Annons
Skatt

Nya lagar och regler att hålla koll på

Text: Lars Nordfors

Bakgrund

Så här en bit in på de nya året ska jag inte ge mig in på att göra någon heltäckande omvärldsanalys rörande rådande företagarklimat. Jag kan dock konstatera att läget i sammanhangen fortsatt känns stabilt, Brexit och andra oroshärdar på det globala planet till trots. Många branscher upplever fortsatt ett gott konjunkturläge och stabilitet råder då kollektivavtalen är framförhandlade och klara sedan föregående år. Samtidigt befinner vi oss en bit in i ett valår och våra politiker har redan börjat leverera utspel och skramla med förslag. Den stora utmaningen i många branscher handlar – som jag ser det – om att kompetensväxla våra medarbetare in mot framtidens förutsättningar. Kanske får jag tillfälle att utveckla tankarna kring omställning och kompetensväxling vid något annat tillfälle.

Nya lagar och regler

Valår till trots innebär årsskiftet som alltid en del nya lagar och regler att hålla koll på. Jag har här försökt ställa samman lite information om de lagar och regler som jag tycker är viktiga att känna till och som i någon mening påverkar relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

”Växastöd” –billigare med första anställda även för AB och HB
Det så kallade växastödet utökas den 1 januari 2018 från att bara omfatta enskilda näringsidkare till att även gälla enmansföretagare som har aktiebolag och handelsbolag. Nedsättning av arbetsgivaravgiften till drygt 10 procent får aktiebolag och handelsbolag som anställer sin första medarbetare. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller till den del ersättningen inte överstiger 25 000 kronor per månad. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Reglerna gäller till och med den 31 december 2021.

Bilförmån – bonus-malus
Ändrad beräkning av bilförmån träder ikraft först den 1 juli 2018 och omfattar bilar med tillverkningsår 2018 eller senare och som blir skattepliktiga enlig vägtrafikskattelagen för första gången den 1 juli 2018. Syftet är att premiera nya miljöanpassade lätta fordon och beskatta bensin- och dieseldrivna fordon högre enligt principen bonus-malus. Redan den 1 januari 2018 blir det en förmån om företaget betalar trängselskatt, väg-, bro- eller färjeavgifter för privata resor med förmånsbil, gäller även resor till och från arbetet. För en person som pendlar med förmånsbil i områden med trängselskatt kommer detta att leda till en betydande ökning.

Personalvårdsförmåner – motion och friskvård
Från och med den 1 januari 2018 har Skatteverket slagit fast att friskvårdsbidraget är begränsat till 5 000 kr per anställd och år. Utöver det kan en arbetsgivare erbjuda helt fri motion och friskvård av enklare slag utan beskattning. Skatteverket har också klargjort att golf, ridning, segling och utförsåkning på skidor under vissa förutsättningar betraktas som sådana enklare aktiviteter som omfattas av skattefriheten.

Kommande förändringar – karensdagen ersätts med karensavdrag?
Mycket talar för att den så kallade karensdagen kommer att ersättas med ett karensavdrag. Karensavdraget föreslås motsvara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i sjuklön. Bestämmelserna föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Som sagt – lite smått och gott att hålla kolla på. Därtill ska vi känna oss rustade inför den 25 maj 2018 då de nya dataskyddsreglerna, GDPR, träder ikraft. Det finns all anledning att återkomma till just detta vid ett senare tillfälle.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons