Annons
Redovisning

Skadeståndskrav från före detta arbetsgivare

Funderar du på att säga upp dig och starta egen byrå? Ha då inte för bråttom, det kan stå dig dyrt. Det fick en revisor bittert erfara när hon sa upp sig från en större byrå och startade egen verksamhet.
Text: Tina Sjöström

Två kollegor som inte trivdes med sin arbetssituation på den större byrån bestämde sig för att starta eget. En inte helt ovanlig situation i revisions- och redovisningsbranschen. Misstaget de gjorde var att ha lite för bråttom. De registrerade nämligen sitt nya bolag någon vecka innan uppsägningstiden löpt ut. När detta blev känt hos arbetsgivare fick de omedelbart lämna arbetsplatsen och fick också veta att de skulle bli stämda för lojalitetsbrott.

Enligt den konkurrensklausul som de två revisorerna en gång skrivit på ha de tre månaders karenstid innan de fick börja bedriva konkurrerande verksamhet samt att de inte fick ta med sig kunder från sin gamla arbetsgivare. Fel nummer två som revisorerna gjorde var att inte säga nej till de kunder som ville följa med dem till det nya bolaget. De borde bett kunderna vänta tills karenstiden var över.
– Vi kontaktade inga kunder, men det var svårt att säga nej till dem som ringde oss och som vi känt under många år. För kunden är det revisorn, inte revisionsbyrån, som man har en affärsmässig relation med. Så för dem blir det ologiskt att inte fortsätta med samma person, säger revisorn till nättidningen kollega.se.

Efter några månader i den egna verksamheten fick de två kollegorna ett chockbesked. Den gamla arbetsgivaren inledde en rättsprocess och stämde de på miljonbelopp – dels för att de tagit med sig kunder till sitt eget företag och dels på grund av illojalitet. Kraven på illojalitet höll dock inte juridiskt men det hela slutade med att de två kollegorna fick kompensera den före detta arbetsgivaren med cirka 100 000 kronor för de nio kunder de tagit med sig.

Läs hela artikeln här

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons