Annons
Företagande Företagande

Utdelning från fåmansföretag

Regeringen föreslår en del förändringar av de skatteregler som gäller för utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Syftet är att förhindra att vissa personalintensiva företag får alltför stora skattelättnader.
Text: Srf konsulterna

För den som är delägare i ett fåmansföretag där han själv eller någon närstående är eller har varit aktivt verksam, beräknas årligen ett gränsbelopp. Utdelning från bolaget upp till gränsbeloppet beskattas med 20 procent kapitalskatt. Det finns två sätt att räkna fram gränsbeloppet. Dels förenklingsregeln, som för 2013 uppgår till 150 150 kr, och dels huvudregeln som bygger på investerat kapital. Till huvudregeln får läggas ett lönebaserat utrymme beräknat på den kontanta lönesumman i företaget och dess dotterföretag.

Minst fyra procent ägande

Regeringen föreslår att en delägare måste äga minst fyra procent av kapitalet i företaget för att få beräkna ett lönebaserat utdelningsutrymme. Detta ägarkrav måste vara uppfyllt redan i år för den som vill utnyttja företagets kontanta lönesumma som underlag för utdelning under 2014.

Ändrat löneuttagskrav

Kravet på ägarens eller närståendes eget löneuttag för att få beräkna lönebaserat utrymme ändras. Det högsta löneuttagskravet sänks från dagens tio inkomstbasbelopp till 9,6 inkomstbasbelopp. Men denna sänkning ska dock gälla först från och med beskattningsår 2016.

Dagens bestämmelser om löneuttagskrav kvarstår således oförändrade för beskattningsåren 2014 och 2015. Det innebär att den som vill utnyttja det lönebaserade utrymmet beskattningsåret 2014 måste ta ut en kontant lön under 2013 som uppgår till det lägsta av 339 600 kr + 5 % av lönesumman i företaget och 566 000 kr.

Definition av dotterföretag

Enligt den definition av dotterföretag som idag används finns möjlighet att skapa dubbla koncerntillhörigheter. Ett dotterföretag kan därmed ha flera moderföretag.

Den möjligheten ska nu tas bort. För att räknas som dotterföretag vid beräkning av det lönebaserade utrymmet ska moderföretaget, direkt eller indirekt genom ett annat dotterföretag, äga mer än 50 procent av kapitalet i företaget. Om dotterföretaget är ett svenskt handelsbolag eller en i utlandet delägarbeskattad juridisk person måste företaget direkt eller indirekt vara helägt.

Höjt lönebaserad utrymme

Det lönebaserade utrymmet ska fortsättningsvis beräknas på samma sätt för alla företag och uppgå till 50 procent av löneunderlaget. Det är en fördubbling av utrymmet för löneunderlag upp till cirka 3,4 miljoner kr jämfört med de regler som gäller för närvarande.

Ett tak föreslås

För att motverka alltför stora lönebaserade utrymmen föreslår regeringen att ett tak på 50 gånger eget eller närståendes kontanta löneuttag införs. Sparade utdelningsutrymmen från tidigare år påverkas inte av förslaget utan det är endast värdet av nya lönebaserade utrymmen som begränsas.

Ikraftträdande

Reglerna föreslås träda ikraft den 1 januari 2014.

Proposition 2013/14:1

Kvalificerad andel

I ett fåmansföretag har fyra eller färre delägare mer än 50 procent av rösterna i företaget. Andelarna i företaget är kvalificerade om delägaren eller närstående är eller har varit verksam i betydande omfattning i bolaget, eller i annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet, någon gång under de senaste fem åren.

Samtliga delägare som är verksamma i betydande omfattning ska räknas som en person vid bedömningen om ett företag är ett fåmansföretag eller inte. Ett konsultföretag som ägs av de anställda kan därför vara ett fåmansföretag, även om det ägs av ett stort antal personer.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons