Redovisningsbranschen är en förtroendebransch. Över 330 000 företag anlitar Srf Auktoriserade Redovisningskonsulter. Det innebär att man ofta lägger hela sitt innersta i någon annans händer.

Lika blottande och känsligt som att gå till doktorn eller tandläkaren.

Därför är det extra glädjande att redovisningsbranschen är den bransch som har Sveriges mest nöjda kunder, anser Roland Sigbladh. Men hur får man fler att upptäcka nyttan med en Auktoriserad konsult? Srf konsulterna har precis fått en speciellt framtagen logotyp från Svenskt Kvalitetsindex, en medalj med märkningen “Sveriges nöjdaste kunder 2019”. Den distribueras nu ut till förbundets alla medlemmar och finns att ladda ner från Mina sidor.


Roland Sigbladh

Hur kan medlemmarna använda sig av det här?
– Tanken är att de själva kan bära budskapet ut till sina kunder. De får möjlighet att exponera medaljen på sina webbplatser, i e-postutskick och affärsdokument. Vi ska också ta ut budskapet i alla våra kanaler och planerar en kampanj under våren, säger Roland Sigbladh.

Undersökningsföretaget Svenskt Kvalitetsindex intervjuade 1 000 företagare i våras och fick fram ett index som de inte själva trodde på först. Så hög var alltså siffran för kundnöjdhet. Men efter kontrollräkning kunde Svenskt Kvalitetsindex konstatera att det anmärkningsvärt höga resultatet stämde.

Varför är redovisningskonsulten så uppskattad tror du?
– De flesta som anlitar en redovisningskonsult är småföretagare och konsulten blir deras personliga coach som har järnkoll på företagets ekonomi, säger Roland Sigbladh.

Många företagare känner sig osäkra inför administrationen och regelverken, men tack vare redovisningskonsulten klarar de kontakter med Skatteverket och Bolagsverket utan att få några problem.

– Konsulten ser till att du inte får några ”bruna kuvert”. Sedan är det många av konsulterna som till och med blir en personlig vän. De kanske gör deklarationen åt maken eller makan, de hjälper även till vid skilsmässor.

Det blir många privata sfärer konsulten får inblick i. Det kräver stort förtroende.

– Det här är en förtroendebransch. Vi säljer inte bokföring, vi säljer en form av trygghet. Våra medlemmar är fantastiska. Det är ordning och reda och de missar inga datum. De är snälla och hjälpsamma mot sina kunder, säger Roland Sigbladh.

Ladda ner Sverigekollen – SKIs branschsammanfattning och trendspaning här >>

Ladda ner medaljen att använda i din egen kommunikation här >>(inloggning krävs)