Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf dagarna 2015 – Kongress: Namnbyte fråga som engagerar

Den 79e kongressen var den sista för Sveriges Redovisningskonsulters Förbund. Under kongressen röstades nämligen ett nytt namn igenom, Srf konsulternas förbund, något som genererade både positiva reaktioner och votering.
Text: Tina Sjöström

Den 79e kongressen var den sista för Sveriges Redovisningskonsulters Förbund. Under kongressen röstades nämligen ett nytt namn igenom, Srf konsulternas förbund, något som genererade både positiva reaktioner och votering.

Årets kongress inleddes av avgående ordförande Steve Ribbestam som lämnar styrelsearbetet efter sex år som ordförande. Ordet gick sedan över till förbundsdirektör Fredrik Dahlberg som redogjorde för det gångna året. Två motioner gällande stadgeändringar som antogs första gången förra året och som enligt stadgarna ska antas vid två på varandra följande kongresser bifölls. Ytterligare två motioner, gällande disciplinära ingripanden och ändrad lydelse, bifölls. Den sista motionen för året, motion nummer fem, som avsåg namnbyte för förbundet, gick till votering innan den till slut bifölls.

srf_konsulterna

Srf konsulternas vice vd Roland Sigbladh förklarade anledningen till önskemålet om namnbyte.

– Sedan förra året är vi branschorganisation för ytterligare en yrkeskår, lönekonsulter. För att på ett bra sätt kunna hantera båda yrkeskategorierna och kunna locka fler till våra yrkesroller , så inledde vi ett varumärkesarbete. Vi ville justera vår varumärkesplattform och samtidigt uppleveras som lite modernare. I det här arbetet har vi intervjuat många medlemmar och andra som har en relation med oss. Återkopplingen blev att vi symboliserar kunnande och kvalitet men är lite för anonyma. Vår förkortning SRF är väl inarbetad så den valde vi att behålla men i en något mjukare framtoning och inte som en förkortning. Därför är Srf konsulternas förbund det val vi gjort. Vi har också omarbetat vår logotype. Vi flyttar bildelementen så att de bildar ett S, där S står för Srf men också för alla duktiga konsulter vi representerar, essen i branschen. Vi har behållit rötterna i det gamla men moderniserat.

Förslaget på namnbyte av förbundet framkallade en diskussion från kongressdeltagarna. Diskussionen  avslutades med att styrelsens förslag, Srf konsulternas förbund, bifölls. Namnbytet är en fråga som ska tas på två av varandra följande kongresser så en extra kongress har utlysts till den 2 december 2015.

Till ordförande valdes Anders Bernåker för en period av ett år. Valberedningen föreslog också att styrelsen minskas från sju ledamöter till fem, något som kongressen röstade för. Övriga förslag från valberedningen var Katarina Hedström Klarin som vice ordförande samt omval på Fredrik Waker och nyval på Maria Nordstrand, Visma Services. Kvarstår med ett år kvar gör Tommy Nilsson. Övriga val till disciplinnämnd, kvalitetsnämnd och stipendiefond kan du se på hemsidan, srfkonsulterna.se.

Kongressen avslutades med avtackning av avgående ordförande Steve Ribbestam samt ledamöterna Madeleine Hansson och Helena C Larsson.


Hallå där…

Anders Bernåker

RK-nr-5-2015-26

Anders Bernåker, du valdes till ordförande för Srf konsulternas förbund. Hur ser du på den uppgiften och vad kan medlemmarna förvänta sig under kommande år?

– Först och främst är det en stor ära att få avsluta sin tid i styrelsen som ordförande. Jag har varit styrelsemedlem i nio år och enligt stadgarna får man vara det maximalt i 10 år. Jag har alltså ett år kvar som jag nu får förmånen att fortsätta utveckla, på bästa sätt. Att arbeta i en styrelse är ett samarbete inom styrelsen och med affärsledningen. Det viktigaste med styrelsearbetet är kontinuitet och en långsiktig strategi.

– Hela branschen är ju inne i en förändringsprocess, där ska vi medverka så att våra medlemmar får det stödet som behövs för att kunna utvecklas i takt med förändringarna. Vi har ju en del förkortningar i vår bransch, om man skruvar om lite så skulle ARK kunna bli RAK. Det skulle stå för rådgivning, analys och kommunikation, och på det temat kommer vi att kunna erbjuda en hel del information och utbildning. Om vi lär oss rådgivarrollen ännu bättre, kan ta fram de analyser som våra kunder är i behov av och presenterar fakta och nyckeltal på ett pedagogiskt sätt så tror jag att framtiden ser mycket ljus ut för redovisningskonsulten.

– För oss i styrelsen handlar det om att förutse och vara förberedda på de situationer som våra medlemmar står inför. Det är inte bara en högre grad av automatisering som påverkar vårt yrke. Förändringar i näringslivet gör att vi troligen måste kunna leverera andra typer av analyser i framtiden. Och hur ser rekryteringsbehovet ut? Vi behöver fortsätta arbetet med att tydliggöra yrket för de som studerar idag och ska göra sitt yrkesval.  Alla måste lyfta blicken för att förstå hur vi kan hjälpa våra kunder på bästa sätt. Jag brukar ju prata mycket om att vi alla har en ”strulpelle” till kund – en kund som kräver mycket men som ofta inte är lönsam. Försök klargöra hur du kan hjälpa en sådan kund så att den till slut bara blir Pelle. Då kan du frigöra tid till andra saker.

– Jag skulle också vilja passa på att slå ett slag för våra kretsar som jag anser är en stor tillgång. Vi kan göra mycket på kretsnivå som gagnar våra medlemmar, till exempel informera banker och den lokala marknaden. Srf konsulternas ledning och styrelse jobbar på ett centralt plan medan kretsar och enskilda konsulter tar hand om det lokala. Det är då vi blir det starka varumärket som vi vill uppfattas som; Srf konsulterna.

Jonathan Söder

RK-nr-5-2015-27

Jonathan Söder, Företagshuset i Sala. Du har varit på din första SRF-kongress, hur tyckte du att det var?

– Jätteintressant! Jag blev auktoriserad i början av året och har sett fram emot att delta. Jag har heller inte varit på Ekonomimässan förut så det var en bonus. Det sämsta är att det fanns för mycket att välja på – jag har inte hunnit gå på allt jag skulle vilja.

Vid kongressförhandlingen skulle ett namnbyte på förbundet röstas igenom, något som ledde till både diskussion och votering. Då begärde du ordet för att framföra din synpunkt. Berätta!

– Jag fick en känsla av att förslaget på nytt namn kom som en överraskning för många. Jag fick till exempel veta om det vid ett kretsmöte jag var på i augusti. Jag tycker att den nya logotypen ser jättetrevlig ut och har inget emot ett namnbyte men när det skapar sådana reaktioner kanske man borde tänka sig för nästa gång man planerar en större förändring, och kommunicera ut det till medlemmarna på ett tidigare stadie.

 

Foto: Lars Dahlström

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons