Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

TEMA ARBETSMILJÖ: Visslar du på vägen till jobbet?

Var fjärde person i Sverige vantrivs på sitt arbete menar Mike Florette och Lisbet Duvringe. De brinner för arbetsmiljöfrågor och menar att alla borde kunna vissla på vägen till jobbet.

Var fjärde person i Sverige vantrivs på sitt arbete menar Mike Florette och Lisbet Duvringe. De brinner för arbetsmiljöfrågor och menar att alla borde kunna vissla på vägen till jobbet.

Den 31 mars 2016, börjar den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, att gälla. Men alla företag har inte satt igång arbetet för att säkerställa de skallkrav som föreskriften innehåller och de kan riskera vite enligt de nya reglerna.

Konsulten-nr-2-2016-16Mike Florette och Lisbet Duvringe

Mike Florette och Lisbet Duvringe har tillsammans skrivit en rad böcker i ämnet arbetsmiljö. Senaste boken “Psykopater i arbetslivet” har väckt stor nyfikenhet inte minst i teve, radio och tidningar. Till hösten släpper de en ny bok om kvinnliga psykopater, manipulation och sex som ges ut på Ekerlids förlag. Inför arbetet med den har de samtalat med personer som blivit utsatta, men också med neuropsykiatrikern och psykopatiforskaren, James Fallon. De säger själva att alla ska kunna vissla på vägen till jobbet.

Men i dagens arbetsliv mår allt fler sämre och det är psykiska problem, efter problem i rörelseorganen, som dominerar sjukfrånvaron visar statistik från Arbetsmiljöverket. På bara fyra år så har sjukskrivningarna ökat med 70 procent. Ökningen sker globalt vilket har fått WHO och andra organisationer att reagera.

– Vi människor ska inte behöva vara sjukskrivna och må dåligt på grund av kränkningar, mobbning eller för hög arbetsbelastning som ger stress, säger Lisbet Duvringe.

Konsulten-nr-2-2016-19Boken “Psykopater i arbetslivet”

Riskfaktorer för ohälsa

I AFS 2015:4 regleras bland annat kunskapskrav, mål, arbetstid och arbetsbelastning, arbetsgivaren har ansvaret för arbetet med att alla ska ha en god arbetsmiljö.

– Redan 2010 skrev vi boken ”Oväder i hjärnan – Klimathot på jobbet” som handlar om hur kunskap om hjärnan kan hjälpa oss med den sociala arbetsmiljön, säger Mike. Han menar att riskfaktorer för ohälsa kan vara höga krav och låg kontroll i arbetet, men också om det finns en obalans mellan ansträngning och belöning. Han fortsätter med att säga att rättvisa och kontroll över arbetet och arbetsbelastning kan minska risken för just sjukskrivningar, likaså om det finns stöd från chefer och kollegor.

Ledarskap för bättre hälsa

– Transformella ledarskapet även kallat TL, är det mest effektiva för att främja både hälsa och god social arbetsmiljö, säger Mike .

TL går ut på att ställa arbetstagarnas behov i fokus för att skapa delaktighet och motivation. Istället för att ledaren säger “jag vill att du…” så ställs frågan “vad behöver du för att…?”. Det gäller att skapa en dialog snarare än diskussion eller debatt. Forskaren Susanne Tafvelin har i två studier visat att TL har ett positivt samband med graden av engagemang, rolltydlighet och välbefinnande hos arbetstagare. Hennes studier har också visat att TL har positiv inverkan på arbetstagares attityd.

– Det handlar om synliga, närvarande och inspirerande ledare som kan skapa attraktiva framtidsvisioner, berättar Mike.

Friskfaktorer för psykisk ohälsa

Vad är det som kan minska risken för psykisk ohälsa och som företag, chefer och ledare bör använda sig av i sitt förebyggande arbete?

Lisbet svarar att just ett gott ledarskap med tydliga mål och visioner är viktigt för att främja psykiskt välbefinnande hos arbetstagarna. Hon menar att rättvisa står högt upp och att ledaren, exempelvis genom TL är stödjande och inkluderar och bjuder in till dialog. Vidare berättar Lisbet att arbetstagare med kontroll i arbetet kan vara med och påverka sin arbetssituation. Den som är anställd vill uppleva en balans i sitt liv mellan fritid och arbete samt känna att ansträngning ger en belöning. Båda menar att just AFS 2015:4 kommer innebära förändringar även om arbetet är långsiktigt. De står beredda att hjälpa de företag som upplever tveksamheter kring vilka krav som ställs. Lisbet och Mike är säkra på att i framtiden kommer allt fler vissla på bussar, gator och i bilar på väg till hälsosamma arbetsplatser som har motiverade och delaktiga medarbetare.

 Foto: Åsa Stöckel Illustration: Don Sjögren

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons