Annons
Fokus Arbetsplats

Sticker ut i mängden och utmanar branschen

Som 15-åring startade Björn Elfgren sitt första företag och ett år senare hade han 25 anställda. Eftersom han tyckte att administrationen var roligare än själva företagande satsade han på en karriär som revisor. Nu har hans bolag Wint utvecklats till stor aktör i redovisningsbranschen med fokus på digitala kundlösningar.
Text: Tina Sjöström

– Min pappa var entreprenör ut i fingerspetsarna och hade väldigt många idéer, berättar Björn Elfgren. Bland annat hade han bärodlingar. Han dog tyvärr när jag bara var 12 år men hans entreprenörskap verkar ha gått i arv. När jag var 15 år startade jag en jordgubbsodling i Hagfors, min hemort, och när jag var 16 hade jag 25 anställda under bärsäsongen. Att vara företagare var min grej, det kände jag direkt. Det var görroligt, som vi säger på värmländska.

Tidig lärdom

Eftersom Björn tyckte att pappersarbetet och administrationen var roligare än själva företagandet gick han en bokföringskurs.

– Min första och viktigaste lärdom när det gäller företagande var att det måste komma in mer pengar än vad som går ut. Det gjorde det inte. Att dessutom ha anställa med allt vad det innebär redan som 16-åring var en nyttig skola för mig.

Intresset för bokföring gjorde att Björn hjälpte en kompis, som hade ett tryckeri, med redovisningen och övriga administrativa sysslor. I gengäld fick han en dator. Det här var i början av 1980-talet och datorerna började så smått göra sitt intåg i kontorsvärlden. För Björn, som är mycket teknikintresserad, blev det början på den numera helt digitaliserade verksamheten.

– Min jordgubbsodling ledde in mig på den administrativa banan. Mitt administrativa arbete ledde sen till att en revisor i trakten fick upp ögonen för mig, berättar Björn. ”Du som kan det här med data kan väl börja jobba hos mig”, sa han. Så då började jag på hans revisionsbyrå. Men något datorarbete var det inte tal om, allt sköttes traditionsenligt på papper. Jag tjatade och tjatade och till slut köptes en dator in till mig. Jag hade också hittat ett bokföringsprogram och var jättetänd på att äntligen få bokföra mina kunders verifikationer med datorns hjälp. Det fick jag inte. Så jag gjorde det ändå, i smyg, åt en kund. Sen visade jag chefen hur snabbt det gick att bokföra med hjälp av dator och vilken förenkling det skulle innebära för kontoret. Han var inte alls övertygad men jag fick i alla fall fortsätta. Han förstod nog att det inte var lönt att stoppa mig.

Vågade gå sin egen väg

Som ett led i sitt karriärval pluggade Björn ekonomi i Uppsala där han blev kvar i åtta år.

– Jag blev färdig med mina studier 1994, i samma veva som finanskrisen var ett faktum, berättar Björn. Jag var en av få som fick jobb. Lite av ett drömjobb till och med, hos dåvarande Ernst & Young. Alla som studerade ekonomi ville dit och jag fick det enda lediga jobbet de hade då. Eftersom jag trots allt är en entreprenör började jag efter något år fundera på vad jag skulle göra. Då ringde min gamla chef från Hagfors. ”Nu Björn, har du lekt klart” sa han. ”Jag ska sälja min byrå och vill att du tar över”. Det betydde en dubbel utmaning – ta över en revisionsbyrå och flytta tillbaka till en utflyttningsort.

Björn fortsätter berätta att det var många som tyckte att han var dum i huvudet som valde att satsa vidare i Hagfors, sa att det inte skulle gå.

– Klart det gör tänkte jag. Firman blev Elfgren Revision AB och jag anställde en tjej som faktiskt jobbar kvar fortfarande. Äntligen skulle jag få driva arbetet på mitt sätt, med ny teknik.

Under slutet av 90-talet blev Elfgrens Revision en byrå i nätverket BDO. Björn valdes in i styrelsen och började få ett skapligt nätverk runt om i landet. Byrån i Hagfors växte till 10 personer.

– Nästa utmaning för mig var att öppna ett kontor i Karlstad, största staden i Värmland. Jag hittade bra folk och tog in några fler ägare. Efter några år var vi 10 personer där också.

Superkoll

För några år sedan började det hända mycket när det gäller teknikutvecklingen på redovisningssidan. Bland annat introducerades flera webbaserade system på marknaden. Ett av dem är Fortnox och Björn Elfgren var en av deltagarna i företagets utvecklingsprojekt.

– Där träffade jag några personer som, liksom jag, var redo att utmana branschen, berättar han. Vi slog oss ihop med målet att utveckla en egen produkt för att ta redovisningsyrket ytterligare ett digitalt steg. I samma veva bytte vi också namn på bolaget till Wint.

Wint har idag egna programmerare och designers och har utvecklat en helhetslösning som heter Superkoll.

– Med Superkoll blir den ekonomiska rapporteringen enkel och kunden har verkligen superkoll på sina dokument, säger Björn. Redovisningen presenteras modernt, utan debet och kredit, i pedagogiska grafer. Allt från kvitton och fakturor till själva årsredovisningen är digitalt och papperslöst. Superkoll är papperslös bokföring på riktigt. Tack vare digitala lösningar, som vår kvittoapp, kan vi jobba tillsammans med kunderna på ett effektivt sätt, i vårt eget system.

Snabb tillväxt

Från 2010 har Wint tredubblat sin personal. Idag är man 67 medarbetare och finns på åtta kontor runt om i landet. Från Mora i norr till Växjö i söder, från Stockholm till Göteborg och på fyra orter i Värmland.

– Bara under förra året rekryterade vi 27 personer, berättar Björn. Det gäller att hitta folk som gillar det vi håller på med. För att göra det har vi ett belöningssystem. Den som tipsar om bra folk som man tror passar hos oss får helt enkelt en belöning. Vår framgång är egentligen rätt enkel och handlar om två saker: rätt människor och ett system som pratar ett språk man begriper.

– Vi vill förändra branschen och ta ledartröjan, fortsätter Björn. Möjligheterna som digitaliseringen för med sig gör redovisningen både rolig och lätt att förstå. Ytterligare ett steg mot en enklare vardag är vår prismodell. Vi tar fast pris på allt och har helt kommit ifrån det där med timdebitering. Mycket bättre för oss samtidigt som kunderna uppskattar det.

Utmanar branschen

I början av året lanserade Wint en utmaning på sidan crowding.se.

– Vi har utfäst en belöning på 10 000 kronor till den som kan hitta en bra prismodell för oss och resten av redovisningsbranschen, berättar Björn. Vi har klurat länge på det här utan att komma helt i mål. Crowding är ett utmärkt sätt att hjälpas åt med idéer. Vi har fått in ett antal förslag och ska nu välja ut några som vi kommer att gå vidare med. Det här är ett sätt att vara innovativ i sin paketering av tjänster och att kunna ta betalt på ett sätt som är begripligt. Jag vågar påstå att vi med detta utmanar hela redovisningsbranschen att börja tänka annorlunda.

Björn Elfgren Foto: Olle Persson
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons