Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning Skatt

Skatteändringar 2016 – så här kan det bli

Regeringen vill ge plats åt nödvändiga investeringar och har, tillsammans med Vänsterpartiet, enats om skattehöjningar på ungefär 30 miljarder nästa år. Många av förslagen väcker protester från oppositionen och olika intressegrupper.
Text: Tina Sjöström

Regeringen vill ge plats åt nödvändiga investeringar och har, tillsammans med Vänsterpartiet, enats om skattehöjningar på ungefär 30 miljarder nästa år. Många av förslagen väcker protester från oppositionen och olika intressegrupper.

På onsdagen offentliggjordes förslaget som nu förhandlats fram av regeringen. Det är en lång lista med åtgärder som riksdagen ska ta ställning till. Enligt Decemberöverkommelsen ska regeringspartierna S, MP och V – som ju är den största partikonstellationen – få igenom både sina utgifts- och inkomstförslag när budgeten spikas för 2016.

Därför är sannolikheten stor att nedanstående skatteändringar träder i kraft, även om vi kommer att få höra många protester från både opposition och intresseorganisationer. Det största skälet till skattehöjningarna är, enligt finansminister Magdalena Andersson, är att Sverige har ett stort underskott i de offentliga finanserna.

– Förra året uppgick det till 75 miljarder kronor och därför krävs såväl besparingar som inkomstförstärkningar för att säkerställa den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna. Samtidigt måste nödvändiga investeringar för jobb, skola och klimat samt satsningar i välfärden finansieras krona för krona, säger hon i ett pressmedelande.

Här är ett urval av de skattejusteringar som föreslås:

  • Sänkt skatt för pensionärer. Det förhöjda grundavdraget för äldre justeras så att personer över 65 år inte beskattas högre än löntagare yngre än 65 år för inkomster upp till 10 000 kronor i månaden. Skatten sänks även för äldre med inkomster upp till 20 000 kronor i månaden. Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med 1,87 miljarder kronor 2016.
  • Avtrappning av jobbskatteavdraget. Det trappas av för arbetsinkomster över ca 50 000 kronor/månad. Jobbskatteavdraget är därmed helt avtrappat för arbetsinkomster över ca 123 300 kronor/månad (vid genomsnittlig kommunalskattesats). Skatteintäkterna beräknas öka med 2,71 miljarder kronor 2016.
  • Begränsad uppräkning av gränsen för statlig inkomstskatt. Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2016 räknas inte upp. Skatteintäkterna beräknas öka med 1,67 miljarder kronor. Jämfört med förslaget inför budgetpropositionen för 2015 innebär nuvarande förslag att den nedre skiktgränsen inte sänks. Uppräkningen av den nedre skiktgränsen för 2017 bör begränsas till konsumentprisindex plus en procentenhet. Skatteintäkterna beräknas öka med 1,13 miljarder kronor.
  • Sänkt tak och slopade tjänster i RUT-avdraget. Matlagning och bartendertjänster ska inte omfattas av RUT-avdraget. RUT-avdraget för städarbete eller annat rengöringsarbete ska endast omfatta enklare arbete samt flyttstädning och inte tjänster som poolrengöring. Taket för RUT-avdraget halveras till 25 000 kronor per person och år för dem som inte har fyllt 65 år vid årets ingång. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 0,09 miljarder kronor 2016.
  • Slopad nedsättning av socialavgifterna för unga. Nedsättningen av socialavgifterna för unga föreslås upphöra den 1 juni 2016 istället för den 1 juli. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 0,39 miljarder kronor 2016 i jämförelse med tidigare förslag.

Hela listan hittar du här >>

Källa: statskoll.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons