Annons
Profilen

Stefan Hyttfors: Håll inte fast vid det gamla – tänk nytt

Den vanligaste frågan Stefan Hyttfors får är vad han gör på riktigt. Trots över hundra föreläsningar om året och en kalender som är fulltecknad till maj nästa år är det han gör inget accepterat yrke i folks ögon. Man kan väl inte bara tala, man måste ju jobba med något också…
Text: Tina Sjöström

– Min affärsidé är att inspirera människor till förändring och sättet jag gör det på är via föreläsningar, säger Stefan Hyttfors när vi träffas på ett café i ett soligt Stockholm.

– För att kunna göra det studerar jag så mycket som möjligt, gör iakttagelser. Jag reser och besöker olika verkligheter, allt från företagsledare och politiker till dödsdömda fångar, jag söker på nätet. Jag levererar nutidsanalyser och ofta handlar det om sådant som de flesta redan vet, om man bara tänker efter, men inte ägnat tid åt eller reflekterat över.

Och han gör det bra, Stefan Hyttfors. Förra året blev han utsedd till Årets Talare och får genomgående höga betyg av sin publik.

Kallar sig oanställd

Som 18-åring fick Stefan Hyttfors anställning som fotograf på Expressen där han var kvar i 10 år.

– Min drivkraft var då, precis som nu, nyfikenheten, säger han. Det är det som präglat mina val i livet. Jag sökte inte jobb som fotograf för att jag var så himla fotointresserad utan för att jag ville resa och uppleva saker.

Efter tiden på Expressen har Stefan startat upp ett flertal bolag, senast en PR-byrå som han sålde när han började föreläsa på heltid.

– Att jobba som jag gör nu passar mig perfekt, jag kan vara totalt egoistisk med min tid, säger Stefan. Jag gillar att inte vara fast i vad och vem man är. Jag driver nu mitt eget aktiebolag men när jag deltar på olika evenemang brukar jag skriva ”oanställd” på namnlappen där företagsnamnet ska stå. Det brukar arrangören ta bort, det passar sig tydligen inte. Jag skulle ju kunna skriva VD men det finns en poäng med att slå hål på titlar. Min son kallar mig dessutom för arbetslös eftersom jag inte har något kontor att gå till.

Arbetslös är något man inte skulle kunna kalla Stefan. Förutom sin egen verksamhet driver han tre hudvårdssalonger tillsammans med sin fru med totalt 18 anställda.

– Man kan väl säga att jag jobbar jämt och aldrig, jag pysslar med olika saker hela dagarna och ibland får jag betalt för det jag gör, säger han med ett skratt.


Stefan Hyttfors  Foto: Mats Åsman

Nutidsanalyser

De vanligaste uppdragen Stefan Hyttfors får är som talare vid större konferenser och evenemang. Men det kan också handla om en ledningsgrupp vid ett företag som behöver bli utmanade och vidga sina vyer.

– Jag är en av få som kan kalla mig proffstalare, alltså att jag inte tjänar pengar på någon annan verksamhet, säger Stefan. Jag föreläser mest för att jag tycker det är så himla kul och det tror jag ökar min trovärdighet och intresset runt mig som person.

– Jag vill få folk att reflektera över hur omvärlden förändras, fortsätter Stefan. Man skulle kunna kalla mig för trendspanare, men egentligen gillar jag inte ordet trend. Det får folk att tänka på något modernt, något trendigt. Trend är ju en riktning mot någonting nytt så jag skulle hellre kalla det för generationsskifte. Generationsskiftesspanare kanske. Det mesta handlar om vår egen förmåga att anpassa oss till förändringen som sker.

– Mina föreläsningar är i stort sett alltid en sorts nutidsanalys, jag pratar aldrig om prognoser. Jag tycker man måste skilja på det man vet och det man gissar, en prognos är ju alltid en sorts gissning. Konjunkturen är ett typexempel på en prognos. Vi har egentligen inte en aning om när det vänder. Mitt råd till företagare och entreprenörer är att inte bygga sin verksamhet på att konjunkturen snart ska vända. Däremot vet vi att många personer är födda på 40-talet, produktutveckla för dem istället för att hoppas på en konjunkturuppgång.

Här tystnar Stefan en stund, blir tankfull, innan han fortsätter:

– Vår framtid påverkas allra mest av det vi inte kan förutspå. Det som hände i USA 11e september kunde ingen prognos i världen förutspå och det förändrade väldigt mycket. Ekonomer till exempel är en grupp som är experter på prognoser, att se saker linjärt. Livet är allt annat än linjärt.

Årets talare 2012

Stefan är knuten till Talarforum, Nordens största förmedlare av talare och föreläsare. Det är också de som utsett honom till årets talare 2012.

– En agentur som Talarforum går ju i god för att de levererar hög kvalitet till kunden, berättar han. Det skulle vara jobbigt för kunden om den köpt någon som ska prata inför 500 personer och som gör det dåligt. Därför görs betygsättningar och utvärderingar på alla oss som är knutna till Talarforum. Betygen sätts från 1-5 och just nu har jag 4,84 i systemet. Det är ett högt snitt och det verkar som i stort sett alla är nöjda med mina framträdanden.

– Jag gör ungefär 100 föreläsningar om året, fortsätter Stefan. Jag är noga med att blockera av tider i min kalender för att ha tid att hitta inspiration och nya tankar. Det betyder att jag tackar nej till en hel del förfrågningar. Jag har bokningar till maj nästa år, ett ur affärsperspektiv angenämt problem. Det gör mig också mer låst. Jag vill absolut inte hamna i en fåra där jag inte tycker att det jag gör är kul längre.

Inspiration

För att som föreläsare lyckas fånga en stor grupp behöver man själv hitta inspiration till ämnen att prata om. Min fråga till Stefan är hur han lyckas hitta intressanta företeelser och händelser som ger bra uppslag till kommande föreläsningar.


Foto: Mats Åsman

– Jag tittar till exempel aldrig på nyheterna på TV eller läser dagstidningar. Nyheter i den bemärkelsen betyder sällan att det är viktigt. Om jag skulle prata om det som tas upp på nyheterna så skulle jag troligen prata om samma sak som alla andra. Däremot försöker jag snappa upp när jag hör något annorlunda. Till exempel hörde jag talas om ett projekt där man med hjälp av bakterier och en typ av 3D-skrivare kan få proteser att växa i kroppen. Jag googlade på det när jag kom hem och hittade en superintressant föreläsning i ämnet på Youtube. Jätteinspirerande.

– För några veckor sedan åkte jag på eget bevåg till USA och San Fransisco för att lyssna på en företagsledare som föreläste om hållbar kapitalism och hur man skapar värden för fler än bara aktieägare. En sådan resa bekostar jag själv utan att ha ett uppdrag som för mig dit. Under den veckan jag var där passade jag på att göra ett studiebesök hos Google och lyssna på andra föreläsningar. Sådana resor ger mig många nya tankar att berätta om när jag kommer hem.

Lever som han lär

Eftersom Stefan Hyttfors ofta pratar om förändringar och hur man ska förhålla sig till dem försöker han leva som han lär.

– Jag tränar hela tiden på att utsätta mig för nya saker, sådant som är annorlunda, berättar han. Jag är på ständig jakt efter förstagångsupplevelser. Det är förmågan att anpassa oss till förändringar som avgör om livet bli framgångsrikt eller inte och det vill jag gärna hjälpa andra att inse. Förändring är liv och så länge man är i livet kan man också förändras, enkelt eller hur?

– En paradox är att ju bättre det går för oss, desto sämre är vi på förändring, säger Stefan sedan. Det är därför som stora bolag som SAS och Nokia, som tidigare var väldigt framgångsrika, inte hänger med. De blir omkörda av nya aktörer som utnyttjar förändringen till sin fördel.

Nu väntar ett långt sommarlov för Stefan Hyttfors.

– Det är få som bokar föreläsningar under sommaren, ännu en stor fördel med mitt jobb, avslutar han med ett stort leende. Sedan sätter han på sig hjälmen och drar iväg på sin röda Ducati.

Stefan Hyttfors

Bor: På Ingarö utanför Stockholm

Familj: Gift, två barn

Fritid: Fritid och arbetstid har en tendens att flyta ihop för mig. Jag springer en del, har anmält mig till ett 11-milalopp i sommar.

Favoritplats: Stockholms skärgård, åker ofta ut med båten till en kobbe och skriver manus. Åker ofta till USA, tycker fortfarande det är ett fascinerande land. Mycket av all innovation kommer därifrån.

Oanad talang: Kör roadracing och är bra på överlevnad. Känner mig trygg i vildmarken, vilket är ovanligt för att vara stockholmsgrabb. Är också en jäkel på hushållsarbete.

Aktuell som: Talare vid Ekonomimässan där SRF har sina Kongressdagar i oktober.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons