Annons
Företagande Lön Redovisning

Sjukt stressad – och vad du kan göra åt det

En av årets mest uppskattade föreläsningar under mässan Ekonomi & Företag med titeln ”Sjukt Stressad!” hölls av Anna Bennich, leg psykolog, leg psykoterapeut och författare. En livssituation med ständigt påslag och ingen tid för återhämtning gör många sjuka – men med bara små förändringar går det att undvika att hamna i en utmattningssituation.
Text: Tina Sjöström

Kortvarig stress behövs och är en naturlig del av livet, den gör oss alerta och sätter igång processer i kroppen som gör att vi klarar av svåra saker. Faran är när vi inte har balans mellan uppvarvning och återhämtning. Anna Bennich gör en jämförelse mellan människor och en zebra på savannen.

– Zebran blir jättestressad när den upptäcker ett lejon. På mindre än en sekund frisläpps stresshormoner, hjärtat börjar pumpa hårdare så att mer syre kommer ut i musklerna. Allt i kroppen koncentreras till att överleva, det är kamp eller flykt som gäller. Precis på samma sätt funkar vi människor. När något stressar oss händer samma sak i våra kroppar per automatik. När faran är över slappnar musklerna av och hjärtat går ner i varv. Den stora skillnaden mellan zebran och oss människor är att zebran inte ältar vad som kunde ha hänt. Den oroar sig heller inte för att lejonet kanske kommer tillbaka imorgon.


Anna Bennich

Den stora boven i vardagen för de flesta är bristen på återhämtning. Eftersom vår hjärna inte kan skilja på verklig fara och det vi tror kan hända så är vi uppe i varv större delen av dygnet. Att vara uppe i varv under lång tid ger högt blodtryck, sömnstörningar och spända muskler. Om vi lägger till för lite återhämtning börjar matsmältningen fungera dåligt och man blir lätt känslig för infektioner.

– Det som händer i huvudet på den som varit uppe i varv länge är känslan av att tiden inte räcker till, berättar Anna. Man känner sig hopplös, tappar minnet och får svårt att koncentrera sig. Man hamnar lätt i en känslomässig obalans och avbokar sådant som inte är ett måste. Vilket gör att man bara har måsten kvar och inget av det som är roligt, det blir en negativ spiral.

Idag ska alla vara så himla effektiva. Anna berättar om en man hon träffade på ett kontor. Han tryckte igång kaffemaskinen, gick sedan och hämtade en kopp, satte koppen på plats precis när kaffet började rinna ner.

– Han sparade nog fyra sekunder på den manövern, säger Anna. Kanske hade han mått bra av att bara stå och göra ingenting i de fyra sekunderna. Det är dessa korta men faktiskt viktiga tillfällen till återhämtning som vi försöker effektivisera bort. Försök fundera ut när du verkligen har bråttom. Spring inte till bussen varje gång, plocka inte fram datorn eller telefonen så fort du sätter dig på bussen eller tåget på väg hem från jobbet. Våga ha tråkigt! Ansvaret för att inte ständigt vara uppe i varv ligger på individnivå, du måste själv se till att stänga av och koppla ner, ingen annan kommer att göra det åt dig.

Smarta tips för att stressa ner:

  • Minska på tankar som innehåller jag måste eller jag borde.
  • Aktiv återhämtning är ofta det bästa, en rask promenad i 20 minuter kan räcka.
  • Om du kör fast på jobbet och inte får något gjort, gå ett varv runt huset, det brukar väcka kreativiteten.
  • Gör inte många saker samtidigt. Passa på att vila när du väntar på skrivaren eller kaffemaskinen.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons