Annons
Utbildning

– Var lite mer god mot dig själv – självgod alltså

SRFs lärarkår har haft sin årliga sammankomst, den här gången i ett sensommarskönt Göteborg. En tankeväckande föreläsning av Torkild Sköld, som berörde till både skratt och tårar, inledde träffen. Därefter fick deltagarna göra målande beskrivningar av sig själva.
Text: Tina Sjöström

Varje år inför höstsäsongen träffas SRFs lärare för att utbyta erfarenheter och få ett gemensamt avstamp in i den mest utbildningsintensiva perioden på året. Som föreläsare var Torkild Sköld inbjuden, en person som delade med sig av minnesvärda betraktelser och en annorlunda vinkel på det personliga ledarskapet. Torkild blev 2011 utsedd till årets bästa nya föreläsare.

En bra ledare

Torkild Sköld inledde sitt föredrag med att titta ut över publiken under tystnad.

– Nu försöker ni sätta in mig i olika fack, säger han efter en stund. Ni gissar hur gammal jag är, om jag är gift. Och varför jag har sådana här armband, det passar väl ändå inte i min ålder.

Här håller Torkild fram sin högra arm och under skjortärmen syns tre, svarta armband.

– De här har jag fått av mina tre döttrar. Eftersom tanken är att de ska bringa tur så har jag dem gärna på mig.

Torkild fortsätter sedan med att fråga deltagarna vad personligt ledarskap är.

– De flesta utbildningar i personligt ledarskap handlar om hur du ska leda andra. Jag anser att man måste börja med sig själv. Du kan som ledare inte ställa krav på andra som du inte kan ställa på dig själv. Vem har till exempel träffat på en trafiklärare som inte kan köra bil? Det är också stor skillnad mellan ledare och chef. Chef kan alla bli, även mot sin vilja. En bra ledare gör inte som alla andra utan skapar sitt eget ledarskap.

Svårt göra något som andra inte gör

Torkild Sköld berättar väldigt självutlämnande om sin egen uppväxt, att han både fått stryk av sin pappa och blivit mobbad i skolan.

– Mina föräldrar lärde mig att jag kan bli precis vad jag vill. Men de sa aldrig att jag duger som jag är. Det är en stor skillnad. Därför hade jag långt in i vuxenlivet en otroligt låg självkänsla som ledde till destruktiva beteenden, bland annat bulimi. Tunga tankar tänkta länge i en trygg miljö tenderar att bli sanningen.

– Tänk på att alla är unika, fortsätter han sen. Det som är unikt finns det bara ett exemplar av, därför är det dumt att jämföra sig med andra. Om du tränar ditt inre ledarskap och slutar bry dig om vad andra tycker blir du en bättre ledare. Om du tar hand om dig själv på ett bättre sätt så tar du också bättre hand om andra. Vi måste vara lite mer goda mot oss själva, självgoda helt enkelt.

Plötsligt håller han fram 60 kronor. Tre tjugolappar fladdrar i hans utsträckta hand.

– Vem vill ha dem här, frågar han publiken. Ingen svarar.

– Är det ingen som vill ha dem? frågar han igen. Om ni vill ha något måste ni också göra något.

Deltagarna börjar skruva lite på sig och titta på varandra.

– Jag står här tills någon tar dem, säger Torkild sen.

Efter ytterligare väldigt långa sekunder är det en modig person som reser sig och tar pengarna. Och vill genast lämna tillbaka dem.

– Nej, det är dina, säger Torkild. Behåll dem.

Tyck om dig själv

– Varför har de flesta av oss så svårt att säga bra saker om oss själva? fortsätter Torkild. Det behöver vi träna på. Vi kan fira andras prestationer men inte våra egna. När vi gjort något dåligt är vi däremot snabba att klandra oss själva. Mitt råd är – behandla inte dig själv sämre än någon annan. Det är du själv som är den viktigaste personen i ditt liv. Kom ihåg att du är märkvärdig och att du ska vara lite mer självgod!

Torkild Sköld lämnade efter sig många tänkvärda påståenden om ledarskap och den personliga uppfattningen.

Innan det var dags för dagens sista övning fick deltagarna den senaste informationen om SRF och utbildningsverksamheten av förbundsdirektör Fredrik Dahlberg och utbildningsbolagets VD Fredrik Lantz.

Konstnärsämnen

Kvällens aktivitet bestod i att göra sitt eget självporträtt. Utan att titta på papperet. Genom att endast titta på sig själv i en spegel och samtidigt försöka rita ögon, näsa, mun, öron, hår (för de som hade) och huvudform skapade stor förvirring. Lärare är ju som bekant vana att ha kommandot, här blev de flesta lite vilsna. Resultaten blev dock förvånansvärt bra, flera tavlor av Picassokaraktär lämnade målarrummet när övningen var slut. Många skratt blev det också över helt galna placeringar av ansiktsdelar.

Kvällen avslutades med en mycket god middag och diskussioner in på småtimmarna.

RK-nr-6-2013-2

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons