Annons
Branschaktuellt

Samordning centralt för brottsbekämpning i arbetslivet

Statens arbete för att minska fusk, kriminalitet och regelbrott i arbetslivet fortsätter. I den nyligen presenterade utredningen ”Myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet” konstateras att smidigare utbyte av information mellan myndigheterna är av central betydelse. Liksom korrekta, lättillgängliga och aktuella ekonomiska rapporter.
Text: Håkan Edvardsson

Nedanstående bidrag, subventioner och företeelser nämns som exempel där myndigheterna många gånger konstaterar omfattande kriminell verksamhet. Något alla samhällsaktörer bör göras uppmärksamma på.

  • Starta eget-bidrag.
  • Anställningsstöd.
  • Svart arbetskraft.
  • ROT- och RUT-avdrag.
  • Lönegarantin.
  • Arbetslöshetsersättning.
  • Aktivitetsstöd.

I en kommentar till uppräkningen konstaterar utredaren Mikael Sjöberg: ”Som synes kan ett sammanhållet brottsupplägg generera ett flertal olika brott och regelöverträdelser riktade mot flera olika samhällsystem. Den samlade bilden av hur de olika regelöverträdelserna hänger ihop är också att uppläggen kan vara i hög grad samordnade och organiserade, samt bygga på en hög förståelse för hur gällande regelverk ser ut.”

Deklarationer

Läser man promemorian med intresse för löne- och redovisningsbranschens nutida och framtida tjänster nämns bland annat Dolsis-plattformen i Belgien (avsnitt 4.2.5). Det är ett system där en myndighets inspektör under ett besök på exempelvis en byggarbetsplats kan koppla upp sig och omedelbart jämföra kvartalsmässiga deklarationer över utbetalade sociala avgifter och löner med situationen och personerna på plats, med mera. Utredaren ser det som ett gott exempel för att motverka svartarbete. Dolsis följer också rådande EU-rekommendationer.

Snabb insats

Utredaren kommer fram till att den insats som skulle få snabbast praktiska effekt skulle vara att myndigheterna utbyter information om vilka arbetsställen de gemensamt bör kontrollera. I vägen för detta står sekretesslagstiftningen. Med tanke på arbetslivskriminalitetens stora negativa påverkan på samhället bör det gå att justera, menar utredaren Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som tillsammans presenterade utredningen 11 januari 2021.

Ministern berättade då att regeringen avsatt 30 miljoner kronor årligen för att de inblandade myndigheterna ska fortsätta sitt arbete med djupare samordning. Arbetsmarknadens parter bjuds in till arbetet.

– I det fortsatta arbetet ingår fler myndighetsgemensamma kontroller och att stärka allmänhetens kunskap samt att förändra attityder mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när utredningen presenterades. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

UTREDNINGEN

”Myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet”

Deltagande myndigheter: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket (samordnare), Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

Fokuserade på förslag på planering, genomförande och efterarbete rörande myndighetsgemensamma kontroller. Inte lagförslag.

Utredningen: Myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet, Ds 2021:1 (regeringen.se)>>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons