Annons
Redovisning

Vad händer hos Redovisningsgruppen?

Srf konsulterna har en redovisningsgrupp vars uppgift är att på olika sätt stötta i arbetet med medlemsservicen vad gäller redovisningsfrågor. Tydligast märker du kanske av gruppens arbete i samband med att du får meddelande om nya eller uppdaterade uttalanden i serien Srf U. Men gruppen gör mer än så.
Text: Claes Eriksson

Uttalanden i redovisningsfrågor – Srf U

Srf konsulternas service avseende redovisningsfrågor omfattar bland annat sådant som medlemmarna direkt märker av. I ingressen nämner jag uttalandena i serien Srf U. Det är Redovisningsgruppen som tar upp de frågor som bedöms behöva generella svar och arbetar fram uttalandena. Dessa uttalanden underlättar när man fastnar i tolkningar av K2-regelverket. Under 2017 beslutade gruppen om fyra nya uttalanden.

Uttalandena kan också väcka funderingar kring frågor man inte tänkt på tidigare. Det leder förhoppningsvis till mer kunskap och högre kvalitet i både rådgivning och årsredovisningarna som upprättas. Det skapar också förutsättningar för en läsare att bättre kunna förstå siffrorna i en årsredovisning upprättad enligt K2. Slutligen blir det också enklare att jämföra företag.

Vi har valt att lägga uttalandena tillgängliga för alla. Vi tror att det är bättre om fler upprättare av årsredovisningar på ett enkelt sätt får ta del av våra uttalanden. På så sätt kan fler tillämpa dem och de införlivas som en del av den goda redovisningsseden. Offentligheten gör dessutom att användare av årsredovisningarna, till exempel banker, kunder, investerare med flera, på ett bättre sätt kan analysera årsredovisningarna. Det ger stöd för beslut samtidigt som det stärker Srf konsulternas varumärke.

På senare tid har vi förstått att två uttalanden har diskuterats särskilt. Det ena avser vad som ska betraktas som kort- respektive långfristig del av ett lån och det andra avser vilka begränsningar som egentligen finns i K2 när det gäller uppskrivning av fastigheter. Jag har inte för avsikt att ge mig in i detaljfrågorna kring detta i denna artikel, men det finns säkert skäl att återkomma. För de som undrar kan jag nämna att Redovisningsgruppen inte har ändrat uppfattning i sak i någon av frågorna.

Srf Frågeservice

Via Srf konsulternas frågeservice svarar undertecknad på cirka 900 redovisningsfrågor varje år. Det är varierande ämnen och svårighetsgrad. De flesta frågor kan jag reda ut själv, men det dyker upp frågor som kräver specifik specialkompetens inom redovisningsområdet. Här får jag ovärderlig hjälp av mina kollegor i redovisningsgruppen.

Det kommer också frågor som vi bedömer är av principiellt större intresse för Srf konsulterna och dess medlemmar. Den typen av frågor behandlas i redovisningsgruppen. Beroende på frågans omfattning och allmänintresse kan resultatet av gruppens behandling leda till olika åtgärder. Det kanske bara blir ett enskilt svar till frågeställaren i slutändan. Men det kan också leda till ett nytt uttalande i serien Srf U, en debattartikel eller att Srf konsulterna går vidare och försöker påverka till exempel Bokföringsnämnden, BAS eller någon annan av frågan berörd organisation.

För att ta ett exempel noterar jag från protokollet i mars att vi diskuterade frågan om vad som gäller redovisningsmässigt om företaget betalar en ögonoperation för en anställd mot att den anställde avstår brutto- eller nettolön i framtiden. Hur ska företaget redovisa utgiften för operationen? Har företaget en fordran på den anställde som ska tas upp i balansräkningen?

Att frågan diskuteras i Redovisningsgruppen har sitt ursprung i ett antal olika frågor som kommit in till frågeservicen. Redovisningsgruppen arbetade med att ta fram en Srf U för att besvara frågan. Det visade sig däremot inte vara enkelt. Det tillkommer juridiska aspekter och nu också en eventuell ändring vad gäller skattefriheten.

I skrivande stund avvaktar vi vad som kommer att gälla med beskattningen från halvårsskiftet. Därefter är det troligt att vi återkommer med en artikel. Det var i vart fall beslutet på gruppens möte i mars.

Srf konsulternas mallar

I boken Srf Redovisning hittar du våra egna mallar för årsredovisning och årsbokslut. Avsnittet innehåller inte bara själva mallarna utan också en ganska omfattande dokumentation kring bland annat utformning, värderingsregler och noter. Mallarna uppdateras årligen och även här bidrar Redovisningsgruppen som stöd och kvalitetssäkrare.

Jag vet att många använder programvara för att producera årsredovisningarna. De flesta program för upprättande av årsredovisning ger ett ganska bra utkast till årsredovisning. Jag brukar ändå här trycka på ett par saker.

För det första ska man inte enbart producera en årsredovisning genom att trycka på några knappar. Allt för många missar här framförallt information som ska vara med i förvaltningsberättelsen eller i noterna. Man måste ha god kunskap om reglerna och inte blint lita på den mall man använder.

Vad gäller mallarna ska man också veta att de är just mallar. Det är ett sätt att visa hur årsredovisningen kan se ut. Det behöver inte vara fel för att någon har gjort på ett annat sätt. Det belyser återigen att det är viktigt att ha god kunskap om reglerna. En del mallar lämnar förslag på tilläggsinformation som det inte finns lagkrav på. Det kan absolut vara tillåtet att lämna mer information än vad lag och normering kräver. Det är däremot varje enskilt bolag som ska fatta beslut om vilka frivilliga upplysningar som ska lämnas – inte mallmakarna.

Påverkan i redovisningsfrågor

Srf konsulterna är representerade i ett antal olika sammanhang. Till exempel sitter undertecknad med i styrelsen för både Bokföringsnämnden och BAS. I de sammanhangen hanteras redovisningsfrågor såväl ur ett normeringsperspektiv som ur ett mer praktiskt perspektiv. Även i dessa sammanhang är redovisningsgruppen stöd för diskussioner om sakfrågorna och vilken ställning Srf konsulterna ska ta i de olika frågorna.

Srf konsulterna är remissinstans i ett flertal sammanhang. I de fall det handlar om större remisser inom redovisningsområdet är det Redovisningsgruppen som tar fram det svar som vi avger.

Det faktum att vi är representerade i dessa, och liknande, sammanhang gör att vi som organisation kan vara med och påverka frågor som rör redovisningskonsultens vardag. Vi får också information och kunskap om frågorna i ett tidigt skede vilket underlättar vår medlemsservice.

Sammanfattningsvis

Vår redovisningsgrupp gör ett viktigt arbete som du märker av både direkt och indirekt. Just nu funderar vi över en lämplig kanal för att löpande informera om vilka frågor som har behandlats i gruppen och som har allmänt intresse. Tills vidare kommer du märka av det i form av nya uttalanden och artiklar. Närmast kommer du kanske att märka av det via kommande artiklar om ovan nämnda uttalanden samt frågan om redovisning av löneavdrag för förmåner.

Srf konsulternas redovisningsgrupp är ett stöd i redovisningsfrågor för Srf konsulternas medlemmar och ledning genom att bland annat ge ut uttalanden, stödja frågeservice och biträda med remissvar.

Srf konsulternas redovisningsgrupp består av:
Sven-Inge Danielsson, Tirfing
Claes Eriksson, Srf konsulterna
Peter Nilsson, LRF Konsult
Håkan Ohlson, PwC
Anna-Karin Pettersson, Göteborgs universitet

Vill du veta mer:
Frågor som rör redovisningsgruppen kan ställas till redovisningsgruppens sekreterare Claes Eriksson på e-post: claes.eriksson@srfkonsult.se

I Srf konsulternas mikrokurs #5 Tolkningshjälp i K2-frågor (Srf U) får du veta hur Srf konsulternas redovisningsgrupp arbetar med Srf U. Läs mer om Mikro Selekt 2018 på srfutbildning.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons