två nyheter gällande nya momsvillkor för samfällighetsföreningar som Srf konsulternas skattejurist Leif Hagström uppmärksammar hos Skatteverket.
Text: Håkan Edvardsson

Att förändringarna var på väg skrev Leif Hagström om tidigare. Efter kommunikation med Skatteverket har det skapats ytterligare klarhet i villkoren. Exemplet i ingressen är följden av att Skatteverket anpassat regelverket för samfälligheter i linje med EU-domstolens tolkningar. Leif Hagström utvecklar:

– De nya reglernas tillämpning styrs av skatteförfarandelagen i så måtto att preskriptionstiden blir sex år. Med hänsyn taget till helhetsbilden är rådet till samfällighetsföreningarna att de som gjort betydande investeringar under den tiden kan tjäna på att begära ut ersättning för moms hos Skatteverket. Det tillkommer en viss administration när samfälligheten blir momspliktig och dessutom ska nya fakturor skickas ut till medlemmarna gällande momsen.

– Har man enbart gjort mindre, löpande insatser som exempelvis att förbättra en väg varje år kan beloppen dessutom vara så små att det faller inom gränserna för momsbefrielse. Det ska helt enkelt vara värt besväret att registrera samfällighetsföreningen som momspliktig retroaktivt, och det är det sannolikt inte alltid.

Retroaktivt

Trots att Skatteverket vanligtvis jobbar med förändringar framåt i tiden gör dessa förändringar det möjligt att registrera samfälligheten som skattskyldig hela sex år tillbaka i tiden.

I och med de nya bestämmelserna finns det också en möjlighet att det blir moms på räntan, om samfälligheten tagit ett lån för att kunna göra sin investering. Detta eftersom momsen ligger inbakad i avgiften till samfälligheten.

– För att undvika den momskostnaden kan det möjligen finnas skäl att fundera över om samfällighetens lån i stället kan fördelas mellan, och läggas över på, medlemmarna, resonerar Leif Hagström.

I sin tidigare artikel, se länken ovan, redogör Leif Hagström för övriga, sannolika konsekvenser av den nya tolkningen från Skatteverket.

Under 80 000 – momsfritt

Den andra förändringen rör en höjning av vilken omsättning en samfällighet kan ha för att inte behöva betala moms. Enligt en proposition som ska behandlas av Riksdagen i vår höjs gränsen från 30 000 till 80 000 kronor per år. Om allt går som förväntat träder den ordningen i kraft 1 juli 2022.

– I vårt remissvar hade vi från Srf konsulterna rekommenderat 90 000 kronor som gräns, men detta är ju helt klart ett steg i rätt riktning. Här blir rådet att samfälligheten väntar med faktureringen till efter 1 juli 2022 så att man får dra fördel av den nya, högre gränsen för momsbefrielse, konstaterar Leif Hagström.

– Samfällighetsföreningar med stora kostnader har nu möjlighet att göra avdrag för moms. För de med lägre kostnader höjs gränsen för momsfrihet sannolikt till 80 000 kronor 1 juli 2022, konstaterar Leif Hagström, Srf konsulterna.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons